середа, 19 червня 2019 13:30

Гройсманки

"У черзі по черешні почула нове слово – гройсманки. Від них не в захваті ні продавці, ні покупці. Здогадуєтесь, що мається на увазі? Є варіанти?" – написала телеведуча 34-річна Юлія Галушка у Facebook минулого тижня.

Коментатори висловлювали версії: черешні з Вінниччини, картаті сумки, гроші на субсидію. Насправді, продавці так називають монети номіналом

1 і 2 грн, які ввели в обіг навесні торік

Гройман перекладається з мови ідиш як "велика людина". Таке прізвище вперше зустрічається наприкінці ХІХ ст. серед жителів Подільської губернії Російської імперії – теперішня Вінниччина.

 

"Це прізвище могло бути присвоєне першому носію через зріст або статуру, – йдеться на єврейському історичному порталі Jew Age. – Проте, імовірно, мало не буквальне, а переносне значення. Можливо, перший Гройсман мав значну повагу в єврейській громаді або був одним з її керівників".

Прізвище Гройсман посідає 60 187-ме місце за поширеністю в Україні. Налічує 69 носіїв. Найбільше Гройсманів живуть в Одесі, Києві та Вінниці. Такі дані подає сайт генеалогічного проекту "Рідні".

41-річний Володимир Гройсман – 16-й прем'єр-­міністр України. Призначений 14 квітня 2016-го. Став наймолодшим главою Кабінету міністрів.

Монети 1 та 2 грн з'явилися в обігу 27 квітня 2018-го. Із часом мають замінити паперові купюри відповідних номіналів. На них, як і на банкнотах, зображені київські князі Володимир Великий і Ярослав Мудрий. Держава замовила 140 млн одногривневих монет і 145 млн – двогривневих. Їх карбує банкнотно-монетний двір Національного банку.

Монети 5 і 10 грн планують увести протягом цього і наступного років.

"Не можу пройти повз, – пише про нові монети колишній нардеп Олександр Ковтуненко, 50 років. – Звідки у Володимира борода? У Нац­банку хтось бачить різницю між Володимиром Великим і Володимиром Мономахом із Ростова? Бачу корону, бачу вуса і сволоту з НБУ, яка російський культурний код відкрито карбує на наших гривнях. А потім дивуємось, чому масово вважають українців росіянами. Не вірю у випадковість. Не вірю у помилковість. Це робота на ворога. Зверніть увагу на монети, чеканені при житті Ярослава Мудрого. Ніякої бороди, вуса, корона".

Також критикують розмір монет – вони менші за діючі номіналом 10, 25 і 50 копійок.

Слово "гройсманки" щодо нових монет зафіксував політолог 39-річний Андрій Колпаков 10 листопада ­2018-го. Занотував у Facebook такий діалог на київському ринку:

– Я вам гройсманськими грошима здачу дам, нічо?

– Чим-чим?

– Ну, копійками цими, гройс­манками.

"Хлопці збагатили мову. Майже як Кравчук", – відзначив Колпаков.

Термін "гройсманки" вживали і раніше.

Народний винахідник із Білої Церкви на Київщині 51-річний Юрій Строкач так називає стійку для різання гілля та хмизу. Сконструював її на початку 2017-го. Зробив із дерева два невеликі паркани, між якими склав хмиз. Між штахетами можна вставляти бензопилу і дрібнити гілки.

Правозахисник Вадим Вишенський пропонував охрестити "гройсманками" тарифи на комуналку. У своєму блозі кличе високопосадовця "ініціатором і натхненником житлово-комунальної кабали".

На форумі Autoua.net так називають дороги, відремонтовані за часів прем'єрства Володимира Гройсмана. Користувач описує трасу між Херсоном і райцентром Олешки: "Гройсманка прокладена майже до кінця об'їзду пісків. Розмітка ще не скрізь, залишилися перепади шарів асфальту".

В Україні не вперше з'являється неологізм від прізвища високопосадовця.

1916 року розробили військову форму Українських січових стрільців – українського легіону при армії Австро-­Угорської імперії. Автором був письменник і художник Лев Лепкий. За зразок головних уборів узяв козацькі шапки часів гетьмана Івана Ма­зепи (1639–1709) з характерним клиноподібним розрізом спереду. Через це їх називали "мазепинками".

"Хрущовки" – зазвичай п'ятиповерхові панельні та цегляні будинки без технічного поверху, ліфта й сміттєпроводу, що масово споруджували в СРСР у 1960-х, за генсека Микити Хрущова. Їх зводили з найдешевших матеріалів. Планували знести через 25–30 років. Зараз у Києві є 1382 "хру­щовок".

"Кравчучка" – компактний металевий візок на двох колесах для перевезення вантажів. Набув поширення під час фінансової кризи 1990-х, коли багато українців змушені були торгувати на ринках. Президентом України був Леонід Кравчук.

"Азірівка" – безсистемна мішанина української та російської мов. Походить від прізвища Миколи Азарова – прем'єр-­міністра часів президента Віктора Януковича, який у промовах українською мовою часто припускався помилок – "кровосісі", "бімба" тощо.

Анекдот

Спочатку всі кричали:

– Тимошенко насправді – Капітельман!

Потім усі кричали:

– Порошенко насправді – Вальцман!

А потім прем'єр-міністром став Гройсман. Усі дивляться одне на одного і тільки очима: кліп-кліп, кліп-кліп.

Зараз ви читаєте новину «Гройсманки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі