середа, 04 грудня 2019 13:19

Унітаз

– Це соромно коментувати, – каже начальник Генштабу Руслан Хомчак, 52 роки. – Як військовий можу зрозуміти, чому Росія зняла з кораблів засоби зв'язку й навігації. Але, коли мені говорять, що вони в гальюні навіть унітази позривали, – цього не розумію.

18 листопада Росія повернула Україні катери "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу". Захопили їх рік тому в Керченській протоці. Із суден зняли радіостанції та радіолокаційні пристрої, систему навігації й управління. Вкрали кухонні плити, унітази, плафони й надувний човен із мотором

Унітаз – раковина для злиття калу та сечі у вбиральнях каналізаційної системи. За державними стандартами повинен відповідати таким критеріям: висота установки – 40 см, статичне навантаження – 200 кг, об'єм води для зливу – не менше 6 л. Залежно від конструкції чаші поділяються на воронкоподібні, тарілчасті й козиркові. За спрямуванням потоків води поділяються на прямого або кругового змиву. Зазвичай виготовляються з сантехнічної кераміки, для громадських вбиралень – із металу.

 

Найстаріший пристрій, подібний до сучасного унітаза, знайшли археологи в Мохенджо-Даро – сучасний Пакистан. Це цегляна коробка з дерев'яною кришкою, до якої підведений канал для нечистот. Датується приблизно 2600 роком до н. е. Трохи пізніше був виготовлений різьблений трон-туалет цариці Пуабі, яка правила в шумерському місті Ур – тепер територія Іраку. Він зберігається в Британському музеї.

Дерев'яний туалет зі зливом спроектував італійський художник і винахідник Лео­нардо да Вінчі (1452–1519). Передбачив кришку, що мала запобігти поширенню смороду в приміщенні. Пристрій був призначений для короля Франції Франциска І. Його так і не виготовили.

"Метаморфози Аякса" – книжка англійського поета Джона Гарінґтона (1561–1612), похресника королеви Єлизавети І Тюдор. У віршованій формі описав конструкцію стільчака з водяним зливом. Назвав її "аяксом" – від англійського jakes – "вбиральня" – та давньогрецького міфічного героя Аякса. Книжку проілюстрував слуга автора Томас Кум.

"Навіть у найкрасивіших і найвеличніших палацах нашого королівства, де турбуються про вигрібні ями, канали та решітки, де їх посилено чистять, залишається цей нестерпний ядучий сморід, – йдеться у виданні. – Бачив я нічні горщики в красивих футлярах з атласу й оксамиту. Але не можу назвати їх ані особливо чистими, ані такими, що приємно пахнуть. Варто їм простояти у спальні дами день або ніч, і чоловік, який зайде туди, перш за все вигукне: "З полегшенням вас!"

1879-го британський гончар Томас Твайфорд (1849–1921) випустив каталог сантехніки власного виробництва. Серед іншого був керамічний стільчак із водозбірником для зливу нечистот і дерев'яним сидінням. Твайфорд удосконалював пристрій. Моделям давав назви: "Національний", "Корона", "Альянс". Найпопулярнішою стала "Єдність" – Unitas. Скоро цей термін став загальним.

– Арчибальд Брукс – холодильники й унітази.

– А-а-а! Брукс! Унітаз-Корпорейшн! Він з початку війни перейшов на ручні гранати й кінофільми.

Такий діалог є у "Прощавай, Америко!", останньому повнометражному фільмі Олександра Довженка (1894–1956). Стрічка мала висміювати буржуазні порядки США. Зйомки зупинили за наказом Йосипа Сталіна. Вперше змонтовану без режисера стрічку показали 1996-го.

Будинок у формі унітаза звів для себе Сім Дже Дак (1939–2009), мер корейського Сувона і перший президент Всесвітньої туалетної організації. По його смерті створили музей Mr. Toilet House. Навколо – парк зі скульптурами відповідної тематики.

"Корейці вважають, що природна потреба на те і природна, що соромитися її немає сенсу, – пише блогер Олександр Біленький. – Замість "Як справи?" тут часто запитують: "Як ти поїв сьогодні?" Також можуть поцікавитися, чи все в тебе гаразд з випорожненнями. Для них це нормально. Зате європейцям тут дуже весело".

"Не забудьте на виході купити скарбничку у формі какашки. А потім наступити на неї. Кажуть, це до грошей", – коментує відвідувач музею на сайті Tripadvisor.

"Золотий унітаз" – символ корупційного режиму, що панував в Україні за президентства Віктора Януковича.

Влітку 2011-го французька агенція AFP повідомила, що ремонт санвузла політика в резиденції "Межигір'я" біля Києва обійшовся у 350 тис. євро. Через тиждень сайт "Українська правда" опублікував два фото, начебто зроб­лені робітниками. На одному була кришталева люстра, на другому – золотий змішувач у формі лебедя. Навесні 2012-го журналіст Сергій Лещенко поширив у Facebook відео з назвою "Секретна зйомка з "Межигір'я". На ньому показано унітаз, виготовлений із золота. В коментарях зізнався, що це був жарт.

На початку 2014-го Янукович втік із країни. До його резиденції зайшли активісти. Золотого унітаза не виявилося. Натомість знайшли батон із пап'є-маше, вкритий сусальним золотом.

"Унітаз року" – антипремія для українських журналістів, започаткована 2017-го Центром громадського розвитку "Інтер-акція". Першими лауреатами назвали В'ячеслава Піховшека та Ірину Федорів.

– Номінанти цієї антипремії займаються не журналістикою, а заробітчанством, – каже ініціатор Валерій Фісун, 51 рік. – Вони цілеспрямовано створюють чорний піар. Ми вважаємо, що така інформація мала би потрапляти саме в унітази, а не до читачів чи слухачів. Можливо, це різко. Але люди мають зрозуміти: якщо не припинять робити чорних інформаційних справ, громадськість може відправити до унітазів і їх самих.

19 мільйонів доларів коштує унітаз, виготовлений російською корпорацією "Енергія" на замовлення Національного аерокосмічного агентства США. 2008 року його доставили на Міжнародну космічну станцію. Пристрій має фіксатори для ніг і вентилятор, який сприяє засмоктуванню відходів в умовах невагомості. Також переробляє сечу на питну воду

"Моя дупа примерзла до унітаза,

бо холодно в хаті – третій день нема газу.

Холодні батареї, бо потріскали труби.

До канапки примерзли зимні мої губи", –

йдеться у пісні "Воду! Світло! Газ!" львівського панк-гурту "Верховна зрада", записаній 2002-го

Зараз ви читаєте новину «Унітаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі