середа, 12 вересня 2018 14:52

Соняшник

"Соняшники Іловайська" – акція під такою назвою відбулася на Центральній площі в Чернівцях 29 серпня. Учасників просили принести по квітці соняшника.

Наприкінці літа 2014 року наші військові опинилися в оточенні в Іловайську Донецької області. Їм надали "зелений коридор" для виходу. Під час маршу бойовики і регулярні російські війська розстріляли колони українців. Загинули 366 осіб, 84 зникли безвісти.

– Коли хлопці йшли і гинули, навколо цвіли соняшникові поля, – каже волонтерка Галина Абрам'юк, 54 роки. – Відтоді соняшник є символом не тільки України, а й героїв, які поклали за неї життя

Соняшник – рослина сімейства айстрових. Має товсте прямо­стояче стебло і широке яскраво-жовте суцвіття. Цвіте у липні й серпні, насіння дозріває у вересні. Сучасні соняшники – окультурені рослини. В дикій природі ростуть кущами по кілька десятків подібних до ромашок маленьких квіточок.

Соняшник скеровує свою голову до сонця, а з настанням темряви опускає її донизу. Це спричинено наявністю в його стеблах ауксину – фітогормону, що регулює ріст. Збільшення його кількості у частині, на яку не потрапляють сонячні промені, змушує рослину тягнутися до світла. Коли соняшник стає достатньо високий, його геліо­тропні властивості проявляються слабше, квітка дивиться на схід.

Автор: Володимир Казаневський
 

Індіанці Північної Америки почали вирощувати соняшник раніше за пшеницю. На території сучасних штатів Аризона і Нью-Мексико його знали понад 5 тис. років тому. З насіння виготовляли олію і борошно, використовували його як косметичний засіб.

В Європу соняшник привезли у XVI ст. іспанські мандрівники. Вважали його декоративною рослиною. Називали мексиканською квіткою або перуанською хризантемою. Згодом у більшості мов усталилася назва, прив'язана до сонця: helianthus – латинською, girasol – іспанською, tournesol – французькою, sunflower – англійською, Sonnenblume – німецькою, сунцокрет – сербською, "сланечнік" – білоруською, "подсол­нух" – російською.

На територію Російської імперії, до якої тоді належала Україна, соняшники потрапили наприкінці ХVІІІ ст. 1829 року селянин Данило Бокарьов зі слободи Олексіївка Воронезької губернії знайшов спосіб отримати з їхнього насіння олію. До ­1860-го у слободі вже виготовляли на продаж 40 тис. бочок щороку.

Площа посівів соняшника у світі становить 14,5 млн га. Серед них 2 млн га – в Україні. Наша держава є лідером із вирощування соняшника, як Аргентина та Росія.

Найбільший в Україні кошик соняшника мав діаметр 47 см. Його виростив 1995 року Василь Абрамович із села Люб'язь Любешівського району Волинської області.

Найвищий соняшник у країні – 4,8 м – виріс 2011-го в Нетішині Хмельницької області.

Розмістити соняшник на великому гербі України пропонує історик Петро Толочко, 80 років. Також там повинні бути тризуб, козак із мушкетом і вінок пшеничних колосків, вважає він: "Соняшник є справжньою українською короною, яка поєднує нас із далекими язичницькими пращурами. Соняшникове колесо, що викотилось над тризубом, – це знак Сонця, божество якого особливо шанували східні слов'яни. Коли влітку проїжджаємо дорогами України, перше, що відкривається нашому погляду, – це не­озорі лани пшениці і соняшника. Не кетяги дикої калини мають символізувати нашу ідентичність, а пшениця і соняшник".

Соняшник, два лелеки і кладка червоної цегли зображені на гербі та прапорі Ананьївського району Одеської області. Їх затвердили 2017-го на сесії районної ради – з другої спроби.

"Соняшник" – пісня з альбому сестер Лесі і Галини Тельнюк "Тиша і грім", виданого 1998 року. Там зокрема йдеться:

Мій жовтень,

соняшник печальний,

Забутий присмак

щастя й болю,

Мій крик далекий,

крик благальний

Біжить відлунням за тобою.

"Соняшник" – українознавча гра для школярів, започаткована Міністерством освіти й науки 2012-го. Проводять щороку в березні. Учасникам потрібно відповісти на 20–30 тестових запитань. Цьогоріч серед завдань для 9-го класу було: вибрати правильний варіант написання слова "песимістка", впізнати серед п'яти зображень герб "українського Відня" – себто Львова, назвати перший вітчизняний мультфільм у форматі 3D.

Альтернативну школу "Соняшник" у Києві відкрили редактор Анна Остапенко і психолог Оксана Олейник. Не хотіли віддавати своїх дітей до звичайного навчального закладу. Власного приміщення не мають. Орендують кілька кімнат в офісному центрі неподалік метро "Лівобережна". Уроки проходять чотири дні на тиждень, п'ятий відведений для тематичних екскурсій. Серед предметів – "Точилка для розуму" і "Курс розвитку особистості".

"Екскурсії Карпатським краєм за попередньою домовленістю. На подвір'ї є гойдалка", – йдеться в описі котеджу "Соняшник" на сайті Кarpaty.info. Розташований у селищі Славське Сколівського району Львівщини. Може вмістити 10 туристів. Вартість проживання – від 150 грн за добу з людини. Мінімальна тривалість заїзду – п'ять днів.

– У кожного художника є улюблені квіти. Для мене це соняшники, – казав нідерландський імпресіоніст Вінсент ван Гог (1853–1890). Зобразив їх на 11 картинах. Найвідомішою є серія робіт, створених ­1888-го у французькому містечку Арль. Тоді ван Гог запросив до себе Поля Ґоґена. Аби здивувати колегу, хотів написати 12 натюрмортів із соняшниками. Встиг завершити чотири. Гість був вражений. Навіть намалював товариша за роботою над черговими "Соняшниками". Однак через два місяці художники посварилися. Ґоґен попросив подарувати йому на згадку одну з робіт. Ван Гог відмовився віддавати оригінал, але створив копію.

30 березня 1987 року японська компанія "Ясуда" придбала "Вазу з 15 соняшниками" ван Гога за $40,3 млн.

Штатом соняшників називають американський Канзас. Рослина зображена на його прапорі. 2000 року тутешній астроном-аматор Ларрі Робінсон відкрив астероїд у новому поясі – ділянці Сонячної системи між орбітами Марса і Юпітера. Назвав його 19019 Sunflower.

Загадки про соняшник

Золоте решето хатинок повне.

Сімсот соколят на одній подуш­ці сплять.

Стоїть пан на току в зеленому ковпаку, а під тим ковпаком – сімсот козаків.

Стоїть дім, а в ньому – повно зерна.

Скільки чорних хаток, стільки білих паніматок.

Стоїть дубок – на верху картузок, а в картузку – багато діток.

Із мішка – на забаву, а з пляшки – на приправу.

100 000 000 порцелянових насінин соняшника розсипали на підлозі найбільшої зали галереї сучасного мистецтва Tate Modern у Лондоні 2010-го. Це інсталяція китайського художника Ай Вейвея, якому зараз 61 рік. Кожна насінина виготовлена вручну. Усі разом важать 150 т. Вони символізують жителів Китаю. Відвідувачам можна було вільно ходити по інсталяції та брати зернини з собою

Зараз ви читаєте новину «Соняшник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі