пʼятниця, 12 жовтня 2012 13:02

Жертвами кишкової інфекції на Харківщині стали 72 людини. Переважна більшість — діти

Жертвами кишкової інфекції на Харківщині стали 72 людини. Переважна більшість — діти
Хворі отримують усю необхідну медичну допомогу. Фото: segodnya.ua

Станом на 8.00 12 жовтня 2012 року внаслідок спалаху гострої кишкової інфекційної хвороби, що стався в місті Богодухів Харківської області, зареєстровано 72 випадки захворювання, з них 67 у дітей. Спалах триває з 5 жовтня 2012 року. На стаціонарному лікуванні знаходиться 54 особи, з них 49 дітей. Решта проходять лікування в домашніх умовах.

Хворі отримують усю необхідну медичну допомогу у повному обсязі, медикаментами та виробами медичного призначення хворі забезпечені.

З метою надання кваліфікованої консультативної допомоги до Богодухівської центральної районної лікарні залучено спеціалістів Обласної дитячої клінічної інфекційної лікарні. Усі діти оглянуті спеціалістами, проводиться лікування. Стан дітей середнього ступеня тяжкості. Випадків тяжкого перебігу хвороби не було.

Триває епідрозслідування із залученням фахівців Харківської обласної санітарно-епідеміологічної станції. У районі працює комісія Міністерства охорони здоров'я та Державної санітарно-епідемічної служби України. Проведено ряд засідань Державної Надзвичайної протиепідемічної комісії при Харківській обласній державній адміністрації та при Богодухівській районній державній адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американка продавала льодяники з вітрянкою

Проведено обстеження закладів освіти, встановлено коло контактних осіб, проводиться необхідне лабораторне обстеження харчових продуктів та персоналу гімназії.

Рішенням Державної Надзвичайної протиепідемічної комісії при Богодухівській районній державній адміністрації з 12 жовтня тимчасово призупинено навчання у 20 школах та 4 дитячих садочках, в які продукти поставлялись приватним підприємцем М. В них проводиться заключна дезинфекція. Вдома дітей оглядають бригади медиків. На сьогодні спалахом дизентерії охоплено 7 шкіл. З інших навчальних закладів пацієнти не звертались за допомогою.

Станом на 11 жовтня у 20 хворих встановлено етіологічний чинник - дизентирію Зонне. Дослідження біологічного матеріалу від інших хворих тривають.

При дослідженні об'єктів довкілля в харчових продуктах у гімназії №1 виділено також збудник дизентерії Зонне. На харчоблоках інших шкіл також виявлено численні порушення санітарно-гігієнічного режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гаврилівські курчата" знову підхопили інфекцію

Усі осередки інфекції пов'язані з єдиним постачальником харчових продуктів приватним підприємцем М., який фасував та розвозив готові харчові продукти. Отримані результати досліджень дозволяють зробити попередній висновок, що вірогідним джерелом інфекції є саме цей постачальник харчових продуктів, шлях передачі інфекції - харчовий; обставини, що сприяли розповсюдженню інфекції - грубі порушення як при постачанні харчових продуктів, їхньому зберіганні та приготуванні в умовах навчальних закладів. Із визначеним постачальником продуктів розірвано угоди щодо виконання поставок. Продукти вилучені та знищені, повідомила прес-служба МОЗ.

За фактом спалаху хвороби прокуратурою району порушено кримінальну справу.

Комісійне розслідування випадку групового захворювання триває.

Зараз ви читаєте новину «Жертвами кишкової інфекції на Харківщині стали 72 людини. Переважна більшість — діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі