четвер, 25 лютого 2021 10:00

На спині щура виросло людське вухо

Вісім незвичних експериментів

У США професор Школи громадського здоров'я Єльського університету 37-річний Джеймс Гемблін перестав приймати душ п'ять років тому. Відтоді лише миє руки з милом і чистить зуби.

– Коли довго не купаєшся, тіло звикає. Вже не має поганого запаху без мила й дезодоранту. Шкіра не стає масною, – говорить Джеймс Гемблін. – Багато людей застосовують шампунь для видалення жиру з волосся. А потім – кондиціонер для додавання синтетичних олій. Якщо цього не робити, волосся матиме вигляд, як до користування ними.

Від купання професор відмовлявся поступово. Відсутність щоденного душу заощаджує час, каже

Автор: Володимир Казаневський
 

1. У лютому американець Роб Рівера в кожну страву почав додавати яблучний оцет. Так хотів скинути зайву вагу.

– Щодня використовував дві-три столові ложки оцту. Він не дуже смачний. Але з їжею – терпимо, – говорить Роб. – Почалася діарея. Апетит не зменшився, як обіцяли.

Перед експериментом Рівера важив 68,2 кг. За тиждень втратив 600 г. Припускає, завдяки спорту, а не оцту.

Місяцем раніше Роб тиждень їв лише картоплю без солі й приправ. Схуд на 3 кг.

2. Торік дослідник із Великої Британії 34-річний Томас Твейтс провів три дні у стаді кіз у Швейцарських Альпах.

Щоб вжитися в роль тварини, виготовив протези. З ними пересувався рачки. Хотів дізнатися, чи таке перевтілення допомагає долати стрес і депресію.

– Спочатку збирався стати слоном. Але знайомий шаман відмовив, обізвав ідіотом. Тоді зупинився на козлі, – розповідає Томас. – Приятель-зоолог допоміг зробити протези. Швейцарський фермер пустив у своє стадо. Це було непросто. Важко ходити рачки. Ночами холодно. Стадо мене не сприймало. За три дні продовжив експеримент як цап-одинак.

Томас Твейтс дійшов висновку, що перевтілення у тварин не допомагає подолати стрес.

3. NASA і Німецький аерокосмічний центр 2019 року платили жінкам по $19 тис. за те, що вони два місяці лежали в ліжку.

24 учасниці експерименту віком від 24 до 55 років тестували постіль зі штучною гравітацією. Вивчали вплив невагомості на організм.

– Жінкам забороняли вставати. Весь час вони дивилися телевізор або читали. Мали лежати із припіднятими ногами, щоб кров відтікала від кінцівок – для ослаблення м'язів. Час від часу їх відвозили в центрифугу. В ній провокували приплив крові до ніг для відтворення гравітації, – розповідають дослідники.

Після експерименту в кількох жінок виникли пролежні. Інші скаржилися на емоційне виснаження через відсутність звичного режиму дня та родичів поряд.

4. У листопаді 2018-го шестеро педіатрів з Австралії та Великої Британії проковтнули голови лего-чоловічків. Дивилися, коли ті вийдуть з організму.

– У середньому це ставалося за два дні. Іноді через день або три. Один із колег так і не знайшов іграшкової голови, – розповідає дослідниця Тесса Девіс. – З'ясували, що деталі не вплинули на густоту фекалій і не спричиняли неприємних відчуттів.

Експеримент провели для заспокоєння батьків, чиї діти проковтнули шматочки LEGO. Стверджують, боятися нема чого. Організм малюка ще швидше позбувається сторонніх предметів.

– Але це стосується лише округлих деталей. У відділення невідкладної допомоги часто привозять малечу, яка наковталася ліків, батарейок, магнітів чи монет. Тоді є реальна загроза життю, – говорить Девіс.

5. Японські вчені з Кіотського і Токійського університетів виростили на спині лабораторного пацюка людське вухо у січні 2016-го. Шукали спосіб відновлювати ушкоджені органи.

– На тварині утворилася 5-сантиметрова вушна раковина, – розповідають. – Виростили клітини пацієнта, перепрограмовані у хрящові. З них створили кульки. Помістили в 3-міліметрові пластикові трубки. Їх виклали на спині пацюка у формі вуха. За два місяці там була вушна раковина.

Технологію пропонують застосовувати для лікування людей, які народилися з вадами обличчя або скалічилися. Вчені кажуть: органи життєздатні. Якщо їх прикріпити дитині, розвиватимуться з нею.

Дослідження на людях розпочнуть цьогоріч.

6. 2013 року в Туреччині народилися кролики, які світяться в темряві. Вчені із Стамбульського й Гавайського університетів хотіли вдосконалити ліки від генетичних хвороб.

– У клітини ембріонів ввели ДНК медузи. Двоє з восьми кроленят світяться у темряві зеленим кольором, – розповідає професор Стефан Мойсяді з Гавайського університету.

Науковці хотіли допомогти країнам третього світу, де немає великих фармацевтичних заводів.

– Завдяки генетичному втручанню могли б створювати білкові препарати в організмі тварин, – каже Стефан Мойсяді. – Потім добувати з їхнього молока.

У США засудили такий експеримент як неетичний.

7. Поляк 20-річний Патрик Томжинський поселився у скляному ящику в центрі Варшави, поблизу Центрального вокзалу, в липні 2010-го.

Поставив кушетку й комп'ютер. Хотів переконатися, чи зможе людина прожити без контакту зі світом, маючи лише доступ до інтернету.

– Так провів тиждень. Про їжу й чистий одяг просив користувачів соціальних мереж. Люди відгукувалися, – говорить Патрик. – Поряд зі мною на вокзалі були безхатьки. На них ніхто не звертав уваги.

Скляний ящик місцеві назвали акваріумом. Водили дітей на екскурсію.

8. 1931 року американські біологи Вінтроп і Люел­ла Келлоги вирішили із своїм сином 10-місячним Дональдом виховувати мавпеня. Перевіряли, чи можна з тварини зробити людину.

– Чули, що дітям вдавалося адаптуватися до життя серед тварин. А що коли виховати дитинча мавпи в людській сім'ї? – розповідав Вінтроп Келлог. – Єльський центр вивчення людиноподібних мавп позичив нам самицю шимпанзе Гуа. Їй було 7 місяців.

Мавпу виховували з Дональдом. Вони потоваришували. Записували кожну деталь – дитині подобається запах парфумів, Гуа його не любить. Проводили досліди – хто швидше здогадається, як палицею дістати підвішене до стелі печиво. Експеримент припинили, бо у 1,5 року розвиток Дональда зупинився. Хлопчик знав три слова. Бажання поїсти висловлював мавп'ячим звуком на зразок гавкання. Гуа віддали назад.

Зараз ви читаєте новину «На спині щура виросло людське вухо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі