субота, 19 листопада 2022 13:09

Спецтема: Війна Росії проти України

"Залізний генерал" ‒ британське видання присвятило статтю Залужному

"Залізний генерал" ‒ британське видання присвятило статтю Залужному
Британське видання Financial Times проаналізувало військові успіхи генерала Валерія Залужного. Фото: ft.com

Змінити на свою користь хід російської війни проти України ЗСУ вдалося в тому числі завдяки оригінальній тактиці, яку обрав головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний.

Про це йдеться у статті видання Financial Times. Українського головнокомандувача автори називають "залізним генералом". Пишуть, що так про нього говорять українці.

Зокрема, видання аналізує контрнаступ українських військ на півдні. Тактика Збройних сил України під командуванням Залужного полягала в тому, щоб перерізати логістичні шляхи російської армії за допомогою високоточної західної артилерії. Водночас намагалися уникнути великих втрат серед українських військових.

"За успіхами України на полі бою після повномасштабного вторгнення Росії в лютому стоїть людина, яку українці називають "залізним генералом". Вміння Залужного адаптуватися до поля бою, що швидко змінюється, було продемонстровано також на Харківщині", – йдеться у статті.

Автори зазначають, що для звільнення населених пунктів Харківської області українські Сили оборони здійснили блискавичний контрудар, змусивши росіян втікати так швидко, що вони залишили своє озброєння, техніку, особисті речі й усе, що награбували в українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що спонукає Росію до переговорів з Україною – у ГУР озвучили

Що ж до Херсонщини, то там було застосовано тактику повільного виснаження ворожих сил.

"Це чудово, коли ти знаєш ворога, як він діє, і за допомогою іноземних партнерів можеш вразити його в слабкі місця. Саме так діє головнокомандувач Залужний", – сказав у коментарі виданню офіцер Нацгвардії Віталій Марків, який брав участь у контрнаступі на Харківщині.

Про успішну стратегію ЗСУ під командуванням Залужного висловився також колишній міністр оборони України та чинний радник уряду з питань безпеки Андрій Загороднюк. За його словами, Валерій Залужний вміє делегувати повноваження, заохочувати ініціативу серед військовослужбовців і отримувати зворотний зв'язок, необхідний для реагування на можливості, що виникають на фронті.

"Стиль командування Залужного дозволяє іншим реалізувати свої здібності й таланти. У той час, коли в армії РФ рішення ухвалюють лише одна-дві людини, а решті кажуть заткнутися", – сказав Загороднюк.

На переконання аналітиків, ЗСУ не будуть зупиняти контрнаступ навіть із приходом зими. Адже Залужний неодноразово говорив, що ЗСУ не приймуть жодних переговорів, домовленостей чи компромісних рішень. Єдина умова для переговорів ‒ повне виведення всіх російських військ із України.

Високо оцінив здатність українського "залізного генерала" швидко реагувати на рухи та невдачі армії РФ неназваний американський військовий чиновник. У коментарі виданню як приклад він навів оборону Києва в перші дні повномасштабної війни, коли окупанти розтягнули свої лінії постачання і загрузли, після чого були розбиті ЗСУ.

У статті також наголошується, що Валерій Залужний боровся з російською агресією ще з 2014 року, коли РФ окупувала Крим та розв'язала війну на Донбасі.

Генерал Михайло Забродський назвав Залужного представником "нового українського покоління офіцерів". Він, зокрема, пригадав, як колись Залужний перекинув артилерію по "майже непрохідній місцевості", щоб підірвати склад зброї ворога, і це спрацювало.

"Ви можете побачити це, коли розмовляєте з ним. Він не дотримується формалізму та одягається скромно. Він говорить ясно і дуже прямолінійно. В ньому немає аури винятковості", – розповів Забродський.

Як зазначає видання, "залізний генерал" не виставляє успіхи на полі бою як свою власну заслугу, не забуває у своїх соцмережах дякувати товаришам по службі, рядовим військовим і цивільним.

Коментар виданню дав також міністр оборони України Олексій Резніков. За його словами, талант Залужного полягає в тому, щоб використати на свою користь менші розміри України порівняно з РФ ‒ "як Давид проти Голіафа. Ми б'ємо їх із рогаток".

Операція зі звільнення Херсона від російських окупантів тривала з початку вересня. Операція завершилася успіхом українських воїнів. Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Генерал подякував українським військовим.

Збройні Сили України проти переговорів, домовленостей чи компромісних рішень. Вони готові і надалі відвойовувати захоплені росіянами території України. Про це Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив під час телефонної розмови з Головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

Зараз ви читаєте новину «"Залізний генерал" ‒ британське видання присвятило статтю Залужному». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі