понеділок, 27 вересня 2021 15:00

З українського політв'язня в Білорусі катуваннями вибивали "зізнання"

З українського політв'язня в Білорусі катуваннями вибивали "зізнання"
З Михайла Ференця катуваннями вибивали "зізнання" в Білорусі. Фото: sk.gov.by

Українського політв'язня в Білорусі 32-річного Михайла Ференця катували. Його змусили підписати зізнання. За це пообіцяли депортацію до України. У результаті українця сім місяців тримали в СІЗО в повній ізоляції.

Про це розповів волонтер правозахисного центру "Вясна" Стас Шишок. Він веде справу Ференця.

"Його (Михайла Ференця. - Gazeta.ua) катували, вдарили головою об стіл, аби він підписав якісь зізнання. Тоді пообіцяли, що депортують. Урешті-решт його роблять підозрюваним у кримінальній справі, при тому не випускають з СІЗО. Там сидять 15 діб або три доби, а Михайло просидів сім місяців в абсолютно нелюдських умовах. І найтрагічніше те, що цей термін йому навіть не врахували у вирок", - розповів Шишок в ефірі "Громадського радіо".

Ув'язнений українець розповідав, що взимку в СІЗО було настільки холодно, що заснути можна було лише в куртці та теплих шкарпетках.

"Михайло казав, що люди ганчіркою миють туалет, а потім цією ж ганчіркою миють стіл. До "політичних" рідко доходять листи. Такі умови у засуджених за політичні статті", - зазначив Шишок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН стурбована тортурами учасників протестів у Білорусі

У момент затримання українець вимагав, аби до нього допустили українського консула. За рік після вироку, у вересні 2021-го, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова просила посла України в Білорусі звернути увагу на цю історію та відправити до Михайла консула.

У правозахисників немає інформації про візити консула. Коментувати посольство України в Білорусі відмовилося, сказавши, що боїться до апеляції нашкодити Михайлу.

"У Білорусі ситуація така, що, найімовірніше, це не посол не хоче відвідати політв'язня - проти цього виступають його родичі. Люди дійсно бояться того, що такі дії можуть повпливати на фінал справи", - вважає Шишок і наголошує, що навпаки потрібно, аби консул відвідав Михайла.

"Попри всю жорсткість системи, білоруська влада теж боїться, коли привертають увагу до того, що вони роблять. І що більше привертати увагу до Михайла, то вищі шанси, що його відпустять, можуть амністувати чи помилувати", - каже Шишок.

Михайло Ференець живе в Білорусі з 2012 року.

16 вересня торік його затримали й планували вислати в Україну. Згодом рішення скасували. Про затримання Ференця пресслужба МВС Білорусі повідомила тільки через сім місяців - 20 квітня. Тоді ж опублікували відео "каяття" українця.

Чоловіка обвинувачують в неодноразових фактах участі в протестах проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

У Білорусі щонайменше 671 політичний в'язень. Щодня в країні відбуваються політичні суди. Точна кількість людей, які є підозрюваними в політичних справах, невідома. Не один українець може перебувати під слідством у Білорусі, зазначив Стас Шишок.

Зараз ви читаєте новину «З українського політв'язня в Білорусі катуваннями вибивали "зізнання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі