четвер, 15 квітня 2010 18:02

П"ять найдоглянутіших могил Байкового кладовища у Києві
5

1. В"ячеслав Чорновіл (1937-1999)

Політик, дисидент, лідер Народного Руху України, загинув в автокатастрофі.

На могилі вінок із жовто-блакитною стрічкою "Чорноволу від театру Франка", п"ять букетів квітів: гвоздики, хризантеми, нарциси. На бронзовому бюсті - кетяг калини.

- Ця могила без квітів не залишається, - каже прибиральниця кладовища Валентина Пащенко. - Ні Сосюру, ні Рильського так часто не провідують. Вже 11 років нема, а все ходять. Переважно, молодь. Буває, прапор пов"яжуть, або вірші на пам"ятник покладуть. Такого стовпотворіння, як на його похороні, навіть на Майдані під час революції не було!


2. Георгій Кірпа (1946-2004)

Колишній міністр транспорту, скоїв самогубство

Над пам"ятником з італійського мармуру - металевий вершник на коні. Напис великими літерами: "Герой України". Збоку зазначено: "Цей пам"ятник споруджено за благодійні кошти громадян України". На могилі горить свічка. Збоку - дві ялинки, біля них вінки й букети червоних гвоздик у вазах.

- Цей надгробок на ділянці завжди найчистіший, - розповідає прибиральниця могили. Називатися не хоче. - На похороні такий бомонд зібрався - Янукович, Азаров, Литвин, Омельченко, Медведчук. Навіть Черномирдін був.


3. Віктор Сівкович (1985-2009)

Молодший син віце-прем"єра Володимира Сівковича, загинув в автокатастрофі

Біля могили клумба білих і фіолетових петуній. Обабіч - гранітні лава й стіл. Пам"ятника ще немає. На могилі три букети червоних, рожевих, жовто-гарячих троянд, також нарциси та гвоздики. По центру - портрет білявого хлопця й велике оксамитове сувенірне яйце.

- Три дні перед поминальною неділею на могилі працювала робоча бригада, - розповідає прибиральниця. - Газон стелили, ставили лаву й стіл із граніту. Чула, збираються зводити пам"ятник - дорожчий за той, що в Кірпи.


4. Василь Біба (1948-2007)

Народний депутат від Партії регіонів, помер після тривалої хвороби

Надгробок у формі блакитної церкви з трьома золотими куполами, нагадує Андріївську. На могилі вимощене серце з гвоздик. Поряд - букет троянд і червоний вінок із штучних квітів.

- Найдорожчі та найкрасивіші пам"ятники - у депутатів і генералів міліції. Цей - мій улюблений, - каже прибиральниця Валентина Пащенко.


5. Преподобна схіігуменя Михаїла (померла 1939)

Великомучениця Святотроїцького монастиря на Волзі. В Україні переховувалася від більшовицьких переслідувань.

Могила під укритим клейонкою куполом. До поховання не підійти, огорожа зачинена. Всередині все в білих штучних квітах. Біля надгробка ікона, горять свічки. На сходи до поховання підіймаються перехожі, хрестяться і вклоняються

- Преподобна Михаїла позбавляє скорботи, печалі, знімає хвороби. Сюди часто приходять попросити здоров"я, - каже отець Володимир, який прийшов відвідати могилу.

Журнал Країна N16 від 16 квітня 2010 року

Зараз ви читаєте новину «П"ять найдоглянутіших могил Байкового кладовища у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі