субота, 05 травня 2012 09:00
Олена Марченко
Олена Марченко
Олена Марченко

Новопетрівська заборона

Влада села Нові Петрівці, де розташована резиденція президента Віктора Януковича "Межигір'я", заборонила людям ромської національності з'являтися на цвинтарях у поминальні дні.

- Ну а що? Ходитимуть там, побиратимуться, - каже сільський голова Родіон Старенький.

І поставив чергувати "беркутівців", щоб цигани не потрапили на кладовище.

Як дав тому, хто нуждається, значить померлому на той світ передав

Мій батько - корінний українець. Але зовні дуже схожий на цигана. Шкіра смаглява,  волосся чорне. Бабуся пояснює, що в їхньому роду є болгарські корені. Зрідка для гостей навіть національні болгарські страви готує, яких навчилася від своєї матері. Такий самий смаглявий і батьків старший брат. Дядько навіть прізвисько від друзів отримав "Яшка-циган".

- Добре, що не маю померлих у Нових Петрівцях на кладовищі, а то не пустили б туди з моєю внєшностю, - каже батько, почувши про рішення сільради.

Не знаю, скільки прохачів було в поминальні дні в Нових Петрівцях, але в моєму селі їх і без ромів вистачало. Поїсти й потягнути чарочку збіглися всі малоімущі й питущі, з багатодітних родин діти збирали цукерки та крашанки з гробків, забирали харчі з собою пенсіонери.

- У такий день віддавати не гріх, - говорить батько. - Як дав тому, хто нуждається, значить померлому на той світ передав. Хіба мені цукерок жаль чи яєць?

Родіонові Старенькому, мабуть, шкода.

Зараз ви читаєте новину «Новопетрівська заборона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі