четвер, 10 січня 2013 12:16

Зневірені гірники захопили дирекцію шахти Ахметова

Зневірені гірники захопили дирекцію шахти Ахметова
Фото: hvylya.org

Сьогодні, близько 7:00, 16 гірників шахти "Червоний партизан", що у місті Свердловськ на Луганщині, захопили кабінет директора копальні. Шахтарі вимагають зустрічі з власником об'єднання ДТЕК "Свердловантрацит", мільярдером Ринатом Ахметовим та губернатором Луганської області Володимиром Пристюком. Про це розповів Юрій Збітнєв з всеукраїнського страйкового комітету.

Усі протестувальники є членами Незалежної профспілки гірників, яких звільнили напередодні. Вимагають не закривати копальню та повернути на роботу усіх працівників. Торік, підприємство перейшло у приватні руки і тепер на ньому йде реорганізація.

"Під час реорганізації всі шахтарі отримали повідомлення про звільнення. В них йшлось, що якщо ви отримали цей лист, вас звільнили. Ми вимагаємо щоб дотримувались наші конституційні права. Нас змусили піти на такий крок. Ми писали відкриті листи. Проводили зустрічі, але ніхто не звертав на це уваги. Наші вимоги - це скасування наказу, який ініціює масові звільнення, повернути законну, тринадцяту зарплату і виплачувати її регулярно, за результатами року та ввести тарифні ставки і службові оклади із розрахунку встановленого рівня мінімальної заробітної плати 1073 гривень", — розповів Юрій Збітнєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому більшість українців не здатні на протести чи повстання?

Також гірники вимагають скасувати наказ на звільнення голови первинної профспілкової організації.

Станом на 11:00 шахтарі продовжуть перебувати у кабінеті директора. Вихід з нього заблокували правоохоронці. Також перекритими є входи на територію шахти, їх перекрила охорона копальні. Зараз тривають перемовини між керівництвом шахти та шахтарями.

"Сюди прибув начальник Червонопартизанського відділення міліції з метою проведення слідчих дій по відношенню до членів профспілки. Членам профспілки пропонували заходити в окремий кабінет до слідчого по одному, для дачі показань. Також охорона не пустила журналістів до нас", — каже Констянтин Ільченко, голова незалежної профспілки Свердловська. Він у даний момент знаходиться у кабінеті директора.

Як повідомив Юрій Збітнєв, зараз у Луганській обласної адміністрації триває нарада з приводу захоплення кабінету директора шахти.

Зараз ви читаєте новину «Зневірені гірники захопили дирекцію шахти Ахметова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

379

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі