понеділок, 07 жовтня 2013 18:34
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Порошенку й Арбузову варто спонсорувати "Грінпіс"

Ув'язнення захисників Арктики в Мурманську – це більше, ніж романтична боротьба проти нафтових плям і переживання за українця Руслана Якушева. В боротьбі "Грінпіс" проти російського шельфового проекту багато політики та геостратегії. Її результати можуть істотно полегшити міжнародне становище України та інших східноєвропейських країн, які нині потрапили під "прес" Кремля.

Будь-яка цивілізована людина схвалює протидію спробам добувати нафту в Арктиці – головному "резервуарі" прісної води й "регуляторі" клімату. Важко не захоплюватися щирими, сповненими віри й упевненості обличчями активістів, яких судять товсті фарбовані тьотки і обкрадають прикордонники. Фахівці ж побачать у кампанії "Save the Arctic" значно більше. Greenpeace – не наївні романтики, а високопрофесійна міжнародна група тиску, яка добре вміє обирати цілі й час для удару, – і знаходити під це фінансування.

Росія давно вирішила розробляти природні ресурси Північного Льодовитого океану. Адже існуючі родовища "Газпрому" вичерпуються. "Грінпісівці" давно сказали, що будуть проти. Їхні прихильники й спонсори не пробачили б мовчання. Але ніхто не винуватий Путіну, що той санкціонував активну фазу буріння одночасно із загостренням ситуації навколо Сирії. Та, найголовніше – із хвилею небувало жорстокого тиску на Україну й решту Східної Європи. Було б зосередитися на чомусь одному. "Грінпіс" не могли змарнувати такий момент. А численні опоненти Кремля й "Газпрому", здогадно, не втрималися від анонімних пожертв зеленій організації.

Глобальна медіа-увага до ув'язнення 30 активістів, які штурмували нафтоплатформу "Пріразломная" – це ще "квіточки". "Грінпіс" зараз має шанс змобілізувати величезну міжнародну аудиторію, яка незадоволена путінською Росією, але раніше не знаходила часу й бажання на протест. В принципі, багатьом західним обивателям шкода нещасних чеченців, грузинів і українців, заторблених Москвою; юриста Магнітського, замученого за розкриття зухвалої афери російських податківців. Та не настільки, щоб відірватися заради цього від комп'ютера, пива чи сім'ї. Якщо ж ця-таки Росія намірилася залити нафтою гарненьких білих ведмедиків і пінгвінчиків – отут терпець може увірватися мільйонам. Так влаштоване сучасне західне суспільство.

Greenpeace уже почала, навмисне чи ні, презентувати Росію, як ворога цивілізованого світу. Організатору арктичного буріння "Газпрому" пригадали й корупційні скандали на мільярди доларів, і численні випадки нехлюйства й смертельного травматизму на шельфових проектах. Наголос на тому, що вимахуючі ножами російські прикордонники підпорядковуються екс КГБ. На всю планету – фото-відеоряд облупленого будинку райсуду; обласного СІЗО, до якого за 93 роки не проклали асфальтовану дорогу. Навіщо було ще й арештовувати "грінпісівців", в тому числі й українця, аж на два місяці (!) – незрозуміло. Втім, експерти вже кілька років не заходять у путінського режиму чіткої логіки...

"Грінпіс" уважно слухають: в цій організації працюють далеко не найгірші в світі піарники, фотографи й телережисери. Відтепер саме зі створеним Greenpeace образом Росії буде асоціюватися ціла її політика. Передовсім – процеси навколо Сирії та "невинних" спроб Кремля "захиститися від виходу європейських товарів на український ринок".

Такий політичний фон посилить громадську підтримку на Заході діячів, що виступають за євроінтеграцію України, Молдови, Білорусі. І на деякий час "приглушить" голоси тамтешніх скептиків, які закликають не сваритися з Москвою і не витрачати ресурси заради відсталих корумпованих пострадянських країн. До речі, "Грінпіс" та інші "зелені" дуже впливові в Німеччині – традиційно скептичній до України країні-лідерці Євросоюзу.

Щонайменше, російський арктичний сором полегшить створення Асоціації України з ЄС. В кращому випадку, можемо сподіватися на розширення фінансової допомоги, спільні енергетичні проекти й додаткові преференції для наших виробників, ущемлених російськими торгівельними санкціями. "Грінпіс" так "допомагає" справам власника "Рошен" Порошенка й економічного віце-прем'єра Арбузова, що вони морально зобов'язані підтримати цей рух... Це саме той випадок поєднання корисного з приємним.

Зараз ви читаєте новину «Порошенку й Арбузову варто спонсорувати "Грінпіс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі