субота, 19 листопада 2011 15:30
Оксана Снігур
Оксана Снігур
Оксана Снігур

Корисна корупція

Тітка восьмий рік працює в Неаполі у піцерії Bella Margarita. Її власник, Маріо, завжди казав, що, завдяки корупції, в Італії найсприятливіші умови для бізнесу. Якщо маєш знайомих у податковій і зійшовся на прийнятній ціні з місцевою мафією, можеш не боятися нічого.

- Треба ділитися по справедливості. Такий закон, - каже Маріо.

Позаторік його зловили на тому, що купував порубані труни з місцевого кладовища - замість дров. Тоді через це погрожували закрити більшість неапольських піцерій, бо постачальник був у всіх один. Закрили чотири заклади. Серед них і Bella Margarita. Знайомий інспектор із податкової помер, а новий сказав, що допомогти нічим не може, бо після такого скандалу всім непереливки. Одна за одною посипалися перевірки. На кухні Маріо виявили сальмонелу. У приміщенні не було вогнегасників. У місцевій газеті його заклад розносили в кожному номері. Тітка повернулася додому - у відпустку на невизначений час.

Треба ділитися по справедливості. Такий закон

- От був би живий старий П'єццо з податкової, він би за все домовився. Заплатили би тисячу євро йому, ще 500 - санітарному контролю, побризкали б тут усе хлоркою, та й відкрилися б. А новий інспектор навіть говорити не хоче. Йому сусіди платять у півтора разу більше, ніж ми платили П'єццо, - бідкався Маріо.

Час від часу він дзвонив тітці. Розповідав, що в нього хочуть забрати приміщення. Коли подав до суду, підняли папери за минулі роки. Тепер має заплатити штрафів на 200 тис. євро. Його покровителі в мафії умивають руки.

А минулого тижня тітка запросила всіх попрощатися. Знов їде до Неаполя. Маріо зателефонував:

- Людмило, приїжджай якнайшвидше. Ми знову відкриваємося. Інспектором став племінник П'єццо.

Зараз ви читаєте новину «Корисна корупція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі