середа, 23 травня 2012 08:51

Землетруси в Європі серйозно занепокоїли українських сейсмологів

Землетруси в Європі серйозно занепокоїли українських сейсмологів
Україну також трусить чимало. Фото: 24tv.ua

Поки Європу трусить день за днем, в Україні вже почали побоюватись, чи не суне ця небезпека і сюди, адже частина України знаходиться в одному сейсмоактивному поясі з Італією та Болгарією.

Як нагадує ТСН, востаннє у 1927 році потужний землетрус зруйнував кримське узбережжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ятеро людей загинули, 50 постраждали: в Італії стався землетрус

Однак два землетруси поруч не означають для України нічого. У цих зонах завжди фіксували поштовхи, але вони один з одним не пов'язані.

"В кожному місці виникають свої напруження, і через це зв'язувати один землетрус з іншим неможливо, це є антинауково", - запевняє заступник директора Інституту геофізики НАН Олександр Кендзера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримчани пережили невеликий землетрус

А от потужні поштовхи у так званій зоні Вранча в Румунії становлять потенційну небезпеку і для України. Загалом кожні три дні вчені фіксують легкі коливання у цих місцях. Втім точно спрогнозувати, коли трусне не на жарт, ніхто не може.

Саму Україну також трусить чимало. За рік на заході країни фіксують до 100-та землетрусів, в Криму до вісімдесяти. Усі ці незначні коливання фіксують і обробляють в інституті геофізики. У вівторок вдень в Україні землетрусів не було.

 

Зараз ви читаєте новину «Землетруси в Європі серйозно занепокоїли українських сейсмологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі