середа, 18 вересня 2019 18:15

Дашка, Покемон, Шайтан-труба

– Одним із феноменів війни є те, що вона вплинула на мову, – каже координатор ініціативи "Повернись живим" 35-річний Віталій Дейнега. – Слова, які використовують звичайні люди і військові, мають зовсім різне навантаження. Частина неологізмів тягнуться ще з радянських часів. Як от "карандаш" на позначення ракети з "Града". А от називати кулемет покемоном почали вже під час війни на Донбасі.

Серед сленгу українських військових є десяток термінів, що позначають зброю. Більшість назв походять від абревіатур, якими її іменують конструктори

"Ксюха" – АКС-74У, "Автомат Калашникова складной образца 1974 года укороченый". Через незвичний вигляд серед радянських військових також мав прізвиська "обрубок", "недопалок", "сучка". А ще – "плювалка", бо швидко перенагрівався.

 

Найкоротша модель автомата Калашникова. Довжина в бойовому вигляді – 73,5 см. Призначений для екіпажів бойових машин і штурмових груп, що виконують спецоперації в місті. Для охоронців Олімпіади-1980 в Москві розробили комплекс "Ескорт" – спеціальний чемодан, у якому можна було переносити АКС-74У.

"Дашка" – станковий кулемет Дегтярьова-Шпагіна, скорочено ДШК. Розроблений перед Другою світовою війною для Червоної армії. Первісне призначення – знищення літаків противника на висоті до 1,5 км.

Під час війни на Донбасі українські військові використовують ДШК для оборони блокпостів і опорних пунктів. Волонтери створили на базі ДШК великокаліберну снайперську гвинтівку. А інженери спецпідрозділу "Хорт" розробили для кулемета глушник-полум'єгасник.

– "Дашка" – це справді страшно, – говорить військовослужбовець Микола в репортажі "5 каналу" з Попасної на Луганщині, де відбувалися навчання з використанням кулеметів ДШК. – Страшно і для ворога, і для нас. Це єдине, що ми можемо взяти в руки і ставити крапку. Звісно, якщо буде дозвіл вищого командування.

"Покемон" – кулемет Калашникова модернізований, скорочено ПКМ. Виготовляється зокрема на київському заводі "Маяк". Абревіатура співзвучна з назвою героїв популярного наприкінці 1990-х японського мультсеріалу – кишенькових монстрів покемонів.

– Сьогодні це один із найпопулярніших видів зброї на "нулі", – каже неназваний солдат у сюжеті Військового телебачення України, знятому наприкінці 2018-го. – Ворожі диверсанти, отримавши привіт від покемона, тікають, як чорти

від ладану.

"Улітка" – барабанний магазин від ручного кулемета Калашникова РПК. Отримав назву через форму, що нагадує хатинку равлика. В інтернеті можна придбати "улітку" за 3–4 тис. грн.

"Куплю магазин "улітку" для РПК сину в зону АТО. Заздалегідь усім вдячний", – таке оголошення повісив на форумі Reibert.info користувач Kentoukladchik у жовтні 2015-го.

"Китайські не раджу, – пише користувач kelt_z. – Бажання зекономити може обернутися бідою – не пенал у школу купуєте. Все, що бачив китайського, "тішило" неподачею через раз-другий. У результаті викидалося й мінялося на пристрій з нормальною пружиною і подавачем. Якщо син на передку і ще з кулеметом – відчуття будуть не до описання. Ну його нафіг".

"Весло" – снайперська гвинтівка Драгунова, скорочено СВД. Таке прізвисько отримала через характерну форму приклада. Інша назва – "батіг", від звуку в момент пострілу.

"Сучасні снайпери – вже не ті, що раніше, – йдеться у статті "Робота сучасного снайпера" на сайті Lifehacker. – Яку картину уявить середньостатистична людина? Бійця, обвішаного лахміттям, перемазаного маскувальною фарбою і з веслом за плечем. Якщо що, то "весло" – це не те, чим гребуть. Це прізвисько, яке дали снайперській гвинтівці Драгунова. Що й говорити, схожа. Загальний вигляд сучасних стрільців нагадує той, що ви уявляєте. Але деталі сильно відрізняються".

"Шайтан-труба" – реактивний піхотний вогнемет або ручний протитанковий гранатомет. Назва виникла під час радянсько-афганської війни 1979–1989 років – тоді так називали РПВ "Джміль". Він здатний знищити все живе на площі до 80 кв. м. Саме з такої зброї 2017-го в Макіївці ліквідували терориста Михайла Толстих, відомого як "Ґіві".

Влітку 2018-го в Україні розпочали виробництво власних вогнеметів РПВ-16.

"Сапог" – станковий протитанковий гранатомет СПГ-9. Призначений для знищення броньованих цілей, зокрема танків. Розрахунок налічує чотири особи. Здатний робити до шести пострілів на хвилину. Взятий на озброєння 1963-го. Торік українська приватна фірма "Рубін" розробила клон СПГ-9 – гранатомет "Ланцея". Назва походить від латинського lancea – "спис".

Серед військових є легенда, що конструктори розробили зброю калібру 73 мм, бо саме такий діаметр мала найпоширеніша тоді пляшка горілки. Так алкоголь можна було ховати в дулі гранатомета.

"Карандаш" – снаряд реактивної системи залпового вогню БМ-21 "Град". Калібр – 122 мм, висота – 3 м. В артилерійській частині пускової установки

40 снарядів. Призначений для знищення живої сили і техніки супротивника, дальність стрільби – до 40 км.

Зараз ви читаєте новину «Дашка, Покемон, Шайтан-труба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі