четвер, 03 лютого 2022 08:50

Тривога

Дитячим словом 2021 року визнали anxiety – "тривога", "тривожність". Такий вибір зробили дослідники еволюції дитячої мови Оксфордського університету. Опитали 8 тис. дітей із 85 шкіл Великої Британії.

– Хвилює те, що слово "тривога" є номер один, – каже Джо Дженкінс, виконавча директорка із соціального впливу організації The Children's Society. – Але це не дивно, якщо врахувати всі обмеження та зміни, які діти повинні були пережити останнім часом. Наш звіт про гарне дитинство 2021-го показав, що більшість респондентів виявили велику стійкість. Турбує, що майже кожен 12-й з опитаних віком ­10–17 років повідомив, що йому важче справлятися зі змінами в житті. Розмови та використання правильної лексики надзвичайно важливі для підтримки молодого покоління, якщо воно відчуває тривогу, ізольоване чи переживає випробування. Важливо, щоб діти могли висловити почуття

 

Тривога – негативна емоція. Виражає відчуття невизначеності, очікування негативних подій. На відміну від страху, людина зазвичай не усвідомлює причин тривоги, але вона запобігає участі в потенційно шкідливій поведінці чи стимулює до дій із підвищення ймовірності доброго закінчення подій. Тривога часто проявляється у хворих на неврози. Такий стан описують американські науковці Ларрі Г'єлле та Даніел Зіґлер у праці "Теорії особистості: основні припущення, дослідження та застосування", виданій 1977 року.

Вчені виділяють два типи тривоги – ситуативну та стійку. Супроводжуються психологічною напруженістю, стурбованістю, хвилюванням, нервозністю, невизначеністю, безпомічністю, безсиллям, незахищеністю та самотністю. На фізіологічному рівні проявляються посиленим серцебиттям, швидким диханням, підвищеним артеріальним тиском, зниженням порогів чутливості.

Натомість тривожність на­уковці визначають як індивідуальну властивість, спадкову чи набуту рису характеру.

"Люди з тривожністю перебільшують значення чинників, що їх переймають. Часто вважають, що хвилювання і прокручування тривожних думок стають на заваді можливій біді, тому не хочуть просто припинити це. Нетерпимість до непевності – важлива ознака тривожного розладу", – пише у блозі лікарка Уляна Супрун, 58 років.

Зазначає, що людина з помірною тривожністю може успішно працювати й робити свої справи. Так триває, доки тривожність не посилиться до стану, що заважає функціо­нувати, чи не виникнуть проблеми зі здоров'ям, зумовлені розладом. Тривожні люди схильні відмовлятися від подорожей, пошуку роботи, знайомств і виступів. Бояться, що стане бентежно до нестерпності.

– Тривожні розлади – одні з "найзаразніших" психічних захворювань, – каже грузинська психотерапевтка Тіна Берадзе. – Передаються і проявляються по-різному. У людей зберігся стадний інстинкт.

"Тривожні люди" – психологічний роман шведського письменника Фредеріка Бакмана, 40 років. Розповідає про грабіжника-невдаху. Намагаючись пограбувати житло, він бере в заручники вісьмох незнайомців, які оглядають квартиру, виставлену на продаж. Під час тривалого спілкування з'ясовується, що в них чимало спільного. Українською книжка вийшла торік у видавництві "Книголав". Тоді ж режисер Генрік Кельберґ екранізував роман. Шестисерійна стрічка доступна на стримінговій платформі Netflіx. Рейтинг на платформі IMDB – 6,9 із 10.

"Тривога" – драма 1998 року португальського режисера Мануела де Олівейри (1908–2015). Складається з трьох частин, кожна з яких створена за мотивами оповідань португальських письменників – "Безсмертні" Елдера Присти Монтейру (1922–1994), "Сюзі" Антоніо Патрісіу та "Матері ріки" Агуштини Беси-Луїш (1922–2019). Португалія висунула роботу на премію "Оскар", але та не потрапила у довгий список. Користувачі платформи IMDB оцінили фільм на 7 балів із 10.

EMIT.POSITIVITY – рух, який запустили бренд IQOS та українська агенція ZDATNI. Він маніфестує буденні радощі та бореться з тривожністю. На рекламних площах у п'ятьох містах України розмістили короткі повідомлення: "Новий рік настане й без підсумків року", "Видихай. Ніхто не встигає", "Забий, та шапка нікому не личить", "Не затор, а час подумати".

"Для цього обрали не випадкові місця, а локації підвищеного ­напруження. Як-от торгові центри, ­аеропорти, зупинки громадського транспорту та дороги з постійними заторами. Усі ці написи обігрували контекст і знайомі всім ситуації, тож відгукнулися містянам. Вони почали активно поширювати їх у соцмережах", – пише видання The Village.

"Закипіла по Вкраїні

Страшенна тривога,

Як на шляхту піднялася

Сірома убога.

Піднялася за оранди,

За жидівські дуди,

Що терпіли – не стерпіли

Убогії люди…" –

- уривок із поеми "Кумейки" Пантелеймона Куліша (1819–1897). Розповідає про битву 1637 року під однойменним селом на Черкащині між військом поляка Станіслава Конецпольського і козацького ватажка Павла Павлюка

Зараз ви читаєте новину «Тривога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі