четвер, 30 вересня 2010 13:22

Що означає звільнення Лужкова

 

28 вересня російський президент Дмитро Медведєв підписав указ про відставку Юрія Лужкова з посади мера Москви у зв'язку із "втратою довіри до нього". Того ж дня Лужков оголосив про вихід із партії "Единая Россия", співзасновником якої був.


Конфлікт між президентом і мером загострився після подій навколо забудови Хімкинського лісу неподалік Москви. Через нього мала пролягти платна траса Москва - Санкт-Петербург. У столиці проти будівництва тривали численні мітинги. Медведєв вирішив призупинити проект, а Лужков підтримав прем'єра Путіна і розкритикував це рішення. 27 вересня в адміністрації президента меру запропонували добровільно піти з посади, однак він відмовився.

Лужков керував російською столицею впродовж 18 років.

Російські аналітики про те, що стоїть за цим рішенням та які можливі його наслідки.

Олексій ВЕНЕДИКТОВ, 54 роки, головний редактор радіо "Эхо Москвы":

- Жодного стосунку до президентських виборів це звільнення не має. Лужкова відправили у відставку за обопільним рішенням тандема Путін-Медведєв. Такою була їхня домовленість. За вісім років правління Путіна еліти були практично нерухомі. Їх не знімали, не відправляли у відставку. Тепер Путін руками Медведєва розчищає поле. Після такого кроку президента еліти ставитимуться до нього з недовірою, бо не розумітимуть, що на них чекає: а раптом звільнять через "втрату довіри"?

Микола ЗЛОБІН, 52 роки, директор російських та азійських програм Інституту світової безпеки США, Вашингтон:

- Президент опинився у ситуації, коли будь-який інший варіант сприйняли б як слабкість. Після заяв Лужкова, що він не збирається добровільно складати повноваження, Медведєву не лишалося нічого іншого. У Росії слабкість неприпустима, і президент прийняв вольове рішення.

Говорити на основі цієї відставки, що Медведєв піде на другий строк - завчасно. Це питання вирішуватимуть у найближчі 12 місяців. Хоча очевидно, що діючий президент - не кульгавий равлик, і його рано списувати.


Віталій ПОРТНІКОВ, 43 роки, журналіст:

- Лужков завжди представляв самостійний політичний клан і боровся за його інтереси. Так, очевидно, є й зараз, коли він фактично підтримав Путіна в конфлікті навколо Хімкинського лісу.

Путін і Медведєв не ведуть ніякої боротьби за московський електорат. Разом у президенти вони не балотуватимуться. Бо результат виборів тоді буде зрозумілий: Путін. Боротьба йде за те, кого висунуть у кандидати від правлячої еліти. Логічно, що "Единая Россия" ставитиме на свого лідера, Володимира Володимировича. Значить, Медведєву треба висунутися раніше за Путіна і від якоїсь іншої політичної сили. А її на цей момент не існує. Отже, треба якимсь чином спровокувати політичний процес.

Лужков пройшов важку школу 1990-х. Тоді приймали рішення, які нинішні лідери уявити не можуть. І в нього величезні політичні амбіції. Ця людина хотіла бути прем'єр-міністром, намагалася мати "свого президента" - і раптом якийсь "шмаркач" забирає в нього все. Реакція Лужкова може бути - від депресії до готовності боротися далі.

Станіслав БЄЛКОВСЬКИЙ, 39 років, політолог:

- Відставка Лужкова - проект не політичний, а економічний. Федеральні фінансово-промислові групи вирішили прибрати до рук Москву. Вони давно вважали несправедливим, що величезними економічними ресурсами керує людина з минулого, яка органічно не пов'язана із сучасною федеральною елітою. Однак, Путін намагався не допустити порушення соціально-політичної стабільності, тому боявся звільняти Лужкова. А Медведєв, який не пам'ятає, що таке нестабільність, хаос - як у китайському прислів'ї: "Новонароджене теля тигра не боїться" - на таке радикальне рішення пішов.

Зараз ви читаєте новину «Що означає звільнення Лужкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі