неділя, 24 травня 2020 15:36

Загадкова загибель нардепа Давиденка. Ким був і які скандали з ним пов'язані
5

Валерія Давиденка  знайшли з простреленою головою у власному офісі   в Києві 23 травня
Фото: facebook.com/Валерій Давиденко
Валерія Давиденка  знайшли з простреленою головою у власному офісі   в Києві 23 травня
Валерія Давиденка  знайшли з простреленою головою у власному офісі   в Києві 23 травня
Валерія Давиденка  знайшли з простреленою головою у власному офісі   в Києві 23 травня
Валерія Давиденка  знайшли з простреленою головою у власному офісі   в Києві 23 травня

Нардеп Валерій Давиденко, якого знайшли з простреленою головою у власному офісі в Києві, родом з Чернігівщини. З кінця 1990-х і до початку 2000-х, працював спершу інженером-механіком, а потім – спеціалістом зі страхування, зокрема в "Українській страховій групі".

Найтриваліше місце роботи до походу в політику – сільськогосподарське підприємство "Агродім". Воно належало і досі належить родині Давиденка, а з 2004 по 2013 рік чоловік також був його гендиректором. Ще один власник – Олександр Бедриківський. Він, ймовірно, є сином вископоставленого прокурора Володимира Бедриківського, пише "Українська правда".

У травні 2013 року Давиденко був призначений заступником міністра аграрної політики та продовольства. На посаді протримався менше року і після падіння режиму Віктора Януковича, в березні 2014, був звільнений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загадкова загибель нардепа Давиденка: біля тіла знайшли незадекларовану зброю

Тоді став радником дирекції з розвитку перспективних програм Інституту інноваційного провайдингу Української академії аграрних наук. А восени 2014 року вперше пройшов у Верховну Раду як мажоритарник на рідній Чернігівщині.

У 2019 році знову був обраний до парламенту як безпартійний мажоритарник за тим же округом на Чернігівщині. До останнього Давиденко був співголовою партії "Наш край", яка називає себе "партією мерів, господарників і професіоналів".

Скандали, пов'язані з Давиденком

У кінці 2013 року заступника міністра Давиденка призначили головою наглядової ради Державної продовольчо-зернової корпорації. В часи його керування компанія потрапила в скандал. Як виявилось, щонайменше $132 млн з $1,5 млрд позики, яку давав Китай під державні гарантії, були виведені в офшори. Корпорація продавала зерно сумнівним офшорним компаніям, а ті з нею не розраховувалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що обіцяв нардеп Давиденко напередодні загибелі

Колишній партнер і нинішній колега Давиденка Борис Приходько фігурує в іншому гучному розкраданні в аграрній сфері – грошей державного "Аграрного фонду". У лютому 2014 року його керівництво розмістило трохи більше 2 млрд грн в облігаціях у "Брокбізнесбанку" олігарха Сергія Курченка, близького до "Сім'ї" часів Януковича. За кілька тижнів після цього у банк ввели тимчасову адміністрацію. Банк отримав рефінансування від Нацбанку та викупив облігації "Аграрного фонду". А після цього фонд без дозволу Мінагрополітики та всупереч статуту, розмістив гроші на депозитному рахунку банку того ж "Брокбізнесбанку". Останній витратив ці 2 млрд на погашення фіктивних боргів. Борис Приходько у ті часи був заступником голови НБУ. Правоохоронці розслідують цей епізод в рамках великої справи Курченка. Провадження щодо Приходька та екскерівника Аграрного фонду Олександра Кірюка направилили до суду ще 2015 року. Розгляд по суті досі не розпочався.

У березні 2017 року Давиденко був у трійці депутатів, які намагались завадити працівникам НАБУ відправити на обстеження ексголову фіскальної служби Романа Насірова. Тоді підозрюваний у корупції нібито не міг брати участь в суді через хворобу, а правоохоронці хотіли визначити його об'єктивний стан здоров'я.

Валерія Давиденка знайшли з простреленою головою у власному офісі на вулиці Велика Васильківська в Києві 23 травня. Тіло на офісному кріслі в туалеті виявила прибиральниця. Поряд із тілом виявили зброю.

Зараз ви читаєте новину «Загадкова загибель нардепа Давиденка. Ким був і які скандали з ним пов'язані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі