четвер, 14 листопада 2019 11:14

Туман

Густий туман накрив Україну наприкінці жовтня. У Києві не сходив протягом тижня. Видимість не перевищувала 200 метрів. Кількість автомобільних аварій зросла майже вдвічі, затримали та скасували кілька авіарейсів. У деяких районах столиці – на Позняках, у Святошині, на Лук'янівці – індекс забрудненості повітря перевищив безпечний рівень. Жителям рекомендували не виходити надвір без захисних масок.

– Удень повітря нагрівається, вночі охолоджується. За 100-відсоткової вологості виникає туман, – каже Олександр Савченко з міської адміністрації. – Значних перевищень вмісту шкідливих речовин не зафіксували. Місто живе. Є викиди від автомобілів, виробництв, паління листя. Оскільки вітру немає, це все накопичується над поверхнею землі. Наслідок – трохи запаху і густий туман

Туман – атмосферне явище, що полягає у скупченні продуктів конденсації водяної пари, застиглих у повітрі безпосередньо над земною поверхнею, у приземному шарі атмосфери. Викликає помутніння повітря, що зменшує видимість. Імовірно, слово походить від dvanman – "хмара" – з авестійської мови, яку до ІV ст. використовували на території Персії.

За способом утворення поділяються на два види. Тумани охолодження виникають через конденсацію пари під час опускання температури повітря нижче за точку роси. Тумани випаровування з теплішої поверхні піднімаються в холодне повітря над водоймами та вологими ділянками суходолу.

Найтуманнішим регіоном вважають острів Ньюфаундленд в Атлантичному океані. Поряд зустрічаються теплий Гольфстрім і холодна Лабрадорська течія. Тут спостерігають до 120 туманних днів на рік.

 

Туман війни – німецькою Nebel des Krieges – недостовірні дані про становище на полі бою, викликані об'єктивними факторами. Стан, під час якого командувачі не можуть оцінити кількість і розташування не тільки противника, але і власних вояків. Термін увів прусський генерал Карл фон Клаузевіц (1780–1831) у незавершеній праці "Про війну".

"Три чверті того, на чому будується дія на війні, лежить у тумані невідомості, – йдеться там. – Недостовірність вістей і постійне втручання випадковості призводять до того, що воїн стикається з абсолютно іншим станом речей, ніж очікував".

– Я був пiд Дюнкерком і бачив, як англійські транспорти везли на туманний Альбiон своїх бравих солдатів, – говорить персонаж повісті Павла Загребельного (1924–2009) "Дума про невмирущого". – Вони втiкали, залишивши нас, своїх союзникiв, битися з танками Гудерiана. Вони стояли на палубах транспортiв i милувалися чудовим видовиськом, яке вiдбувалося на землi. Танки йшли на нас звiдусiль. Ми стрiляли в них із гвинтiвок. Вони били по нас з гармат. Англiйцi втекли за свiй Ла-Манш. Нас посадили за колючий дрiт. Із того часу я й полюбив англiйцiв.

Альбіоном – від кельтського alb, "гори" – називали Британські острови до нашої ери. Туманним Альбіоном почали звати Англію наприкінці ХІХ ст. Тоді через стрімкий розвиток промислових підприємств тутешні міста часто накривав густий смог.

"Їжачок у тумані" – радянський мультфільм 1975 року за мотивами однойменної казки Сергія Козлова (1939–2010). Триває 10 хвилин. 2003-го на фестивалі "Лапута" в Токіо його визнали найкращим в історії світової мультиплікації. 10 років тому на перетині вулиць Золотоворітської, Рейтарської й Георгіївського провулка в Києві відкрили пам'ятник головному персонажу. Тіло виготовили з дерев'яної колоди, голки – шурупи.

– Ефект туману – головний образотворчий і драматургічний засіб фільму, – говорить режисер мультика Юрій Норштейн, 78 років. – У його основі лежить силуетно-тіньовий принцип, що використовували в давньокитайському театрі маріонеток. На прозору плівку наносили пил, шаром нижче перебував персонаж. Щоб занурити його в туман, скло з ним відсували від верхнього ярусу.

Фразеологізми зі словом "туман":

Бачити мов у тумані – неясно, невиразно.

Жити немов у тумані – погано розуміючи те, що відбувається.

Напускати туману, перти тумана в очі – говорити щось неправдиве чи невиразне, малозрозуміле, щоб приховати істину чи заплутати.

Туман застилає очі – темніє в очах від хвилювання, болю, потьмарення свідомості.

Тонути в тумані – ставати невиразним, нечітким, забуватися.

Туманом називають недалеку, глупувату людину. Також використовують словосполучення "туман вісімнадцятий" – останній дурень. Іван Франко (1856–1916) в оповіданні "Грицева шкільна наука" пише:

"Блискучi надiї батька на Грицеву будущину давно розвiялись. Професор просто сказав йому, що Гриць "туман вiсiмнадцятий", що лiпше зробить, коли вiдбере його додому i назад заставить гуси пасти. I справдi, по роцi шкiльної науки Гриць вертав додому якраз такий мудрий, яким був перед роком".

Туман – сорт кавуна, виведений на Херсонщині наприкінці ХІХ ст. Видана 1959-го у Москві книжка "Бахчеводство" так характеризує його:

"Туман дніпропетровський. Сорт у Степу ранній, у Лісостепу середньоспілий. Від паростків до масового дозрівання проходить 66–94 дні. Врожайність – 141–416 ц з 1 га. Середня врожайність за шість років на Дніпропетровській дослідній станції становила 317 ц с 1 га".

Туман – адміністративно-територіальна одиниця в Узбеки­стані, відповідник українського району. Всього в 12 вілаятах, автономній республіці Каракалпакстан і місті Ташкенті налічують 168 туманів.

Туман – грошова одиниця Персії від XVII ст. Після реформи 1932-го введено нову валюту – ріал. Ще за три роки країна змінила назву на Іран. Неофіційно 10 ріалів досі називають туманами. 2016-го уряд запропонував відродити стару грошову одиницю. Причиною назвали інфляцію – $1 коштує майже 40 тис. ріалів.

– Це спростить грошові розрахунки, – каже секретар уряду Мохсен Хаджі Мірзаї. – Один туман дорівнюватиме 10 ріалам. Так у цінах зникне один нуль.

Також туман був валютою Демократичної Республіки Азербайджан, що існувала на території сучасного Ірану протягом року після Другої світової війни.

Пауль Туман (1834–1908) – німецький художник. Син сільського вчителя. Здобув освіту в Берліні, Лейпциґу та Дрездені, багато подорожував. Прославився як ілюстратор – оформлював видання творів Вільяма Шекспіра, Йоганна Ґете, Генріха Гейне. Залишив по собі живописні полотна на історичну, релігійну та міфологічну тематику.

Легкий прозорий туман називають серпанком або димкою. Перше слово походить від прозорої бавовняної тканини полотняного переплетення. Його тричі в різних значеннях вживає Михайло Старицький (1840–1904) в історичній повісті "Облога Буші":

"Рідко яка голова там пов'язана стрічкою чи хусткою, а здебільша скрізь кораблики та очіпки, зап'яті довгими білими намітками, що спадають до самого долу серпанками".

"Орися силкується туди прозирнуть, куди пішли дорогі її серцю люди, вона прагне дізнатись, що діється тепер у містечку Буші і в пригороді. Але густий морок закрива від неї далину чорним серпанком".

"Місяць-князь високо стоїть на ясній оболоні й блідне перед наступаючим ранком. Східний край неба вже побілів і понявся рожевим серпанком. З сизої мли виринають непевними очертами безлисті дерева".

Зараз ви читаєте новину «Туман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі