четвер, 16 березня 2017 08:42

Блокада

1 березня уряд ухвалив постанову про порядок перевезення товарів на окуповані території. Йдеться про товари для металургії та енергетики. У межах гуманітарної допомоги можна возити їжу і ліки. Вичерпний перелік обіцяють опублікувати до середини березня.

Ветерани АТО, військові, народні депутати 25 січня заблокували залізницю між станціями Світланове та Шипілове на Луганщині. Згодом перекрили ще дві гілки в напрямку Костянтинівка – Ясинувата. Вимагають припинити торгівлю з окупованими районами Донбасу.

Блокада призвела до дефіциту антрацитового вугілля. Уряд заявляє, що це підриває енергетичну безпеку країни. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман звинуватив учасників акції у підігруванні Росії. Зупинити блокаду вимагають і ватажки самопроголошених ДНР та ЛНР

Блокада – це система заходів, спрямованих на ізоляцію об'єкта шляхом припинення всіх його зовнішніх зв'язків.

"Блокада" – слово-символ 2015 року в Україні, за версією онлайн-словника сучасної української мови та сленгу "Мислово". Тоді учасники акції перекрили в'їзд до окупованого Росією Криму. Не впускали вантажівки з продовольчими товарами. Підірвали опори ліній електропередач. Півострів залишився без світла.

"Блокада зупинила чорну торгівлю з Росією, в якій Крим виступав як транзитна територія для подальшого продажу українських товарів до РФ під виглядом вироблених в "російському Криму". Енергетична блокада та її результат допомогли багатьом жителям окупованого півострова згадати, що вони залежать від материкової частини України", – йдеться на сайті.

Автор: Володимир Казаневський
 

Декрет про "континентальну блокаду" підписав імператор Франції Наполеон Бонапарт 21 листопада 1806 року. Заборонив підтримувати торговельні, поштові та інші відносини з Великою Британією. Її громадянин, виявлений на підвладній французам території, оголошувався військовополоненим. ­Товари, що належать британським підданим, конфісковували. Так Наполеон прагнув ослабити економіку ворога.

Блокаду зняли 1813-го – після поразки Франції у війні з коалі­цією на чолі з Великою Британією.

872 дні тривала блокада Ленінграда – теперішній Санкт-Петербург – німецькими військами під час Другої світової війни. Розпочалася 8 вересня 1941 року й завершилася 27 січня 1944-го. У місті жили близько 2,5 млн осіб. Майже половина померли від голоду та обстрілів. Солдати на передовій отримували 500 г хліба на добу, робітники – 250 г, службовці й городяни – 125.

"Люди на такому пайку фізично не можуть жити, – писав Отто Цигельмаєр, заступник інтенданта вермахту. – Тому не слід ризикувати німецькими солда­тами. Ленінградці помруть, тільки не треба випускати жодної людини через фронт. Ми ввійдемо в місто вільно, не втратимо жодного німецького солдата".

1948 року Радянський Союз перекрив залізничні та автомобільні шляхи в західні сектори Берліна, що перебували під контролем США і Великої Британії. Це стало початком холодної війни. Блокада тривала рік. Продукти в цю частину міста завозили літаками.

Економічна блокада Куби американцями триває з 1960 року. Тоді до влади на острові прийшов комуніст Фідель Кастро. Він вилучив власність громадян і корпорацій зі США.

Лікувальна блокада – медична процедура, яка знімає м'язові спазми. В місце болю вводять препарат. "Ефект залежить від його виду та кількості й точності вибору місця ін'єкції, – пише Наталія Свиридова, 37 років, головний рефлексотерапевт Міністерства охорони здоров'я. – Блокади роблять у навколосуглобові тканини, або в канали, де проходять нерви".

Блокада серця – порушення електричного імпульсу по провідній системі серця. Має три ступені. Хворобу першого і другого зазвичай вдається подолати медикаментозним лікуванням. При третій стадії хворому потрібно вживити в серце електрокардіостимулятор.

Блокада в шахах – обмеження руху суперника. Для її здійснення оптимальний кінь, який перегороджує шлях пішака й атакує розташовані позаду нього поля. Ефективний при блокаді і слон – він може призупинити рух одразу кількох пішаків. "Поля, контрольовані фігурами при блокаді, заведено називати блокадними, – йдеться в книжці "Шахи" гросмейстера Миколи Калініченка, 60 років. – Вони зручні для розташування фігур. Будучи захищеними від нападу фігур суперника, самі чинять тиск на його позицію. Особливо широкий діапазон дії блокуючих фігур у центрі дошки".

"Блокада 3D FPS Online" – комп'ютерна гра в соцмережі "Вконтакте". Налічує 6,9 млн учасників.

"Поясню, що таке блокада в моєму розумінні.

Блокада – це не торгувати вугіллям з окупантами і биками у формі риниди.

Блокада – це не платити зарплати шахтарям у гривнях в Донецьку чи Макіївці.

Блокада – це не купувати в орків сигарети хамадей (Донецька тютюнова фабрика "Хамадей". – Країна) і не сприяти контрабасу цих сигарет.

Блокада – це не робити ватці пенсії за 3 тис. грн без виїзду.

Блокада – це не вклеювати в паспорти фотки за бабло, не оформляти регреси ватці за бабло.

Блокада – це не пропускати куб контрабаса за 15 тис. грн.

Блокада – це не продавати місця в черзі на блокпостах.

Блокада – це не пропускати в місто світоч-рошен-чернігівське-оболонь-житомирські цукерки. У промислових масштабах, фурами.

Блокада – це не брати 10% вар­тості контрабаса і пропускати нишком фуру з товаром", –

пише користувач Facebook "Фашик Донецкий". Його пост зібрав понад 10 тис. вподобань

Зараз ви читаєте новину «Блокада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі