субота, 11 серпня 2012 16:00
Олена Павлова
Олена Павлова
Олена Павлова

Квіти для Ступки

– Богдане Сильвестровичу, а ви завжди подобалися чоловікам? Ой, жінкам, – Таня присоромлено опускає зелені очі.

– Запитання, гідне кисті Айвазовського, – сміється Ступка.

Ми з Танею трішки перехвилювалися й перегрілися. На розмову за день до 70-річчя Ступки 2 години чекали під театром. Каталися на гойдалках і мили ноги від піску у фонтані, з чилійським червоним сухим у сумці й букетом лілових гладіолусів.

Але сміх розряджав атмосферу. ­Найбільше – вже після інтерв'ю, коли Таня потягнулася розглядати статуетку "Оскара", розвернену до стіни. Те, що стирчало замість меча, ми ввечері ще хвилин зо 5 обмірковували, яким словом назвати у статті.

Тільки два?

Витримувати його погляд інколи було важко – на нас дивився не звичний кіногерой і не персонаж глянцевих сторінок. Уже потім, на похороні Ступки, одразу зрозуміла слова режисера Андрія Приходька про "відчуття, що він може фізично дістати словами до серця партнера". У його спектаклі Богдан Сильвестрович грав старого Фауста. У фіналі прощався зі сцени з усіма і сповідався.

Перед нами він не сповідався. Але інколи було відчуття, що говорить не з нами, а з часом. Усвідомлюючи, що вже кілька років помирає.

– Що для вас щастя?

– Тобі в кіно приклеять бороду лаком і ти 12 годин так ходиш. Вона тебе скуйовджує, скручує, не можеш їсти, тільки через соломинку. ­Трубочкою п'єш сік, зберігаєшся, бо переклеювати її – ще гірше. Коли закінчується зйомка, знімаєш цю бороду – оце щастя.

Але найщасливішою людиною, баченою того дня, була квіткарка на Житньому ринку. Коли почула, що букет гладіолусів, який вона щойно загорнула, – для Ступки.

– Тільки два? – перепитує квіткарка за рік, виймаючи з води такі самі гладіолуси.

– Так, два, – Таня розплачується і викликає таксі на Байкове.

Для кого квіти були цього разу, ми не казали.

Зараз ви читаєте новину «Квіти для Ступки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі