вівторок, 28 серпня 2018 11:30

"Світ іде до повного переформатування"

Війна триває, гинуть люди. А десятки тисяч молодих українців стоять у черзі на відкритті магазину H&M. Суспільство не розуміє, що є важливим. Треба стояти в черзі у бібліотеку, – каже дипломат Сергій Корсунський

Які глобальні тенденції зараз визначають долю світу?

– Ми є свідками оновлення світового порядку. Воно відбувається досить драматично. Всі звикли жити за правилами, встановленими після Другої світової війни. Мали протистояння Заходу й Радянського Союзу. Тепер ця вісь перетворилася на трикутник. Третьою вершиною став Китай. Він збільшив свій внутрішній валовий продукт у 15 разів за 30 років.

Що змінилося у відносинах між країнами?

– Трикутник Росія – США – Китай має дисбаланс усередині. Для американської економіки РФ – це ніщо, половина валового внутрішнього продукту штату Каліфорнія. Але з точки зору військової могутності й бажання втручатися у справи інших держав, Росія є проблемою. Штати дивляться на неї, як серйозний гравець на дрібного хулігана.

Китай – виклик номер один для Америки. Вона має з ним 600 мільярдів доларів товарообігу. КНР у рази більше експортує в Америку, ніж купує в неї.

Із росіянами китайці на офіційному рівні дружать. Зустрічаються, обнімаються, обмінюються орденами. Але це – театр. Далекий Схід Росії Пекін розглядає як свої території. Він підштовхує РФ до колапсу, підтримуючи їхні авантюри. Коли Росія розвалиться, цілком прогнозовано, що Китай претендуватиме на Сибір і Далекий Схід. КНР – єдина країна, якій РФ поступилася територією. 2008 року віддала острови, за які воювали в радянські часи (острів Тарабарова на річці Амур і частину Великого Уссурійського острова. – Країна). Росія сьогодні фізично не спроможна захищати кордон із Китаєм. Усі її боєздатні сили – у нас на Донбасі та в Сирії. Китайці чекають, коли Росія зламає шию. І будують свою державу.

Наскільки хитка теперішня світова конструкція?

– Дуже хитка. Особливо, коли з'явився Дональд Трамп і почав торговельну війну з Китаєм, розсварився з Євросоюзом, запровадив торговельні обмеження щодо Канади і Мексики. Президент США не хоче діяти в стандартних межах міжнародного права.

Відбувається фантасмагорія: член НАТО Туреччина воює в Сирії разом із Росією та Іраном, проти яких Америка оголошує санкції. Водночас Анкара і Вашингтон не підтримують сирійського президента Башара Асада, а Москва – так. Штати допомагають курдським формуванням, бо вони воюють із терористичною "Ісламською державою". А для Туреччини курди – вороги. Саудівська Аравія, яка є партнером Вашингтона, розсварилася з Катаром, де розташована найбільша повітряна база США. Враження, що світ іде до повного переформатування.

  Сергій КОРСУНСЬКИЙ, 56 років, дипломат. Народився 10 серпня 1962-го в Києві. Батьки працювали в Національній академії наук України. Батько брав участь у створенні перших електронних обчислювальних машин. Закінчив механіко-математичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка.  Був радником із питань економіки, науки і техніки Посольства України в Ізраїлі, потім – у США. Згодом – тимчасовим повіреним у справах України у Сполучених Штатах. Понад два роки очолював економічний департамент МЗС, заслужений економіст України. Із 2008-го по 2016-й – надзвичайний і повноважний посол у Турецькій Республіці. Від 2017-го – директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ України.  Автор 220 наукових статей і публікацій.  Одружений, має двох доньок – Олену й Анну.  Захоплюється футболом та літературою. Автор десяти художніх творів під псевдонімом ”Сергій Владич”.
Сергій КОРСУНСЬКИЙ, 56 років, дипломат. Народився 10 серпня 1962-го в Києві. Батьки працювали в Національній академії наук України. Батько брав участь у створенні перших електронних обчислювальних машин. Закінчив механіко-математичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Був радником із питань економіки, науки і техніки Посольства України в Ізраїлі, потім – у США. Згодом – тимчасовим повіреним у справах України у Сполучених Штатах. Понад два роки очолював економічний департамент МЗС, заслужений економіст України. Із 2008-го по 2016-й – надзвичайний і повноважний посол у Турецькій Республіці. Від 2017-го – директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ України. Автор 220 наукових статей і публікацій. Одружений, має двох доньок – Олену й Анну. Захоплюється футболом та літературою. Автор десяти художніх творів під псевдонімом ”Сергій Владич”.

Це може закінчитися війною?

– Всі розуміють, що відкритий збройний конфлікт призведе до взаємного знищення. Є дієвіші методи, ніж ядерні боєголовки. Можна втрутитися у електронні мережі або відключити банківську систему – і в країні настане колапс.

Пекін прагне наздогнати США в плані технологій. Інвестує сотні мільярдів доларів у штучний інтелект. Величезна кількість китайців вчаться на Заході й потім повертаються додому. Тієї аграрної країни, що була в 1960-х, уже немає. Я був там 2006 року. Вдруге поїхав нещодавно. Масштаб їхнього розвитку вражає. Вони навчилися робити гроші з повітря. Здають в оренду навіть номери для машин.

Китайці чекали свого часу. Коли позаторік американці обрали Трампа – дочекалися. Глава КНР Сі Цзіньпінь вирушив на Всесвітній економічний форум у Давос. Керівник комуністичної держави поїхав на найбільшу капіталістичну тусовку світу. Говорив про глобалізацію, свободу торгівлі й інвестиції. Але ж про це має розповідати лідер Заходу, а не Сходу. Курс Дональда Трампа – America first – означає, що вона готова самоусунутися зі світу. Пекін хоче зайняти її місце.

США залишаються країною номер один?

– Безумовно. Ми живемо в рамках міжнародної конструкції, яку створили Штати. Це – Світова організація торгівлі, Світовий банк і Міжнародний валютний фонд. Долар все ще є світовою резервною валютою. Часто кажуть, що Америка має 20 трильйонів зовнішнього боргу. Ми з вами, коли купуємо долари в обміннику, його фінансуємо.

США мають безпрецедентну технологічну базу. Найкращі університети, дослідницькі центри й технологічні компанії – там. Капіталізація Apple перевищила трильйон доларів. Це фактично ВВП Росії. І в Америці така компанія не одна.

Як зміниться світ, якщо лідером стане Китай?

– Вони могли б захопити Північну Корею або В'єтнам. Але не роблять цього, бо не дозволяє філософія. У знаменитій книжці Сунь Цзи "Мистецтво війни" написано: справжній воєначальник – не лізе в бійку.

Навіщо поводитися, як Гітлер, який розв'язав Другу світову війну? Китайці так не чинитимуть. Вони хочуть мати торгові зв'язки з усіма континентами. Але світ буде інший. Який саме, залежить і від нас усіх.

Яке місце у ньому може посісти Україна?

– Маємо шанс взяти участь у створенні нового світового порядку. Але, як кажуть, ми ніколи не втрачаємо можливість втратити можливість. Потрібно продемонструвати, що здатні протистояти Росії, згуртувати націю навколо ідеї будувати сучасну країну, навіть маючи окуповані території, як це робили Ізраїль і Фінляндія свого часу.

Наш шанс полягає в розташуванні. З одного боку – один світ, з іншого – другий. Ми могли б стати сполучною ланкою.

Яке місце Росії в нинішньому світі?

– Автократична система заробила гарні гроші за часів високих цін на нафту. А країна гнила зсередини. На Заході це знають. Інфраструктури ніякої. За 300 кілометрів від Москви не знайдете нормального туалету. Наші села – палаци, порівняно з їхніми.

Росіяни – вимираюча нація. Але мають ядерну зброю. Це спадок СРСР. Радянський Союз не зміг зробити нормальну кавоварку, однак зброю виготовляв класну. Але це вже не актуально. Запуск ядерної ракети можна заблокувати хакерською атакою.

У ХХІ столітті держава не може жити на нафті. Ці гроші треба інвестувати в технології.

Системна політика зі створення проблем іншим допомагає РФ стверджуватись. Втрутились в Сирію, розвалили її. Тепер Путін каже Меркель (канцлер Німеччини. – Країна), аби Євросоюз відновлював цю країну, бо буде три мільйони біженців. Це – шантаж.

На Україну росіяни напали, щоб не пустити нас на Захід. Щоб ми не стали членом НАТО. Вони параноїдально бояться Альянсу.

Які особливості української демократії?

– У нас 432 офіційно зареєстровані партії. Це профанація політичної культури. Має бути система, що унеможливлює подібні речі. Це створює недовіру до будь-якої політичної сили.

Партія – це ідеологія. У США зрозуміло, чим демократи відрізняються від республіканців. Перші – за сильну державу. Щоб люди платили податки, а влада розподіляла їх для спільного блага. Республіканці кажуть, що це – погано. Треба віддати всі гроші людям. Купуючи послуги й товари, вони самі створять капіталізм. Обидві ідеї мають право на існування. Але загальний курс США не змінюється, коли партії міняють одна одну. Система чітко функціонує. Так має бути і в нас.

Хто зараз найсильніші лідери своїх країн? За рахунок яких якостей?

– Радник Ердогана колись сказав, що у світі є два з половиною лідери: Ердоган, Путін, а половина – Барак Обама. Не варто опускатися на цей рівень.

Зараз у Європі немає лідерів масштабу Маргарет Тетчер чи Шарля де Голя. Трамп призведе до того, що вони з'являться. Знищуючи цю систему, прискорить появу нової.

На саміті НАТО у Фінляндії Дональд Трамп розкритикував партнерів по Альянсу. Які наслідки це матиме?

– Трамп незадоволений, що європейські країни ведуть бізнес із Росією, коли Вашингтон вводить проти неї санкції. Європейці не витрачають 2 відсотки державних бюджетів на фінансування НАТО. Виглядає так, що Штати захищають західний світ від РФ за свій рахунок. Трамп доб'ється свого. Європа збільшить видатки на оборону. Вже говорять про створення європейських збройних сил. Для нас це – добре. Зможемо взяти участь у їх формуванні. Ми на кордоні з ворогом і маємо досвід протистояння йому.

Як змінилося місце України в Європі й світі після Майдану та у зв'язку з війною з Росією?

– Вінстон Черчилль казав, що оптиміст у кожній проблемі бачить можливості. Революція і війна дали нам це. Можемо протистояти такому монстру, як Росія. Здатні забезпечити економічний стрибок навіть в умовах низької промислової культури. У нас блискучі мізки. У Кремнієвій долині (регіон у американському штаті Каліфорнія зі значною щільністю високотехнологічних компаній. – Країна) – море українців. 2001-го відвідав компанію з виробництва техніки для збереження даних ЕМС. Її продукцією користуються всі банки світу. На поверсі, де сидять програмісти, у третини на столах – українські прапорці. Тоді їм платили по 10 тисяч доларів на місяць.

Ми намагаємось інвестувати в ІТ-сферу і розвивати її. Але робити це треба було ще тоді. Українці створюють блискучі речі, а потім нічого не відбувається. Потрібні інвестиції в освіту й дослідження, система оподаткування, яка б стимулювала технологічний розвиток.

Які виклики стоять перед Україною?

– Треба припинити безкінечні внутрішні сварки через неважливі речі. 1993-го Леонід Кучма спитав народних депутатів із трибуни Верховної Ради: скажіть мені, яку країну треба будувати? Це правильне запитання. Минуло 25 років, а відповіді на нього немає.

Після Революції гідності був величезний підйом. Але зараз вулицями знову гасають діти мажорів, і їх ніхто не зупиняє. Статусність і мішура виринули на поверхню. Позитивні зміни не стали масовими. Суспільство втратило відчуття, за що виходили на Майдан. Війна триває, гинуть люди. А десятки тисяч молодих українців стоять у черзі на відкритті H&M (шведський бренд одягу й косметики за доступними цінами. – Країна). Суспільство не розуміє, що є важливим. Треба стояти в черзі у бібліотеку.

Які останні події в Україні вас вразили?

– Не збагну, чому речі, які об'єднували людей на Майдані й в добровольчих батальйонах, не стали незворотними. Певно, наша інтелектуальна еліта такою насправді не є. Існують окремі люди, яким вірять. Як, наприклад, був Патріарх Української греко-католицької церкви року. – Країна). У суспільства не виникало питань стосовно цієї людини. Таких має бути більше.

Мінські домовленості й далі називають без­альтернативними, однак водночас констатують, що вони не діють. Як розвиватиметься ситуація з ними?

– Ці домовленості – вимушений компроміс з боку України. Наші дипломати й міжнародні партнери неймовірними зусиллями посадили Путіна за стіл і вичавили з нього підпис хоча б під чимось. Але росіяни не виконують навіть це. Тож дехто вважає, що раціонально було б забути про Донбас, побудувати стіну і перенести державний кордон на лінію розмежування. Однак на це ніхто не піде. Тому треба вводити миротворців. Інший варіант – смерть Путіна і зміна політики РФ. Навряд чи це станеться скоро.

Але ми стали сильніші за ці роки. А санкції щодо Росії діють. Тиск з боку наших партнерів на Кремль – величезний.

Про що свідчать конфлікти з Польщею, Угорщиною, Румунією? Як Україні реагувати на їхні випади?

– Якби ми були сильною державою, вони не дозволяли б собі такої політики. Угорщина почувається дуже круто. Вона в Євросоюзі й НАТО. А ми – ні. Проте вона абсолютно неправа. Ідея про велику Угорщину – з минулого століття. Цим вона стріляє собі в ногу. Більше не буде війн, внаслідок яких можна створити велику імперію.

З Варшавою ситуація інша. Тамтешня еліта розуміє, що без сильної України Польща буде в серйозній небезпеці. Але там є чимало популістів.

Україна має стати потрібною. Уявімо, що ми винайшли ліки проти раку або якусь технологію, яка потрібна всім. Ставлення до нас зміниться миттєво.

Ми справді стаємо менш цікаві Заходу через корупцію, як кажуть експерти?

– Маємо створювати острови зацікавленості. Сьогодні – це армія, яка воює з Росією, добровольчий і волонтерський рухи. На Заході такі речі вивчають. Їм важко було уявити, що ми – з безгрошів'ям і бардаком – зможемо встояти.

Але ми поки не створили специфічну зацікавленість, яка залучала б іноземних партнерів. Уявімо, що віддаємо всі морські перевезення портів у Маріуполі та Бердянську китайцям. Їхні кораблі Росія навряд чи зупинятиме в Азовському морі. Так, втратимо гроші. Але збережемо Азовське море. Це – стратегія. Так працюють усі країни – відкривають свій ринок. Також має бути нормальна правова система захисту власності й суди.

Ми цікаві Китаю? У чому це проявляється і як змінюватиметься?

– Ми цікаві їм, і давно. 2013-го вони проголосили концепцію "Один пояс – один шлях" (пропозиція об'єднаних проектів "Економічного поясу Шовкового шляху" і "Морського Шовкового шляху XXI сто­ліття". Ініціатива передбачає $1 трлн інвестицій і може охопити понад 60 країн. – Країна). Один із маршрутів пролягає Чорним морем. Їм цікаві наші порти, транспортні магістралі, земля. Чому б не віддати деякі порти? Грецький порт Пірей китайці купили за 18,6 мільярда доларів. Він як працював, так і працює. Вони ж його не вивезли в Пекін. Тільки прапор китайський висить.

Але треба чітко сформулювати правила. Наприклад, заборонити продавати їм нашу землю – тільки давати в оренду.

У чому полягає найбільша проблема українського політикуму?

– Дуже низький рівень державного мислення. Фрагментарне розуміння, що таке держава, нація і як треба будувати країну. Надто багато бізнес-інтересів. Це наслідок корумпованої системи. У парламент проходять люди, які виграли на виборах за рахунок спонсорських грошей. Це потрібно викорінювати.

Президентські й парламентські вибори 2019 року зроблять Україну сильнішою чи пос­лаб­лять?

– Країна сильно зміниться. Росія намагатиметься втрутитися. На протидії цьому суспільство згуртується. Наступні вибори можуть стати доленосними. Наші парламентарії їздять на Захід, спілкуються з тамтешніми політиками, розуміють, куди рухається світ. Ми ж стоїмо на місці. Цю тенденцію треба зламати. Для цього владу маємо обрати свідомо і без гречки.

Зараз ви читаєте новину «"Світ іде до повного переформатування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі