середа, 30 січня 2013 13:05

Знищується Національний Центр Довженка: людей звільняють, а приміщення віддали фірмі з Росії

Знищується Національний Центр Довженка: людей звільняють, а приміщення віддали фірмі з Росії
Фото: rodion-kh.livejournal.com

В Україні знищується Національний Центр Олександра Довженка. Це золотий запас України - єдине в країні державне підприємство, що опікується збереженням, реставрацією, вивченням і примноженням Національного фільмофонду. Зараз 90 відсотків співробітників звільняють, а приміщення "окупувала" російська фірма, стверджує колишній головний інженер Центру Сергій Бей-Безпалько.

"В Москві є фірма, яка називається творча лабораторія "Саламандра". До останнього часу - це один з найбільших тиражувальників фільмів у Російській федерації. Приблизно в березні 2012 року вони попросились поставити у нас одну чи дві проявочні машини. А влітку вже повністю переїхали зі своїм обладнанням з Москви в Україну. Поставили охорону та двері на замках тільки з одного боку, з їхнього. Тобто, коли ми заходимо, нас мають пускати, а коли вони - то без проблем, - каже Сергій Михайлович.

Він пояснює, Національний центр Довженка має власний цех фільмокопій. Його модернізували в 2009-2011 роках.

"Обладнання закупили на 3 млн. 133 тис. євро. Знаю точну суму як головний інженер. Все працює, але замовлень немає. А "Саламандра" прямий конкурент. І роботи в них вистачає навіть у вихідні. І частково користуються нашим обладнанням. Центр Довженка доводять до банкрутства, - уточнює. - Коли почав протестувати, зіпсував стосунки із керівництвом. Написав листа до Міністерства культури. Комісія з 5-6 людей працювала 16 січня. Вони встановили, що Центр передав в оренду приватному підприємству більше 500 м.кв. без відповідного оформлення. Гроші нашому підприємству не надходять. Директора не було, тому домовились що вони знову прийдуть 22 січня. В цей день їх не пустили, а мене звільнили 23-го. Написали, що "без відома керівництва допустив на територію підприємства невстановлених осіб".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Актор не дожив до прем'єри на Венеціанському кінофестивалі

Каже, що бачив наказ № 48, за яким всіх співробітників Центру мають або звільнити або скоротити.

"Там написано, що у зв'язку із завершенням модернізації технічного оснащення" необхідно попередити перерахованих нижче працівників про наступне звільнення у зв'язку зі скороченням чисельності штату. І перерахували 89 працівників з 93-х. Залишили тільки гендиреткора і його заступників. Але дати в наказі не було. Його у мене забрали, коли звільняли. Знаю, що зараз звільнили реставратора, а без нього фільми реставрувати неможливо", - запевняє Сергій Бей-Безпалько.

В Національному центрі кажуть, що коментар може дати тільки гендиректор, якого зараз немає на роботі.

Зараз ви читаєте новину «Знищується Національний Центр Довженка: людей звільняють, а приміщення віддали фірмі з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі