четвер, 29 квітня 2021 07:34

Великі хлопці поб'ють Усика

Боксер почав загравати з проукраїнською публікою

Олександрові Усику в "турбо­режимі" пощастило підкорити першу важку вагу. Менш як за три роки професійної кар'єри уродженець Сімферополя здобув чемпіонський титул. Після цього знадобилося менш як два роки, щоб стати єдиним українцем – абсолютним чемпіоном світу.

У надважкій вазі рух українського боксера пригальмувався. У червні виповниться два роки, як WBO – Всесвітня боксерська організація – призначила його обов'язковим претендентом на свій титул. Але досі перспектива стати повноцінним чемпіоном у цій категорії видається розмитою.

  Василь ТАНКЕВИЧ, журналіст
Василь ТАНКЕВИЧ, журналіст

У надважкій вазі Олександр провів два поєдинки. В обох мав не надто переконливий вигляд. У жовтні 2019-го в Чикаго переміг американського середняка Чазза Візерспуна – той відмовився виходити на восьмий раунд. А за рік виграв за рішенням суддів у ще одного ветерана рингу – британця Дерека Чісори. Третім суперником має стати британець Джозеф Джойс. Але команди українця і британця не можуть поставити крапку в переговорах, доки не буде конкретики стосовно поєдинку за звання абсолютного чемпіона світу між британцями Тайсоном Ф'юрі та Ентоні Джошуа. Якщо з організацією цього супербою виникнуть непереборні проблеми, а Усик домовиться з Джойсом про поєдинок, то може втратити статус обов'язкового претендента на титул. Звісно, це не входить у його плани. Тому команда Усика поки що в очікуванні.

Швидше за все, Усик із Джойсом влітку позмагаються за титул "тимчасового" чемпіона світу за версією WBO. Він може стати повноцінним уже після першого бою між Ф'юрі та Джошуа – суперники підписали угоду стосовно проведення двох зустрічей. Очікується, що новоспечений абсолютний чемпіон світу залишить цей титул вакантним і пояс переможця зустрічі Усик – Джойс перестане бути тимчасовим.

Доки у спортивній кар'єрі 34-річного Олександра Усика затишшя, він повним ходом працює над побудовою бізнесу. Наприкінці 2017-го запустив власний бренд одягу USYK17. Позаторік із другом і колишнім найкращим боксером світу незалежно від вагової категорії Василем Ломаченком представив колекцію одягу під спільним брендом LOMUS. Влітку торік кримчанин створив промоутерську компанію Usyk 17 Promotion, що провела два боксерські шоу. Останнє – 10 квітня в Києві – транслювала стримінгова платформа DAZN на весь світ. Цей вечір вони організували спільно з кіберспортивним медіахолдингом WePlay Esports. З'яви­лася інформація, що Усик, Ломаченко і керуючі партнери холдингу створюють компанію, яка опікуватиметься турнірами в рамках WePlay Ultimate Fighting League. Тож Олександру є чим займатись і поза боксерською кар'єрою. І робить він це досить плідно.

Зустріч із Джойсом після двох "розминочних" боїв із Візерспуном і Чісорою – ідеальний напрямок просування кар'єри Усика в надважкій вазі. Це найлегший і найкоротший шлях до чемпіонського титулу. Джойс може створити Усику проблеми. Але запасу міцності – значно кращої техніки, тактики та швидкості українця – має вистачити, щоб пройти цього суперника. Перемога над Джойсом – це позначка "зроблено" навпроти першого важливого завдання українця в новій ваговій категорії. Титул чемпіона світу в другій вазі, до того ж у королівській, – це серйозне покращення його боксерського резюме. І одне з двох завдань, доступних для Усика.

Імовірне здобуття чемпіонського титулу наблизить кримчанина до виконання другого – виходу на один або кілька боїв проти топів дивізіону. Насамперед – Ф'юрі чи Джошуа. Поєдинків, за які можна заробити більше, ніж за всю попередню кар'єру.

Автор: gettyimages.com
  Український боксер Олександр Усик перед чвертьфінальним поєдинком усесвітньої боксерської суперсерії в першій важкій вазі проти Марко Хука з Німеччини. Берлін, 9 вересня 2017 року. Усик переміг технічним нокаутом у десятому раунді. Суперсерію він виграв у липні 2018-го, згодом перейшов у надважку вагу
Український боксер Олександр Усик перед чвертьфінальним поєдинком усесвітньої боксерської суперсерії в першій важкій вазі проти Марко Хука з Німеччини. Берлін, 9 вересня 2017 року. Усик переміг технічним нокаутом у десятому раунді. Суперсерію він виграв у липні 2018-го, згодом перейшов у надважку вагу

Так, Усик може дати бій нинішнім лідерам категорії. Іноді видаватися кращим за них. Переважатиме в техніці, швидкості, краще рухатиметься і протягом по­єдинку напевно здобуде нових шанувальників. Тому що багато нейтральних уболівальників почнуть "топити" за нього як за аутсайдера і значно меншого надважковаговика, який конкуруватиме з фаворитом. Але притому Олександр матиме примарні шанси виграти бої проти топів. Він не володіє потужним ударом, щоб стримати їхню міць. А "відбігати" і "відджебити" всю 12-раундову дистанцію точно не вийде. Рано чи пізно – а швидше, пізно – великі хлопці його таки доженуть. І дотиснуть своєю грубою фізичною силою.

І коли з першого чи другого разу Усик переконається, що "місія нездійсненна", тобто що стати "абсолютом" у другій ваговій категорії не до снаги, він має піти на спортивну пенсію. А не повторювати шлях Олександра Повєткіна, якому британський промоутер Едді Гірн, співпромоутер Усика, робить фінансові пропозиції, від яких росіянин не може відмовитися. У того вже є дві важкі поразки нокаутом, скоро йому виповниться 42, і не виключено, що продовжуватиме випробовувати долю і здоров'я, оскільки більше нічого не вміє. В Усика все інакше. Добре заробивши і програвши один – максимум два бої, він мусить завершувати кар'єру.

Олександр останнім часом зробив помітний ухил в український бік. Здивував багатьох, відвідавши Свято-Успенську Унівську лавру на Львівщині – святиню Української греко-католицької церкви. Перед матчем "Шахтаря" з "Маккабі" в ефірі говорив українською й мотивував на це Євгена Селезньова, посилаючись на статтю 30-ту Закону про мову. Також українською озвучив відеоролик – анонс свого недавнього боксерського шоу. Критика громадянського суспільства його проросійських поглядів вплинула на боксера, і він робить спроби "виправитися". Тепер головне – утриматися від "заманух"-провокацій, на які його періодично підштовхують прокремлівські колаборанти.

Зараз ви читаєте новину «Великі хлопці поб'ють Усика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі