четвер, 30 червня 2011 10:59
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Янукович виніс на люди свій конфлікт з Ахметовим

28 червня Віктор Янукович заявив у телевізійному інтерв'ю, що Рінат Ахметов може не балотуватися в народні депутати на чергових парламентських виборах. Такими роздумами Ахметов нібито поділився з президентом із своєї власної ініціативи. Янукович уточнив, що Ахметов при цьому збирається залишатися в партії й "займати активну позицію".

Цю заяву не можна оцінювати інакше, як винесення на публіку гострих суперечностей президента із найбагатшою людиною України. Як слушно зазначають журналісти, відтепер рішення Ахметова все-таки балотуватися в нардепи виглядатиме на невизнання авторитету Януковича. З іншого боку, на що буде схожий виборчий список Партії Регіонів без Ахметова? Нині у фракції "регіоналів" є не лише олігархи та партфункціонери, а й їхні родичі та слуги. Їх також не висунуть на наступних парламентських виборах? Чи вони в Раді важливіші за Ріната Леонідовича? Навіщо їм мандат, який нібито непотрібний Ахметову? Зрештою, навіщо про це заговорив Янукович?

Норовливий прогульник

Можна було б подумати, що зауваження президента відбиває не конфлікт, а просто реальну позицію Ахметова. Наприклад, найбагатший олігарх не має часу відвідувати парламент (він і нині найбільший депутат-прогульник) і мусить це визнати. Або хоче звільнити для професійного політика дефіцитне місце в сесійному залі. Адже, якщо Партія регіонів збирається проходити в парламент демократичним чином, вона може стати лише другою за чисельністю фракцією. Принаймні, це засвідчують результати останніх соціологічних опитувань.

Однак розмова про депутатство Ахметова – не новий, а лише останній епізод його складних стосунків із Януковичем та партією. Під час минулотижневого візиту до Страсбурга іноземний журналіст спитав президента, чи дійсно той погрожував Ахметову долею ув'язненого російського олігарха Ходорковського, і чи справді Ахметов у відповідь пообіцяв Януковичу долю вбитого президента США Кенеді. Провокація примітивна, проте небезпідставна.

За останні роки Рінат Леонідович неодноразово відкрито йшов проти "регіоналів", виявляючи політичну автономність. За правління "помаранчевих" Ахметов не лише приязно ручкався з Тимошенко – дошкульною на язик критиканкою Януковича. Він ще й тісно співпрацював з її урядом довкола реформи вугільної галузі. 2010-го Ахметов був фактично єдиним впливовим "регіоналом", який публічно заявив про те, що в ПР може зникнути внутрішньопартійна демократія. Його соратник віце-прем'єр Колесніков – єдиний з високопосадовців, хто насмілився різко відгукнутися про недоторканого друга Росії Табачника. А вірний нардеп-юрисконсульт Ахметова Воропаєв зізнався, що не завжди слухається команд депутата-зв'язкового, за помахом руки якого голосує біло-блакитна фракція.

Тим не менше, все це вільнодумство не завадило близьким до Ріната Леонідовича компаніям розширити контроль над важливими енергетичними підприємствами. А також отримати мільярдні держзамовлення в різних галузях.

не Ходорковський

Отже, тепер Віктор Янукович дуже не хоче бачити Ріната Ахметова в Раді наступного скликання. Деякі журналісти поспішили написати, що президент "відрізав Ахметову дорогу в депутати". Я б не поспішав так переоцінювати главу держави. Хоча б тому, що він змушений заявляти свою позицію не особисто, а крізь телевізор. Кому заявляти? Навряд чи простим виборцям. Можливо, Рінат Леонідович і його численні соратники в ПР вже ігнорують засідання вищих керівних органів партії. Чи й зривають через нестачу кворуму. Або, вже не можуть потрапити на особистий прийом до президента. Якого передусім вони зробили політиком і президентом.

Найголовніше: Ахметов – аж ніяк не Ходорковський, тож не повторить його долю. Те, що він керує своїм бізнесом через гламурних західних менеджерів, аж ніяк не робить його самого беззахисним європейським підприємцем. Ми приблизно знаємо, як розвивалась кар'єра московського інтелігента Ходорковського, або дніпропетровського інтелігента Коломойського (який так само не в найкращих стосунках із владою). Однак досі незрозуміло, як формувались бізнесово-політичні методи Ахметова. Що він, власне, робив кілька років від закінчення школи до появи в нього великого бізнесу. І зі скількома нині впливовими людьми налагодив довірливі стосунки.

Зате відомо, що загадковий Рінат Леонідович щохвилини має кількасот мільйонів доларів вільних коштів. І може витратити їх на екстремальні політичні комбінації. Так само, до речі, як і інший відомий політик, яким незадоволена влада, - Леонід Черновецький.

А позаяк Віктор Янукович не лише не Кенеді, а й навіть не Путін, питання про депутатство Ахметова може вирішитися несподіваним чином. Можливо, Ахметов отримає депутатську недоторканість в іншій фракції. Або зосередиться на власній підготовці до президентських виборів. Наприклад, дострокових.

Зараз ви читаєте новину «Янукович виніс на люди свій конфлікт з Ахметовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі