середа, 24 квітня 2019 13:45

Слуга народу

– Володимир Зеленський – це сума позитивних емоцій, зв'язаних із шоу-бізнесом, гумором, усмішкою, рекламою, – говорить письменниця 58-річна Оксана Забужко 8 квітня в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV. – Це віртуал, який непомітно й ненав'язливо впроваджує агресивну мову ненависті устами свого персонажа. Ви в курсі про розстріл парламенту в серіалі "Слуга народу"? Це називається каналізацією агресії. І це – технологія. Атака на почуття солідарності, єдність, яку ми вибороли кров'ю на Майдані і в боях.

Висуванець партії "Слуга народу", шоумен 41-річний Володимир Зеленський переміг у першому турі виборів президента України. Його політсила є фаворитом парламентських перегонів, за опитуванням соціологічної групи "Рейтинг"

Використовувати словосполучення "слуги народу" щодо влади почали у Стародавній Греції.

"Представників влади повинен визначати народ. Люди, в яких є достатньо дозвілля, повинні присвятити себе турботам про громадські справи – як слуги народу", – пише оратор Ісократ (436–338 до н. е.) у книзі "Аеропагетик".

 

– Депутат повинен знати, що він – слуга народу, його посланець, – говорив керівник СРСР Йосип Сталін (1878–1953) виборцям одного з округів Москви 11 грудня 1937 року. – Він повинен вести себе за тією лінією, за якою йому наказав народ. Звернув із дороги – і виборці мають право призначити нові вибори. А депутата – прокатати на вороних. Моя порада виборцям: пам'ятайте про своє право відкликати депутатів, контролюйте їх.

Текст виступу опублікувала газета "Правда". Наступного дня відбулися перші вибори до Верховної Ради держави. Вони проходили на безальтернативній основі – у бюлетенях було вказано по одному-єдиному кандидату від Комуністичної партії, затвердженому заздалегідь. Серед них – і сам Сталін.

– Ніхто не робить вигляд, що демократія є досконалою або в усьому правильною, – заявив колишній прем'єр-міністр Вінстон Черчилль (1874–1965) перед парламентом Великої Британії 11 листопада 1947 року. – Насправді демократія – це найгірша форма правління, за винятком усіх тих інших форм, які були випробувані в різний час. Але в нашій країні поширене переконання, що правити повинен народ і що громадська думка повинна формувати, спрямовувати та контролювати дії міністрів, які є його слугами, а не володарями.

Черчилль залишив уряд за два роки до того, коли очолювана ним Консервативна партія програла вибори до парламенту. Попри те, що отримав посольський мандат, активної участі в політиці не брав. Зосередився на літературній діяльності, за що згодом отримав Нобелівську премію. У 1951–1955 ро­ках знову був прем'єр-міністром. Визнаний найвидатнішим британцем в історії, за ­версією телекомпанії ВВС.

"Слуга народу" – серія радянського сатиричного кіножурналу "Фитиль", знята 1991 року.

Втомлений чиновник приходить додому, за сюжетом.

– Що сталося? – запитує дружина.

– Все, більше не можу, – говорить той. – Дихати не дають, гласність чортова. У газетах критикують, на мітингах криють, пальцем тикають. Вирішив подати заяву –

йду у відставку.

Рішення обурює родину. Дружина скаржиться, що тепер у них відберуть дачу, син не зможе їздити в закордонні відрядження, невістка не отримає п'ятикімнатної квартири, внук не добиратиметься до школи службовим авто.

– Іване, не пори гарячку! – кричить батько.

Після короткої наради герой телефонує своєму секретареві.

– Семенов, там у мене на столі лежить заява, – каже. – Порви її. А краще спали. Я тут порадився з народом – він проти моєї відставки. А якщо народ просить, я відмовити не можу.

"Щоб простий учитель жив, як президент, а президент – як простий учитель", – гасло телесеріалу "Слуга народу", знятого студією "Квартал-95". Прем'єра на телеканалі "1+1" відбулася 16 листопада 2015 року. Відзняли три сезони. Їх переглянули понад 20 млн людей. Права на показ придбали телеканали Естонії та Казахстану, а також онлайн-платформа Netflix.

Головний герой – учитель історії з Києва Василь Голобородько. Його роль виконує Володимир Зеленський. В інтернет потрапляє відео, в якому педагог нецензурно критикує українську владу. Ролик стає популярним, Голобородька обирають президентом країни.

– Як нам все по поличках розклали! – прокоментував вихід першої серії казкар Олександр Власюк, 56 років, відомий як Сашко Лірник. – Відчуття, ніби ти приїхав у гості до родичів, сидиш із братами й сестрами, дядьками й тітками, всією великою родиною, за столом. Їси бабусині голубці. Згадуєш босоноге дитинство. А в цей час швагро кумедно в лицях розказує, як ти з дружиною сваришся, як твій син-двійошник мотоцикла розбив, як ти з кумом набухався. Всі сміються, та й ти теж. Але чому таке відчуття, ніби швагро тобі в тарілку насрав?

"Слуга народу" – політична партія, створена наприкінці 2017 року. Це перереєстрована "Партія рішучих змін", що діяла від квітня 2016-го. Головою політсили вказаний керівник студії "Квартал-95" Ігор Баканов, 43 роки. Інформації про кількість членів і осередки в регіонах у відкритому доступі немає.

"Слуги народної спільноти" – Servants of the People Society – громадська організація в Індії. Заснована 1921 року активістом Ладжпатом Раєм (1865–1928). Він пожертвував для неї свій будинок у Лахорі – тепер територія Пакистану – і бібліотеку з п'яти тисяч книжок. Країна тоді належала Великій Британії. Після здобуття незалежності та відокремлення Пакистану 1947-го офіс переїхав у Делі. Допомагає фермерам і ремісникам із сільських районів збувати продукцію в містах, підтримує освітні та медичні кампанії.

"Нашим завданням є залучення та підготовка національних лідерів для служби на благо батьківщини. Вони зобов'язані працювати на освітній, культурний, соціальний, економічний та політичний розвиток країни під наглядом організації", – йдеться на сайті "Слуг".

"Слуги народу" – книжка британського журналіста Ендрю Ровнслі, 57 років. Опублікована 2000-го. Оповідає про історію Лейбористської партії, зокрема протистояння між її лідерами Тоні Блером і Ґордоном Брауном.

"Тепер стало ясніше ясного: проект "Зе" є нічим іншим, як софт-версією старої Партії регіонів. Тихий реванш старих політичних профі під прикриттям "аполітичного" коміка-новачка. Тобто тих, кого від влади в Україні посунула Небесна сотня. Нагадаю: ціною своїх життів. Але от вони повертаються – в дещо пом'якшеній і навіть забавній формі кар'єрного коміка. І все ж – вірні собі й незмінні у векторі. Бо риги – це слуги, і ригів колишніх не буває. Навіть якщо відтепер вони "слуги народу", –

Юрій АНДРУХОВИЧ, 59 років, письменник

Зараз ви читаєте новину «Слуга народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі