Ексклюзиви
четвер, 21 жовтня 2010 13:31

5 випадків, коли фотографії людей використали без їхнього дозволу

  Російського математика Григорія Перельмана переплутали з бомжем.
Російського математика Григорія Перельмана переплутали з бомжем.

1. Восени 2010 р. на сітілайтах Миколаєва з'явилася політична реклама з підписом: "А мені підняли пенсію на 7 гривень! 31 жовтня проголосую за "регіоналів" або Тігіпка". На фотографії зображено російського математика Григорія Перельмана. Автори плаката переплутали вченого з бомжем. Перельман 2002-го довів гіпотезу Пуанкаре, яку називали "задачею тисячоліття". За це американський Математичний інститут Клея в Кембриджі, штат Массачусетс, преміював його мільйоном доларів. Учений грошей не взяв.

2. Шведський виробник молочних продуктів Lindhals використав зображення 77-річного грека Мінаса Карацоґліса на пакуванні свого "Турецького йогурту". На початку 2010-го року знайомий Мінаса зі Стокгольма купував продукти в супермаркеті й упізнав друга. Розповів йому про це. Грек подав на компанію в суд. Вимагав 6 млн 700 тис. євро. У заяві написав: він не турок, а грек, тому його зображення на йогурті вводить в оману знайомих і покупців. Виявилося, компанія Lindals придбала права на знімок у фотоагенції. Однак заплатила Мінасу 270 тис. євро компенсації.

3. У травні 2009-го американське подружжя Джефф і Данієль Сміт із міста О'Фаллон, штат Міссурі, завантажили сімейне фото з дітьми на кілька інтернет-сторінок. Того ж місяця їхній знайомий із Чехії побачив цей знімок у рекламі служби доставки празького супермаркета Grazie. Власник магазина Маріо Бертуччо думав,  що це фото несправжньої родини. Рекламу зняли й вибачилися перед подружжям.

4. У січні 2010-го криміналісти американського Федерального бюро розслідувань створили фоторобот терориста Усами бін Ладена. Намагалися відтворити теперішній вигляд 52-річного лідера Аль-Каїди. Його останній знімок датується 1998-м. Аби відтворити приблизні зміни, скористалися фотографією лідера іспанської коаліції "Об'єднаних лівих" 52-річного Ґаспара Ламазареса з інтернету. Політик звернувся до суду.

5. У вересні 2007-го австралійський мобільний оператор Virgin Mobile використав зображення 16-річної американки Елісон Ченґ у рекламній кампанії "Ти з нами, чи як?" Реклама з'явилася на біл-бордах та банерах в інтернеті. Там був слоґан: "Безкоштовний текст від незайманої до незайманої". Знімок завантажили з інтернет-фотосервісу Flickr. На ньому Елісон усміхається й показує двома розчепіреними пальцями знак миру. Батьки Ченґ подали на компанію до суду. У позові вказали: реклама псує репутацію доньки, із неї сміються однолітки, дражняться інтернет-користувачі. Слідство у справі Ченґ досі триває.

Зараз ви читаєте новину «5 випадків, коли фотографії людей використали без їхнього дозволу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути