пʼятниця, 05 лютого 2016 16:39

ОРДО

– ОРДО й ОРЛО не виконують рекомендації Тристоронньої контактної групи ні про дотримання режиму тиші, ні про обмін заручниками, – заявив колишній президент України 77-річний Леонід Кучма 20 січня.

Абревіатура ОРДО – це "окремі райони Донецької області", ОРЛО – "Луганської області". Торік наприкінці грудня їх запропонував вживати замість "ДНР" і "ЛНР" уродженець Донецька, журналіст Олексій Мацука, 33 роки.

"Абревіатуру "ДНР" треба забувати і використовувати рідше, – пише він у Facebook. – Цьому є багато причин. Люди не бачать лапок у теленовинах і не чують їх. Все має бути враховано й пораховано, всьому дані правильні визначення й трактування. А так – хто в ліс, хто по дрова. У кого "терористи", у кого "ополченці", у кого "ДНР", у кого – "невизнані республіки". А що в головах у наших споживачів після цього?"

Ordo з латині – "порядок".

 

Ordo Sancti Benedicti – Орден святого Бенедикта – єдиний орден католицької церкви, в якому кожне абатство – автономне. Десятки інших релігійних орденів – строго структуровані, їхній верховний магістр має владу над усіма підпорядкованими громадами.

Ordo amoris – "Устрій кохання" – філософська праця німецького єврея Макса Шелера (1874–1928). У ній, зокрема, йдеться: "Закоханий замість того, щоб пізнавати свій предмет і в цьому русі до коханої особистості повністю в ній розчинятися, звертає увагу на всі ті почуття, враження, муки тощо, які викликає в нього коханий об'єкт".

Ordo Templi Orientis – "Орден Східного Храму" – масонська академія, створена 1902 року австрійським хіміком Карлом Кельнером (1851–1905). Згодом організацію очолив англійський окультист і містик Алістер Кроулі (1875–1947). Свої принципи він виклав у книжці "Телема" – "Воля" з грецької.

Вірування Ordo Templi Orientis (ОТО) все підпорядковує людській волі. Практикують ритуальний секс. 2004-го в ОТО посвятили перших українських тармелітів. Стати членом ордену може будь-хто повнолітній. Відділення є в Києві, Харкові, Львові, Запоріжжі, Верхньодніпровську Дніпропетровської області та Умані на Черкащині.

"Будь-яка людина, яка досягла повноліття і визнає в міру власного розуміння Книгу Закону, має право заявити про своє бажання стати членом нашого Ордену, – йдеться на сайті oto.org.ua. – Але при цьому їй треба представити рекомендації двох поручителів із числа членів Ордену. Для цього вона повинна довести, що серйозно цікавиться магією, бажає вчитися і може брати участь у спільній магічній роботі".

Novus ordo seclorum – гасло з державної печатки США, затвердженої 1782 року. Вона, зокрема, зображена на купюрі $1. Перекладається як: "Новий порядок віків". Цитата взята з вірша давньоримського поета Вергілія: "Нині-бо знову часів починається стрій величавий". Іноді гасло неправильно перекладають як "Новий світовий порядок".

Ордо – рідна планета міжрасового об'єднання мандалорців клану Ордо в циклі фільмів "Зоряні війни". "Поверхня планети переважно пустельна, рослинність є тільки поблизу екватора", – пояснює багатомовна "Енциклопедія "Зоряних воєн" онлайн.

Кандерус Ордо – найвідоміший член клану. Воював у мандалорських, темних війнах, громадянській війні джедаїв. Згодом отримав титул мандалора, тобто правителя.

Ордо Скирата – командос великої армії республіки, відомий спершу як Нуль-11. Клон найкращого в галактиці мандалорського мисливця за головами Джанґо Фетта. Один із небагатьох класу Нуль, хто вижив у війні клонів. Ім'я Ордо йому дано на честь Кандеруса Ордо.

"Ордо" з киргизької – "спільнота", "об'єднання", "рух". Також це національна гра Киргизстану. У ній беруть участь від чотирьох гравців. По черзі кидають "ашиками" – надкопитними кістками худоби – по "альчиках" – колінних суглобах, зібраних у колі діаметром до 5 м. Мета – вибити всі 26 альчиків за межі кола.

"Рух Ордо" – "Об'єднаний дух" – елітний санаторний комплекс на високогірному судноплавному озері Іссик-Куль у Киргизстані. Працює з 2002 року. В'їзд на територію коштує $10, оренда концертного залу – $225 за годину. Тут президент держави приймає закордонних високопосадовців.

Ordo – журнал, перший номер якого вийшов у німецькому Фрайбурзі 1948-го. Офіційна підназва: Jahrbuch fu..r die Ordnung von Wirtschaft und Gesellschaft – щорічник для впорядкування економіки й суспільства. Друкує, зокрема, статті лауреатів Нобелівської премії.

Ордолібералізм – філософія, спрямована на дотримання загальнолюдських цінностей в економіці. Зародилася в 1940 роках у Німеччині.

"Пропагує політичну культуру й етичні ідеали, характерні для середніх верств: повагу до власності, принципи змагальності у суспільному й економічному житті, готовність до ризику, дотримання громадянами моральних і правових норм, чесність, відданість професії, ощадливість, передбачливість, повагу до законів і державної влади", – йдеться в рефераті "Історія економічних учень" на сайті "Бібліотека економіста".

Superordo і subrordo – порядок споріднених рослин і тварин. Українською терміни перекладають, як "надпорядок" і "підпорядок" у біології та "надряд" і "підряд" – у зоології. Таку класифікацію запровадив 1753 року шведський природознавець Карл Лінней (1707–1778).

Ордо-Василівка – село в Софіївському районі Дніпропетровської області, на лівому березі річки Саксагань. За легендою, назва походить від козаків Василя та Орди, які на початку XVIII ст. заснували тут зимівники. У ХІХ ст. село згадується також з назвами ­Ордено-Василівка, ­Ордино-Василівка та ­Ніколаївка.

Зараз ви читаєте новину «ОРДО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі