четвер, 17 листопада 2022 16:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський про настання миру: "Треба повністю демонтувати кожну загрозу"

Зеленський про настання миру: "Треба повністю демонтувати кожну загрозу"
Президент Володимир Зеленський висловився про настання миру. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що звичайною зупинкою вогню нічого не вирішиш.

Він зауважив, що на фронті завдовжки у понад 1 тис. км постійно тривають бої. Водночас Росія майже щодня обстрілює цивільну й критичну інфраструктуру України. Прокоментував питання про досягнення миру у війні з РФ під час виступу на Bloomberg New Economy Forum.

"Що це означає з глобального погляду? Замість того, щоб вкласти трильйони доларів у розвиток людського капіталу, світ витрачатиме колосальні кошти на переозброєння – додатково до вже запланованих. От побачите", – спрогнозував президент.

Зеленський додав, що на сьогодні увесь світ уважно стежить за тим, як Україна захищається, яка тактика спрацьовує та які оборонні системи дають максимальний результат.

"Якщо говорити чесно, лише кілька країн могли б зараз захищатися від агресії так само інтенсивно, як це робимо ми. Просто немає стільки снарядів, зброї. Але потенційних агресорів у світі й заморожених конфліктів, які можуть розгорітися знову, все ж більше, ніж таких країн. А отже, є шалений дефіцит безпеки", – зазначив Зеленський.

Додав, що чим більше форм терору використає РФ в цій війні, то більше коштів світ у підсумку "спрямує на зброю й на захист від потенційного повторення таких ударів, яких ми зазнаємо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після перемоги у війні в Україні почнеться швидке економічне зростання – Зеленський

Зеленський також сказав, що замість того, аби приділяти максимум уваги "зеленій" трансформації, уряди різних держав на сьогодні шукають методи якомога дешевшого постачання нафти, газу, вугілля.

"Саме ціна енергії, а не чистота енергії – питання номер один для багатьох. І так не було б, якби не російська агресія і використання Росією енергоресурсів як зброї", – наголосив лідер України.

Зауважив, що за лічені тижні абсолютно штучно виникла загроза голоду для десятків мільйонів людей. І сталося це не через посуху чи економічну кризу, а через військову блокаду портів України.

Також Зеленський нагадав про запропоновану Україною формулу миру.

"Коли Україна пропонує формулу миру, це дійсно формула миру не просто для нас, а для світу. Коли загроза комплексна, то і відповідь має бути комплексною. Простою зупинкою вогню нічого не вирішиш. Саме така наша формула. Треба повертати мир – надійно, довготривало. Простим пом'якшенням криз, спровокованих Росією, не повернеш стабільності. Треба повністю демонтувати кожну загрозу", – наголосив він.

Зеленський вказав на низку умов, необхідних для припинення російсько-української війни.

Під час онлайн-виступу на саміті G20 15 листопада він наголосив, що Росія має підтвердити територіальну цілісність України, вивести свої війська з нашої території та компенсувати завдану шкоду.

Президент акцентував, що війна може закінчитись, якщо Росія відведе війська за кордони 1991 року. Зеленський також попередив, що більше ніяких домовленостей типу "Мінська-3" не буде.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський про настання миру: "Треба повністю демонтувати кожну загрозу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі