четвер, 15 квітня 2021 09:53

У хлопчика була переламана нога. За декілька днів батько зламав ще й ребра

Шість випадків, коли люди гинули через недбалість інших

10-річного Юрія вбила кришка каналізаційного люка у Львові близько десятої вечора 21 березня. Вона вилетіла з-під коліс службового автомобіля рятувальників на зустрічну смугу і влучила в лобове скло Acura MDX. Хлопчик був на передньому сидінні, поряд за кермом – батько. Мати – ззаду. Юрій був єдиною дитиною в сім'ї.

"Напередодні вночі я в'їхав заднім колесом у цей же відкритий необгороджений люк. Колектор розташований ближче до роздільної смуги. Ліві колеса попадають у нього. Об'їхати складно, – каже львів'янин Тарас Бек. – Люк був без жодного маркування. Я викликав поліцейських. Вони оформили необхідні документи".

Комунальники пояснили: відірвану кришку планували прикрутити в понеділок, 22 березня. Обгородили отвір дерев'яними брусками, але вони кудись зникли.

Люк був відкритий півтори доби

Автор: gettyimages.com
  Люди в білому вбранні організували ходу з ушанування пам’яті загиблих у школі американського Паркленда у штаті Флорида 25 лютого 2018-го. За півтора тижня до цього колишній учень школи 19-річний Ніколас Круз влаштував там стрілянину. Загинули 17 людей, стільки ж травмувалися. Згодом Круз здався поліції. За рік арештували й охоронця закладу. Він не намагався припинити обстріл, а відійшов на безпечну відстань. Спецназівцям теж радив триматися за 150 метрів від будівлі
Люди в білому вбранні організували ходу з ушанування пам’яті загиблих у школі американського Паркленда у штаті Флорида 25 лютого 2018-го. За півтора тижня до цього колишній учень школи 19-річний Ніколас Круз влаштував там стрілянину. Загинули 17 людей, стільки ж травмувалися. Згодом Круз здався поліції. За рік арештували й охоронця закладу. Він не намагався припинити обстріл, а відійшов на безпечну відстань. Спецназівцям теж радив триматися за 150 метрів від будівлі

1. У лютому цього року поліція Житомирської області взялася за розслідування загибелі 42-річного електромонтера гірничозбагачувального комбінату. Його вдарив струм 35 кВт, коли намагався забрати гілку з лінії електропередачі. Колеги запевняють: майстер сказав їм, що ЛЕП знеструмлена.

– Я привіз бригаду на кар'єр. Майстер попросив під'їхати до лінії електропередач, що належить підприємству. На неї впала гілка, треба було прибрати. Казав, лінія вимкнена, – розповідає водій підприємства Леонід Ганський. – Я підняв електромонтера в люльці. Той скинув гілку і випрямився. Кажу: "Хлопці, щось не так".

Коли чоловіка спустили на землю, він уже не дихав.

– У довідці написали, що причина смерті – "ураження технічним електрострумом, гостра серцева недостатність". З правого боку в нього все було синє й опік, – каже вдова загиблого Ольга Шафаренко. Залишилася з двома дітьми.

Помилився майстер чи той, хто йому повідомив про знеструмлення ЛЕП, з'ясовує комісія Державного управління охорони праці. Винному в трагедії загрожує до восьми років в'язниці.

2. У російському Єкатеринбурзі після відвідин приватного дитячого садка помер 22-місячний Амір Умаров у листопаді 2019‑го. Був млявий, але вихователька не звернула уваги.

– Упродовж дня нам ніхто із садка не дзвонив. Я ніби відчула біду, прийшла по дитину раніше. Сина мені винесли на руках. Палав від жару, не міг рухатися. Вихователька пояснила: це тому, що не поспав під час тихої години. Вдома на животику Аміра ми побачили незрозумілі плями, викликали "швидку", – розповідала мати дитини Юлія Умарова. – Спочатку лікарі порадили просто збивати температуру. За півтори години малий опинився в реанімації. Діагноз – менінгококова інфекція. Врятувати його не вдалося.

У разі такої недуги важливе невідкладне лікування. Вихователями зайнялася прокуратура.

3. У липні 2019‑го Жовтневий райсуд Харкова визнав 48-річну директорку Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді винною у смерті 3-річної дитини.

Хлопчика закатував 31-річний батько. Раніше соцпрацівницю попереджали про насильство в цій сім'ї. Вона не реагувала.

– До директорки соцслужби на початку вересня 2017‑го звернувся чоловік. Просив забрати із сім'ї сестри двох дітей – 6 та 3 років, бо їх регулярно б'є батько. Але ніхто із соцслужби цього дому не відвідав, – кажуть в обласній прокуратурі.

Наприкінці вересня 3-річного хлопчика з родини забрала "швидка". В лікарні він помер.

– Спочатку в дитини була переламана нога. За декілька днів батько зламав сину ще й ребра. Хлопчик перестав ходити. Але батько продовжував його катувати, – додають у прокуратурі. – У дитини була тяжка черепно-мозкова травма. Мучився від болю, нічого не їв. Потім впав у кому. "Швидку" викликала знайома матері, яка прийшла в гості.

Діти терпіли знущання батька понад рік. 26-річна мати їх не захищала. Після смерті молодшого сина батька взяли під варту, матір посадили під домашній арешт.

4. Поїзд транспортної компанії "Ренфе" зійшов із рейок неподалік іспанського міста Сантьяго-де-Компостела в липні 2013‑го. Загинули 80 пасажирів. Ще 178 отримали травми.

Машиніст 52-річний Франсіско Хосе Гарсон Амо зізнався, що на момент трагедії потяг рухався із швидкістю 190 км/год. Хоча мав їхати – 80. На ділянках із закритими поворотами встановлено обмеження.

Від сильного удару машиніста заблокувало в кабіні. Він продовжував розмовляти з диспетчером. По рації сказав, що травмував спину й ребра. Не може вибратися.

– Це через мене сталася аварія. Перевищив швидкість. Я ще живий. Сподіваюся, помру. Бо смерть пасажирів на моїй совісті, – кричав у рацію Франсіско Хосе Гарсон Амо.

Під час аварії перекинулися всі 13 вагонів, передостанній був зруйнований повністю. У трьох почалася пожежа. Рятувальники з-під уламків витягали тіла загиблих. Поранених забирали "швидкі".

В регіоні оголосили тиждень жалоби за загиблими. Під час слідства з'ясувалося, що машиніст неодноразово перевищував швидкість. Перед цим випадком Амо розмістив на своїй сторінці у фейсбуці фотографії спідометра поїзда, стрілка якого показувала 200 км/год.

5. 2011‑го завідувач акушерсько-гінекологічного відділення Городоцької райлікарні на Львівщині 47-річний Михайло Бренич виплатив 8 тис. грн Олександру Рижаку із села Довгомостиська Мостиського району. Ще 75 тис. грн чоловік отримав від лікарні.

24 липня 2005‑го дружина Рижака – 39-річна Ольга народила здорову дівчинку. Пологи приймав Михайло Бренич. У породіллі почалася маткова кровотеча. Лікарі її не провідували – святкували іменини однієї з медсестер. Уночі жінка померла через порушення кровообігу.

– У лікарів був номер мого мобільного. Але ніхто не дзвонив, – говорить Олександр Рижак. – Зранку я із синами стояв під лікарнею. Санітарки виглядали у вікно й ховалися. До мене вийшла гінеколог на прізвище Мокра, наказала відправити дітей додому. Тоді розповіла про народження доньки. А потім сказала про смерть дружини.

У вдівця троє дітей – двоє синів та донька Юліана.

– Через цього лікаря я вже переживав горе. За п'ять років до смерті дружини ми чекали на донечку. Народжувати жінка поїхала до Городка. Пологи приймав Михайло Бренич. Через обрив пуповини немовля загинуло. Тоді ми пробачили, – додав Рижак.

Михайла Бренича звільнили з роботи. Згодом він повернувся на попередню посаду.

6. Німецька прокуратура відкрила кримінальну справу про неумисне вбивство під час музичного фестивалю "Парад любові" у місті Дуйсбурґ у липні 2010‑го. Під час слідства виявили, що дозвіл на проведення свята видали з порушеннями. У тисняві на параді загинули 19 людей, понад 300 – травмувалися.

– На фестивалі могло бути не більш як 250 тисяч учасників. Натомість організатори хвалилися, що приїхали понад мільйон людей, – кажуть у поліції.

Біля входу на фестиваль виникла тиснява. Люди намагалися прорватися крізь натовп, але не могли.

– Шлях до занедбаного вокзалу, яким мали йти учасники фестивалю, пролягав через вузький тунель. Більшість людей затоптали саме на вході до нього. Поліція закрила вихід із тунелю, наказала учасникам повернутися назад. Почалася паніка – люди впадали в істерику, ридали. Служби порятунку не могли дістатися до травмованих, – згадували свідки трагедії.

Після цього випадку один з організаторів "Параду кохання" Райнер Шаллер заявив, що більше цього заходу не проводитимуть.

Зараз ви читаєте новину «У хлопчика була переламана нога. За декілька днів батько зламав ще й ребра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі