Ексклюзиви
середа, 04 травня 2011 11:24
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Знищення бін-Ладена не є перемогою

Не захопивши Усаму бін Ладена живим, американські військовики зруйнували багато надій на правосуддя та протидію корупції. А відтак і не допомогли боротьбі з тероризмом.

Західне суспільство звикло вважати бін Ладена дияволом у плоті. Тож після звістки про його загибель почало святкувати, а не думати. Майже ніхто не говорить про те, чому найпотужніша держава не змогла захопити живцем найрозшукуванішу людину цієї планети. При тому, що США витрачають мільйони доларів на розробку так званої "несмертельної зброї". Втішаються шляхетним похованням за мусульманським звичаєм: в той самий день. Проте не питають, чи оглянули мертвого бін Ладена цивільні слідчі, чи знімали офіційно відбитки пальців. Суспільству подобається ідея про те, що кровожерний терорист не матиме могили для вшанувань. Водночас забувають, що тіло, поховане в океані, вже недоступне для судово-медичних експертиз...

Цілком очевидно, що президент Обама наказав саме знищити бін Ладена, а не заарештовувати його. Адже політичні наслідки суду над терористом могли бути непередбачувані. Злі язики нагадають, що Обама розпочав цією акцією кампанію з власного переобрання на другий термін. На виборах йому знадобиться підтримка людей, які прокрутили "на бін Ладені" власні оборудки. Не один мільярд зароблений на зайвих контрактах для збройних сил та ЦРУ. Не один американський політик врятував кар'єру балаканиною про терористичну загрозу.

Добрі язики зауважать, що розкриття усієї правди про боротьбу з тероризмом могло розколоти американське суспільство. Після 2001 року адміністрація Буша провела через Конгрес небувалі обмеження особистої свободи американців. Проте спецслужби США й надалі припускалися дитячих помилок у пошуку бін Ладена та запобіганні терактам. З'ясування того, де бін Ладен насправді не був, і чого не робив, могло стати "бомбою" в країні, яка поважає своїх поліцейських та суддів. Цього тільки не вистачало на фоні бюджетної кризи та масштабної реформи охорони здоров'я. Барак Обама, можливо, врятував Америку ціною правосуддя.

Міжнародні наслідки свідчень бін Ладена також були б непередбачувані. З одного боку, він міг бути засуджений за десятки терактів, вчинених від його імені. Так само, як югославські й африканські командири, засуджені за військові злочини Міжнародним кримінальним Судом. Це виправдало б війну, розв'язану Заходом проти ісламських партизан по всьому світі. Мільярди повірили б, що західне правосуддя дістане всіх на цій планеті.

З іншого боку, могли б виправдати й десятки мусульман, закатованих лише за те, що вони, можливо, бачили бін Ладена. Недарма організація Human Rights Watch заявила, що його смерть "має припинити жахливі порушення прав людини в ім'я боротьби з тероризмом". Багато диктаторів-союзників США могли перетворитися на військових злочинців. Чи й навіть справжніх організаторів терактів, приписаних "Аль-Каїді". Живий бін Ладен міг розповісти, чи справді йому багато років допомагав уряд Пакистану – ядерної держави? Можливі результати: розкол НАТО, новий переділ світу, прихід до влади нових диктаторів-катів – тільки вже антизахідних.

Знищення бін-Ладена до болю нагадує "боротьбу з тероризмом" у путінській Росії. Тамтешнє суспільство звикло до того, що винуватців кривавих вибухів майже ніколи не заарештовують і не судять. Їх оголошують винними по телевізору – по факту "знищення в боєсутичці". Просто й ефективно. Є лише одна проблема: теракти тривають... Усім, хто радіє ліквідації Усами бін-Ладена, варто про це замислитися.

Зараз ви читаєте новину «Знищення бін-Ладена не є перемогою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути