четвер, 09 липня 2020 12:44

Відхід Федерера сильно вдарить по тенісу

Швейцарець не планує закінчувати кар'єру

10 червня швейцарському тенісисту Роджеру Федереру зробили повторну операцію на коліні. Перша була в лютому і потрібних результатів не принесла. Цьогоріч Федерер на корт не вийде. 8 серпня йому виповнюється 39 років, але закінчувати кар'єру він не планує.

Федерер 20 разів вигравав турніри "Великого шолома". Він найуспішніший тенісист світу. Статус можуть відібрати основні суперники. Іспанець Рафаель Надаль має 19 "Шоломів", а серб Новак Джокович – 17. Молодші за Федерера на п'ять і шість років відповідно. Тому мають час, аби перевершити досягнення Роджера. Це може статися навіть цьогоріч, якщо пандемія не перешкодить проведенню відкритих чемпіонатів США та Франції й обидва ці турніри виграє Надаль. Зате статус найвідомішого тенісиста у Федерера не здатен перехопити ніхто. Він той, хто асоціюється з цим видом спорту. Федерер і теніс – це як Віктор Ющенко та помаранчева революція, Федеріко Фелліні та кінематограф, Альберт ­Ейнштейн і теорія ймовірності.

  Роман ШАХРАЙ, журналіст
Роман ШАХРАЙ, журналіст

Виграв Вімблдонський турнір рекордні вісім разів. Уперше – 2003-го, в неповні 22 роки. 2017-го взагалі створив диво: майже 36-річним пройшов турнір так, що не віддав за сім матчів жодної партії. Після цього заплакав, бо дві його 8-річні доньки побачили тріумф батька на найзнаковішій арені – Центральному корті Вімблдона.

Вімблдон – турнір, який найкраще підходить для Федерера. Швидке трав'яне покриття дає змогу оптимально розкривати козирі – подачу, швидкий вихід до сітки і закінчення розіграшу невідпорним ударом. Техніка цього спортсмена – унікальна. Такої не мають ані Надаль, ані Джокович.

Проте теніс – це не тільки техніка, а й психологія. І саме з цим у швейцарця проблеми. Можливо, частково винен час. Федерер домінував у тенісі 2003–2008 років, коли брав по два-три з чотирьох "Шоломів" на рік і практично не мав опозиції. Але потім з'явилися основні суперники, краще готові фізично та ментально. Ці чинники виходять на перший план, коли розігрують вирішальні м'ячі. І завдяки ним Джокович обіграв Федерера в торішньому фіналі Вімблдона, коли швейцарець мав дві спроби на подачі, щоб закінчити поєдинок на свою користь і виграти дев'ятий титул у Лондоні і 21 "Шолом" загалом.

Матчі між Федерером і Надалем стали класикою тенісу. Це все одно що футбольне протистояння між "Реалом" і "Барселоною", Бразилією й Аргентиною, ­Англією та Німеччиною. Але в сутичку двох найпопулярніших тенісистів нульових років втрутився Джокович. Сербу не було рівних минулого десятиліття. Його, зважаючи на універсальність, називають головним претендентом на статус GOATa – найвеличнішого в історії.

З Надалем поза кортом Федерер ніколи не мав негараздів. Із Джоковичем у швейцарця своя історія. У 2006–2010 роках Новак потерпав від проблем із диханням, часто знімався з матчів під час їх проведення. Роджер на "Шоломах" ніколи собі цього не дозволяв, тому кеп­кував із Джоковича, а 2008-го під час поєдинку в Монте-Карло жорстко звернувся до батьків суперника, які сиділи на трибуні: "Мовчіть, гаразд?"

Сам Джокович не реагував на закиди Федерера. Але його батько Срджан має язик без кісток. І впродовж останнього десятиліття постійно пресує Роджера публічно. Остання його заява стала вишенькою на торті:

– Федерер залишається най­успішнішим і найкращим гравцем світу, але це ненадовго. Як гадаєте, чому в 40 років він ще грає? Надаль і Новак дихають йому в спину. І саме це не дає спокою. Він не може змиритися з тим, що вони стануть кращими. Досить, Роджере, виховуй дітей, займись чимось іншим, покатайся на лижах.

Слова Срджана Джоковича навряд чи перешкодять його сину під час матчів проти Федерера. Новак звик, що більша частина глядачів уболіває проти нього, та це тільки додатково мотивує.

А от відхід Федерера з тенісу вдарить по всіх. Бо знизиться загальний призовий фонд турнірів. Коли швейцарець бере в них участь, організатори "стрижуть" більше грошей за квитки. Сам був свідком цього торік на турнірі в Римі. Федерер не їздив до столиці Італії два попередні роки, а коли все-таки заявився на змагання – ціна на матчі підскочила з 50 до 200 євро за ігровий день.

Автор: REUTERS
  Швейцарський тенісист 38-річний Роджер Федерер 20 разів вигравав турніри ”Великого Шолому”:  вісім – Вімблдон, шість – чемпіонат Австралії, п’ять – США, один – Франції
Швейцарський тенісист 38-річний Роджер Федерер 20 разів вигравав турніри ”Великого Шолому”: вісім – Вімблдон, шість – чемпіонат Австралії, п’ять – США, один – Франції

Проте зараз не схоже, що Федерер завершить кар'єру. Він має чимало зобов'язань перед спонсорами, підписав контракти на окремі турніри. Його фітнес-тренер П'єр Паганіні, з яким Роджер працює з 1994-го, цілковито задоволений фізичними кондиціями підопічного. Дітей Роджер виховує під час змагань: дві доньки і двоє синів разом із дружиною Міркою постійно мандрують із ними світом. Для цього у великий літак вантажать трейлер, де сім'я Федерера проводить час. А у Швейцарії будується дім за 50 мільйонів євро.

2017-го Федерер уже повертався після операції на коліні й за рік виграв три "Шоломи". Навряд чи він здатний по­вторити таке 2021-го, але всі знають, хто буде чи не головним фаворитом наступного літа на Вімблдоні.

106 мільйонів євро заробив Роджер Федерер за минулий рік. Став найоплачуванішим спортсменом світу

Зараз ви читаєте новину «Відхід Федерера сильно вдарить по тенісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі