четвер, 13 травня 2021 09:54

"Нинішнє правосуддя і копійки не коштує"

Цього року пенсії суддів збільшили на 9,4 тисячі гривень. У середньому вони отримують 77,3 тисячі. Військовим виплати за цей час підвищили на 67 гривень – до 5,65 тисячі. Такі дані опублікував Пенсійний фонд. Уточнили, що перерахунок довічного утримання суддів проводять незалежно від перерахунку інших пенсій. "Суддя отримує довічне грошове утримання в розмірі 50 відсотків винагороди на посаді. У разі зміни розміру винагороди здійснюється перерахунок пенсії. Виплачується за рахунок дотацій держбюджету

  Віталій ШАБУНІН, 36 років, голова Центру протидії корупції
Віталій ШАБУНІН, 36 років, голова Центру протидії корупції

Проблема не в розмірі довічного утримання суддів, а в їхній якості. Виплати отримують і ті, хто гідно відпрацював, і хто відмазував п'яних водіїв, отримував підозри в корупції.

ПРАВОСУДДЯ – БЕЗЦІННЕ, ЯКЩО ВОНО ЕФЕКТИВНЕ й ЧЕСНЕ. Це основа держави. Корумпована судова система, в якій неможливо захистити своє право власності, – головна перепона для притоку в Україну західних інвестицій.

Судова система, як і правоохоронна, – це держава в державі. Де судді – першорозрядні громадяни, а платники податків – другорозрядні. Якщо вчиняєте злочин, вас карають. А суддів без дозволу органів суддівського самоврядування покарати неможливо. Вони привілейовані, почувають себе надлюдьми.

НИНІШНЄ правосуддя І КОПІЙКИ НЕ КОШТУЄ.

Судова система не спроможна себе очистити. Доведено сімома роками після Революції гідності. Щоб вона запрацювала, треба оновити Вищу раду правосуддя і сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів, наповнивши чесними професіоналами. Тоді за рік-півтора на третину оновимо судовий склад.

Зеленський восени торік просив у Великої сімки поради з реформування судової системи. Експерти дали карту реформ. Зараз президент порушує ним же підписані зобов'язання. Відповідальність – на ньому.

Зараз ви читаєте новину «"Нинішнє правосуддя і копійки не коштує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі