неділя, 15 квітня 2012 13:00
Олена Шарговська
Олена Шарговська
Олена Шарговська

Подяка святому

- Та ну, нашо тобі ці гоміки? - дивується мій друг Роман.

Запропонувала йому відвідати виставку Євгенії Бєлорусець у Центрі візуальної культури у "Могилянці". У проекті "Власна кімната" художниця фотографувала одностатеві подружні пари. Кажу, що фото дуже спокійні. Та й узагалі, справа не в тому. У лютому Центр візуальної культури закрили через проект "Українське тіло". Президент академії Сергій Квіт заявив, що "це не виставка, а гівно". Після протестів знову відкрили, на два тижні.

- Треба підтримати художників. Чи ти вважаєш, що цензура в мистецтві - це нормально? - тисну на нього. - Про твій улюблений жлоб-арт багато хто каже, що це "лайно". Його теж заборонити треба?

Про жлоб-арт багато хто каже, що це "лайно"

- Якось це все неприродно, раніше такого не було, - із сумнівом каже Роман, 26-річний житель Троєщини.

Знаю його любов до наївного мистецтва, тож заходжу із цього боку.

- А як же ретабло?

Колись йому дуже сподобалися ці мексиканські картинки. Їх малюють як подяку католицьким святим за чудесну допомогу. Знизу пишуть, за що саме вдячні. Наприклад, покровителю тварин Франциску Ассизькому - за те, що знайшлася улюблена свиня. Пресвятій Діві Гваделупській - бо "вберегла від загибелі, коли добряче хильнувши, я сів за кермо". Вдячні святим за все. Зокрема, "Педро Рейєс дякує Пресвятій Діві за те, що він гомосексуаліст і щасливий". Інший дякує святому Антонію, що зустрів чоловіка своєї мрії, "який раніше теж страждав через витончену натуру". Дати на ретабло свідчать, що "таке" було щонайменше із 1940-х.

Роман нарешті зі мною погоджується. Але на виставку ми все одно не потрапимо. 29 березня "Могилянка" припинила роботу Центру візуальної культури. Лишається тільки намалювати ретабло Петрові Могилі. З подякою святому, що академію врятували від "шкоди репутації" і "систематичного введення в оману адміністрації".

Зараз ви читаєте новину «Подяка святому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі