неділя, 08 вересня 2013 20:59

Жахливі наслідки аміачної катастрофи на "Стиролі": люди слабіють й божеволіють
7

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Постраждалі від аварії на "Стиролі" мешканці Горлівки переконані, що від них приховують важкі наслідки для їхнього здоров'я, щоб уникнути виплати компенсації. 4 вересня п'ятьох "стиролівців" виписали на роботу, ігноруючи скарги.

- Вони були у нас на лікарняному з гострим ринофарингітом. Що було в картках, то вилікували, тому лікарняні листи у всіх закриті. Все згідно висновку, виданого у Донецьку, - пояснила Олена Моїсеєва, в.о. головлікаря міськлікарні № 3 Горлівки.

43-річна Інна Синиця - одна з тих, кого лікар Моїсеєва вважає здоровою.

- Головні болі божевільні, температура, кидає з боку в бік - втрачаю рівновагу, а мені кажуть, що за висновком ЛОР-лікаря я здорова, - скаржиться Інна. - Невропатолог ліків багато виписала, але якщо скарги на головний біль не пов'язані з висновком комісії (там тільки ринофарингіт, легка ступінь отруєння), все лікування невропатолога буде за свій рахунок. У мене троє дітей - 20, 17 і 6 років, виховую їх без чоловіка. Зі своїм станом боюся, що до пенсії не допрацюю. І що буде з дітьми?

Інну виписали з формулюванням "на легку працю", не пояснивши — яка легка праця можлива на хімічному виробництві. Хоча в тому ж висновку лікарів міськлікарні № 3 м. Горлівки є фраза "протипоказана робота з токсичними газами і речовинами".

Інна вважає, що умов для легкої праці на "Стиролі" не існує.

- Там і сям по території заводу є викиди аміаку, запах відчувається. Лікарня дала запит на "Стирол" - які умови для легкої праці мені можуть надати. Відповідь повинна була прийти протягом 7-10 днів. Але, не дочекавшись її, мене виписали, не звертаючи уваги на мій спротив.

З моменту виписки жінка відразу ж пішла у відпустку, оскільки погано себе почуває. А колегу Інни - Ганну Поздняк - госпіталізували вже на другий день після виходу на роботу. Ще одного виписаного "здорового" забрала з дому швидка допомога. Обом відкрили нові лікарняні листи. Постраждалі люди вважають, що лікарняні листи їм перервали, щоб не платити регрес.

Різко погіршився після виписки зі стаціонару й стан Ігоря Баринова, який 8 днів пролежав у реанімації, потім лікувався в Донецькій лікарні профзахворювань, а останнім часом перебував на амбулаторному лікуванні. 5 вересня Ігоря госпіталізували повторно.

- Був міцний чоловік, а тепер стілець підняти не може, щоб сісти — просто втрачає свідомість, - каже 30-річна дружина Ігоря Юлія Баринова. - Почав погано переносити запахи. Я навіть голову не можу помити, він каже: "Відійди від мене, мені погано". Запах мила, порошку, дезика — все його дратує. У нього голова розколюється, пече в грудях. А болі такі, що аж до істерики доходить! Ми живемо в 1-кімнатній квартирі, у нас троє дітей. І я не знаю що мені робити. Вечорами треба дітей виносити на вулицю, щоб він відпочив. Думаю, що постраждалих виписують, розраховуючи на те, що вони працювати все одно не зможуть і поступово всі самі розсіються. Вийшла, наприклад, людина, попрацювала тиждень, зрозуміла, що не має сил, і звільниться за власним бажанням.

Всі постраждалі переконані, що до аварії були абсолютно здорові, так як проходять щорічний профогляд (це обов'язкова умова роботи на шкідливому виробництві). Зараз же у всіх схожі скарги на головні болі, слабкість і порушення координації руху. Робочі заявляють, що у висновку лікарняно-експертної комісії, який вони отримали в Донецьку, фахівці не дали оцінки всім їхнім скаргам.

- Я був кандидат у майстри спорту, а тепер запаморочення, слабкість і задишка навіть під час ходьби, - розповів Євген Козуля, якому 23 роки.

19- річні брати-близнюки Юрій та Владислав Назарови разом працювали на підприємстві в день аварії . З раннього дитинства займалися боксом і важкою атлетикою. Тепер теж скаржаться на задишку і болі в серці.

- Слабкість, ломота жахливі, тиск стрибає. У всіх стан погіршується, не тільки у мене, а лікують тільки захворювання органів дихання. Люди обурюються, а їм відповідають: "Ми можемо відштовхуватися тільки від висновку Донецької лікарні". А в тому висновку вказали мінімум, - розповідає Владислав.

- Нас переконують, що після лікування симптомів бронхіту, ринофарингіту, ларингіту, кон'юнктивіту (це те, що у всіх у висновку лікарської комісії) ми станемо абсолютно здорові. А я в інтернеті знайшов, що наслідки спливуть через роки. І наслідки можуть бути страшні - аж до зміни особистості, - каже його брат Юрій.

Постраждалі вже вичитали ту інформацію, яку від них приховують лікарі — аміак вражає насамперед нервову систему, знижуючи здатність клітин нервової системи засвоювати кисень. Це проявляється у збудженні, судомах. Призводить до пригнічення дихального центру і серцевої діяльності. Можливі такі наслідки, як зниження інтелекту і буйна маячня.

Щось подібне зараз відбувається із двома постраждалими "стиролівцями", як розповіли кореспонденту Gazeta.ua їхні друзі. Один перебуває у психіатричній лікарні. Про іншого товариші кажуть, що раніше це був дуже тихий чоловік, але вже перебуваючи в загальній палаті, почав поводитись неадекватно. Однак, і в цієї людини у виписці лікарської комісії зазначено: "отруєння парами аміаку легкого ступеня тяжкості".

Зараз ви читаєте новину «Жахливі наслідки аміачної катастрофи на "Стиролі": люди слабіють й божеволіють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

103

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі