четвер, 27 жовтня 2022 12:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Збитий під Одесою іранський дрон Mohajer-6 літав на австрійському двигуні: фото і подробиці

У збитому під Одесою іранському ударному безпілотнику Mohajer-6 виявили двигун австрійської компанії Rotax.

Постачання такого обладнання в Іран і Росію заборонено законодавством Європейського Союзу. Тож власник компанії планує з'ясувати, як вони потрапили в ці країни, пише The War Zone.

Після аналізу деталей іранського дрона вдалося виявити деталі від різних компаній, але особливу увагу привернув саме двигун Rotax – компанії, яка належить канадській Bombardier Recreational Products (BRP), пише радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в Twitter.

Автор: thedrive.com
  Двигун австрійської компанії Rotax в російському дроні іранського виробництва Mohajer-6, який збили ЗСУ над Одесою
Двигун австрійської компанії Rotax в російському дроні іранського виробництва Mohajer-6, який збили ЗСУ над Одесою

Такі двигуни як на фото широко застосовуються у різному транспорті: снігоходах, водних суднах, мотоциклах, літаках і навіть у безпілотниках. Зокрема, відомі БПЛА MQ-1 Predator та ізраїльський Heron працюють на Rotax.

Водночас постачання такого обладнання порушує санкції ЄС проти Ірану. Зокрема, вони забороняють постачання товарів подвійного призначення в Іран та РФ.

Після появи відомостей про застосування австрійських двигунів в іранських дронах, BRP і Rotax заявили, що серйозно поставляться до проблеми. Наполягають, що їхня продукція проєктується та сертифікована для цивільного використання лише відповідним цивільним регулювальним органом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран схопили на гарячому: в ООН розслідують, які саме дрони використовує РФ

"BRP не дозволила і не дала жодних дозволів своїм дистриб'юторам на постачання військових виробників безпілотних літальних апаратів в Ірані чи Росії", – заявили в компанії.

Окрім австрійського двигуна, в дроні встановлені японські, китайські та американські камери, а також іноземний лазерний далекомір. Сам безпілотник виготовили в лютому 2022 року й цілком ймовірно, що це був його перший політ.

"Збитий біля Одеси іранський БПЛА Mohajer-6 оздоблений двигуном австрійської компанії Rotax, яка контролюється канадським авіавиробником Bombardier. Двигуни Rotax 912 також постачаються компанії Baykar Makina для БПЛА Bayraktar TB2. Нічого особистого, просто бізнес", – прокоментував ситуацію журналіст Андрій Цаплієнко.

4 жовтня Міністерство оборони України показало збитий ЗСУ 1,5 тижня тому над Чорним морем іранський ударний безпілотник Mohajer-6, яким російські загарбники намагались атакувати Одесу.

Демонстрація відбулась у відповідь на заяву посла Ірану, який стверджує, що його країна не постачала Росії безпілотники.

Зараз ви читаєте новину «Збитий під Одесою іранський дрон Mohajer-6 літав на австрійському двигуні: фото і подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі