четвер, 30 вересня 2010 12:57

Мудак

 

Продюсер та режисер трьох кіноновел Володимир Тихий називає мудацтво головним стилем життя в Україні: "Людям чхати на майбутнє й минуле, живуть своїми забаганками".

Мудак - нерішуча, повільна людина. Похідне від старослов'янського muditi - баритися, гаяти час. У латишів mudities означає "плентатися, волочитися"; башкири називають мудаком кастрованого барана. На санскриті mutah - людина, яка вперто йде до неправильно обраної мети.

Мудо в церковнослов'янській означало "яєчко", "чоловічий статевий орган". Муде - "мошонка". Мірятися мудями - "змагатися в чоловічій силі", мудями трясти - "пиндючитися", "вимахуватися". "Хозяйство вести - не мудями трясти" - каже російське прислів'я.

Жаргонізми мудь, мудень, мудило, мудло вживаються на позначення дурної, нікчемної особи; незграби, нетіпаки. Форма жіночого роду - мудачка. З "Героя нашого часу" Леся Подерв'янського: "На сцені стоїть гидко розкрашений кіоск із продавцем внутрі, біля кіоска стоїть купка мудил і жде трамвая".

Мудня, мудистика - дурниця, нісенітниця.

Мудохати - бити, лупцювати.

Мудохатися - вовтузитися; займатися справами, що потребують забагато часу.

Мудодзвоном називають людину, схильну до довгих, беззмістовних розмов. Із роману "Московіада" Юрія Андруховича: "Гей, заткайтесь, мудодзвони! Усі слухають!" - перекриваючи баритоном шум дощу і ревище пивбару, виголошує один із присутніх священиків".

21 серпня 1991 року Михайло Горбачов зустрічався на своїй дачі у Форосі з членами так званого ГКЧП, які спробували усунути його від влади. Путчистам сказав: "Ну що, мудаки, догралися?"

У жовтні 2005-го на прес-конференції в Кривому Розі тогочасний лідер Партії регіонів Віктор Янукович говорив російською мовою. Коли його попросили перейти на державну, зазначив: "Хоч я й розмовляю російською, люблю Україну не менше за ваших хазяїв-мудаків".

Член Венеційської комісії від України Марина Ставнійчук в ефірі ток-шоу Шустер Live 24 вересня 2010-го розповіла такий анекдот:

- Ти такий мудак, що на конкурсі мудаків зайняв би друге місце.

- А чому друге?

- Бо ти - мудак!

Зараз ви читаєте новину «Мудак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі