четвер, 20 січня 2011 13:03

Безкоштовні обійми

15 січня на столичному майдані Незалежності правоохоронці затримали активістку FEMEN Інну Шевченко. Разом із колегами по руху вони влаштували акцію Free Hugs - "Безкоштовні обійми": підходили до перехожих і пропонували обійнятися. Люди реагували привітно:

- Дівчата, побачивши нас із іншого боку Хрещатика, почали кричати: обійміть нас! - розповідає Інна Шевченко. - Підходили багато літніх людей. Вони навіть одне одного пригортали. Був дідусь, якому так сподобалася одна наша активістка, що сказав: обійматимусь тільки з цією!

За словами дівчат, міліціонерам не сподобалося, що ті "ходять великою компанією". А у відділку причиною затримання назвали те, що вони у вінках.

Всесвітній рух Free Hugs - з англ. "безкоштовні обійми" започаткував австралієць Хуан Манн 2004 року. Після тривалої депресії він вийшов на центральну вулицю Сіднея із відповідною табличкою. За 15 хв обійняти його підійшла літня жінка.

Невдовзі поліція наказала припинити акцію. Пояснили: Хуан не придбав страховки, яка б покривала його відповідальність за контакти з великою кількістю людей. В Австралії така обійшлася б йому майже у $25 млн. Городяни склали петицію до місцевої влади з проханням не забороняти "Безкоштовні обійми". Під нею підписалися 10 тис. людей. Акції відновилися.

Після того, як друзі Манна виставили на YouTube відео про нього, з'явилися послідовники австралійця по всьому світу. Студент із Тайваню Ю Цзу-вей обіймає перехожих уже чотири роки. Має на меті обійняти кожного тайванця. У британському Ньюкаслі безкоштовні обійми роздає офіціантка місцевого ресторану, хоча відвідувачі не завжди розуміють її.

Навесні 2008-го з'явився передвиборний ролик Василя Горбаля, який балотувався на посаду київського мера. На відео нардеп із табличкою "Обійми" гуляє Хрещатиком. До нього підходять перехожі, тиснуть руку, обіймають. Далі у кліпі з'являються Нестор Шуфрич, Інна Богословська та Дмитро Табачник. Обіймаються з перехожими на тлі столичних  пам'яток. На YouTube відео переглянули майже 10,5 тис. разів.

Нещодавно Хуан Манн видав "Посібник із надання безкоштовних обіймів". Виділяє кілька різновидів:

"чоловічі" - з одночасним рукостисканням, доречні при святкування перемоги

"тісні" - знімають стрес і допомагають розслабитися

"коала" - коли ініціатор збоку обхоплює іншого за плечі; доречні між близькими людьми, при спогляданні чогось видовищного

- якщо поплескаєте людину по спині, додасте цьому моменту родзинки, - пише автор. У холодний день краще потерти спину, щоб розігріти її. Якщо ж хочеться показати особливу приязнь, трохи пригорніть до себе голову людини, яку обіймаєте.

Зараз ви читаєте новину «Безкоштовні обійми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі