четвер, 16 вересня 2010 12:58

Українці втомилися - і від цієї історії, й узагалі. Хоча, відверто кажучи, не розумію, від якої роботи ми втомилися

 

Юрій МАКАРОВ, 55 років. Журналіст, телеведучий, документаліст, шеф-редактор журналу "Український тиждень"

16 вересня виповнюється 10 років із дня вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе, засновника інтернет-видання "Українська правда". За кілька днів до цього генпрокуратура заявила, що єдиним замовником і підбурювачем вбивства Ґонґадзе був тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко.


"Я не вірю, що Кучма хотів "замочити" цього журналіста. Ще готовий повірити, що менти хотіли догодити хазяїну, але не більше. Я цілком переконаний, що це була спецоперація, зокрема російська, адже агентів впливу й посередників у нас ніколи не бракувало. Принаймні, їм це було вигідно.


Коли розповідають про безпосередні обставини вбивства, то це вражає насамперед через те, на якому печерному, дилетантському рівні думають ці люди.


Якоюсь мірою це змінило суспільство. І змінило незворотно. Але я досі почуваю себе обдуреним. Суспільство мало би відчувати те саме, якби в нас було суспільство. Бо нас надурили й використали. І це не вперше й не востаннє в нашій історії.


Українці втомилися - і від цієї історії, й узагалі. Хоча, відверто кажучи, не розумію, від якої роботи ми втомилися.


Георгій є більше жертвою обставин і своєї чарівності. Він був надто яскравий, харизматичний. За великим рахунком, йому просто не пощастило. Адже й тоді, і потім були люди, які говорили й писали значно відвертіші, гостріші й небезпечніші речі. Георгія страшенно по-людськи шкода. Не лише тому, що він став жертвою. А й тому, що, за підсумками, вона виявилась марною, досі не оцінена правдиво. І, наскільки я розумію, вже ніколи не буде оцінена".

Зараз ви читаєте новину «Українці втомилися - і від цієї історії, й узагалі. Хоча, відверто кажучи, не розумію, від якої роботи ми втомилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі