четвер, 19 серпня 2010 11:31

10 спогадів Юлії Тимошенко

 
1. Я заматюкалася в 19 років, кола застала першого чоловіка з подругою. Вийшла заміж у 16 за спортсмена, дуже його любила, а тут таке. Боялася щось утнути, наче розум втратила й закричала: "Уходите к … матери! Быстро". Вони швиденько втекли. А наступного дня він прийшов, став на коліна: "Пробач, ти в такий момент зайшла, коли вона полізла цілуватися". А я ж розумію, що було. По радіо якраз пісня звучала: "Красную розочку я тебе дарю", так я її зненавиділа.

2. Пісню "Скрипка грає" написали спеціально для мене. Юра Рибчинський склав два куплети й говорить: "Усе, на тобі". Пішла до свого кума Ігоря Поклада, а він: "Не буду писати музику, чого пісня така куца? Хай Юрко третій куплет напише". Я до Юрка, а він уперся: "Нема часу, давай відкладемо". Що ж робити? Купую 20 пляшок пива, дістаю привезену з гастролей із Ростова рибу й гукаю Рибчинського. Заходить до кабінету: "О, як я це люблю!" А я хоп - і закрила його на ключ. Кажу: "Не вийдеш, доки третій куплет не напишеш". Так народилася пісня.

3. Ще на фронті мій Тарапунька листувався з Олександром Довженком. Досі маю 10 листів від нього. Це він вигадав для Тимошенка псевдонім Тарапунька, за назвою річечки в Полтаві, звідкіля Юра родом. Довженко написав йому: "Юрко, знайдіть собі лагідну жінку, одружіться, народіть сина й назвіть його Сашком". Коли народився син, хотіла дати йому інше ім'я - може й доля його склалася б інакше (1987 року син Олександр покінчив із життям. - "Країна"). Але Тарапунька говорить: "Чула, що сказав Довженко? Як хочеш, а він буде Сашком".

4. Грошей, хоч і заробляли цілі лантухи, не складали. Все тратили на життя. Щоб купити машину, Юрі довелося продати колекцію марок із серії "Радянський Союз", яку він довго збирав. У московський дипломатичний гараж дипломати здавали майже нові авто, на яких проїздили рік. І ось чоловікові дозволили викупити американський Chrysler. Автомобіль важив 2,5 тонни, двері були, як півкімнати, а руль маленький. Якось збив травмай, потім півтора року виплачував гроші.

5. Якось ми поїхали в гості на дачу до академіка Лопухова. Шашлики, випили... І ось Надя, дружина Лопухова, каже: "Давайте я вам Осокорки покажу". Підводить до дерев'яного будиночка: "Дивіться, який гарний, вам би таку дачу". Юра на підйомі: "О, таку б я хотів. Так вона ж не продається". А господар тут як тут (Надя все підлаштувала): "Якраз продаю. Своїми руками зробив, 5 тисяч карбованців коштує". Я до чоловіка: "Давай поторгуємося!" - "Ти що? Він своїми руками робив. Або за п'ять, або взагалі не беремо". У ті часи дачу не можна було мати з другим поверхом, а в нас була зверху манюсінька кімнатка, як два столи. Щоб вибити дозвіл на неї, Юра до ЦК партії дійшов. І як народному артистові йому дали згоду.

6. Ми дружили з Кобзоном. Він ще молодий був, без дітей. Якось прийшов до нас на обід. Посиділи, він і каже: "У мене сьогодні день народження". Я кинулася по хаті, знайшла якесь портмоне, подарувала. Хлопці випили, а ввечері в Юри концерт у палаці "Україна". Випивки ніколи не дозволяв собі перед концертом. А тут його розвезло. Вийшов на сцену й став валити текст. Так Фіма Березін виручав його: "Ты, наверное, хочешь сказать то и то?" Юра: "Да". - "И, наверное, думаешь так и так?" - "Да". Усе перше відділення Штепсель проговорив за Тарапуньку, а в антракті його нашатирним спиртом відкачали.

7. Мій Юра й поет Сергій Михалков - автор "Дяди Степы" й батько Микити Михалкова - були дуже схожими. Обидва високі, худі. Тимошенко 1919 року народження. Михалков років на 5 старший, але того було не помітно. Сірьожа любив погуляти. Проведе час з якоюсь баришнею й потім говорить, що він - Юрій Тимошенко. Тарапуньці в Київ починають листи приходити: "Юрочка, я так благодатна. Было так хорошо". Він не може зрозуміти, що до чого, удома скандали. Але потім дізнався. Став при зустрічі з якимись жінками казати: "Я Сергей Михалков". І фото дарував із автографом.

8. Пісню "Сорятся люди, мирятся люди" я першою заспівала на сцені. У Пітері на концерті бачила, що в першому ряді з магнітофоном сидить Саша Броневицький - чоловік Едіти П'єхи. Виявилося, він пісню записав, і Едіта почала її співати. Ми потім неодноразово бачилися. Але не буду ж робити їй зауваження.

9. Тричі з Тимошенком зустрічали Новий рік у Кремлі. У Георгіївському залі ставили столи, запрошували всіх артистів естради, кіно. Уряд сидів, був банкет, концерт, танці. До нас із Тимошенком підійшов Хрущов: "Юрко, можна вашу жінку до танцю?" - "Так. Це велика честь". Хрущов узагалі не вмів танцювати вальс, тупцював на місці, як Топтигін.

10. Юра дуже багато курив: по дві пачки Camel у день. Вісім разів кидав і не міг. 1986 року на гастролях в Ужгороді в нього стався інфаркт. Лікарі сказали: "Їдьте додому, а через місяць його заберете". "Швидка" підвезла прямо до поїзда. До Києва його мав супроводжувати лікар. І тут Юра в когось "стріляє" цигарку. Все. Втратив свідомість, а  наступного ранку мені подзвонили: "Тимошенко Юрій Трохимович помер від інсульту". У мене якраз місячні йшли, так від шоку припинилося все й назавжди. І ще зник голос.


Текст: Наталія ПАВЛЕНКО, Фото: Тарас ПОДОЛЯН


Виноси:

По радіо якраз пісня звучала: "Красную розочку я тебе дарю", так я її зненавиділа


У московський дипломатичний гараж дипломати здавали майже нові авто, на яких проїздили рік. Юрі дозволили викупити американський Chrysler


Починають листи приходити: "Юрочка, я так благодарна. Было так хорошо"


У мене якраз місячні йшли, так від шоку припинилося все й назавжди. І ще зник голос.


Юлія ТИМОШЕНКО

74 роки

Народилася у Воронежі. У 16 співала в львівському кінотеатрі перед показами фільмів. Була двічі заміжня. Із першим чоловіком, спортсменом Юрієм Бойком, прожила три роки. Другий - гуморист Юрій Тимошенко - Тарапунька. Народила двох синів. 25 років виступала на концертах дуету Штепселя й Тарапуньки. Після смерті чоловіка пішла з Укрконцерту. Працювала водієм, тамадою на весіллях.

Живе сама в Києві. Не співає

Зараз ви читаєте новину «10 спогадів Юлії Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі