Ексклюзиви
середа, 05 лютого 2014 13:51
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Влада продовжує тарифний популізм на порозі економічного колапсу

Попри бюджетну катастрофу, влада стримує, чи й знижує, тарифи для населення. Якщо Янукович піклується про свій народ – треба казати жорстоку правду про економіку. А не привчати громадян до "шари" під час революції.

Після ухвалення бюджету Києва-2014 відклали заплановане підвищення тарифів на проїзд у міському транспорті. Київська міська влада "радує" економічною неадекватністю і за нового керівника Володимира Макеєнка. Навіть в умовах гострого політичного конфлікту в столиці.

Столичні транспортники роками лобіювали перегляд існуючих тарифів, хоча б до рівня 3 грн. за поїздку (з нинішніх 1,5–2 грн). Офіційна собівартість перевезення пасажира, нагадаю, складає 4-7 грн: збитковість шалена. Навіть враховуючи, що собівартість, імовірно, дещо завищена з корупційних мотивів. Однак режим Януковича з 2010 року стримував тарифи, прагнучи завоювати прихильність киян. Як бачимо, не допомогло. Водночас збитки від поточних перевезень покривалися кредитами, допомогою з державного бюджету, а також ціною недофінансування будівництва нової транспортної інфраструктури.

Коли наприкінці 2012 року Україна увійшла в боргову кризу й міський бюджет "урізали", здорожчання проїзду стало життєво необхідне. Уже влітку почалися затримки зарплат київським транспортникам – проблема не вирішена й досі. Градоначальник Попов нарешті оголосив збільшення тарифів з 1 лютого. Однак не судилося. Невідомо, хто і як аргументував рішення закрити очі на бюджетно-транспортну катастрофу в столиці. Принаймні, заступник голови КМДА Костюк не приховує свого шоку від цього рішення.

Безтямний популізм діючого режиму виявився навіть у найболючішій паливно-енергетичній сфері: 8 січня Кабмін Азарова доручив "забезпечити зниження (!) вартості газу і теплопостачання для населення" з огляду на путінську "газову знижку". Попри зміну уряду, це скандальне рішення досі не скасоване.

Дарма, що існуючі комунальні тарифи в багатьох випадках збиткові, а їх збереження не стимулює споживачів до енергозбереження. Дарма, що грудневі домовленості з Росією масово засуджуються населенням. Дарма, що та газова знижка від 19 грудня насправді переглядатиметься ЩОМІСЯЧНО. Дарма, що борги за газ і тепло лише по Києву перевищують 2  мільярди гривень через економічно необґрунтовані тарифи, а Росії ми винні за газ вже 3 мільярди (доларів)! Влада продовжує наївно гратися з населенням в "доброго дядечка", який "дарує" послуги життєзабезпечення за смішними цінами – навіть на порозі громадянської війни.

Якщо Віктор Янукович насправді піклується про свій народ (як каже в своїх промовах), треба негайно припинити популізм. І сказати цьому народу жорстоку правду. Україні вже не уникнути економічної катастрофи, яка назрівала ще з минулої весни. Зачепить усіх, незалежно від ставлення до Євромайдану та участі в його придушенні. Все подорожчає, в кожного українця стане менше вільних коштів; когось треба буде рятувати від голоду. Якщо громадяни хочуть зберегти тепло й воду в оселях, транспорт на вулицях – тепер мусять платити за це, самі й дорого.

Причому це не "ціна революції", а плата за роки дитячого постсовітського закривання очей на економічні реалії. А привчати громадян до "шари" під час революції – безвідповідально й аморально.

Зараз ви читаєте новину «Влада продовжує тарифний популізм на порозі економічного колапсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути