четвер, 04 листопада 2021 15:59

Встановили хакерів ФСБ, які скоїли тисячі кібератак на держоргани України
6

Кіберфахівці СБУ встановили хакерів з угруповання Armageddon, яке здійснило понад 5 тис. кібератак на держоргани та об'єкти критичної інфраструктури країни.

Причетними виявилися працівники федеральної служби безпеки РФ в окупованому Криму, повідомляє пресслужба СБУ. А також зрадники, які перейшли на бік ворога під час окупації півострова 2014 року.

"Armageddon - це спеціальний проєкт ФСБ РФ, створений для боротьби проти України. Його роботу координує 18-й центр інформаційної безпеки ФСБ у Москві. Хакери створювали шкідливе програмне забезпечення та масово розсилали повідомлення нібито від державних органів. Це міг бути, наприклад, електронний лист із написом "Звіт". Щойно користувач відкривав його, пристрій уражав вірус, хакери діставали віддалений доступ до нього і копіювали інформацію", - ідеться в повідомленні.

Фото: ssu.gov.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівники держпідприємства продавали в Росію деталі до бойових літаків

Правоохоронці встановили імена причетних до кібератак і перехопили їхні розмови. Хакери використовували віруси, які розробляли в ФСБ, і засоби анонімізації в інтернеті.

Зараз п'ятьом учасникам хакерської групи оголосили про підозру в держзраді. Підозрюваним загрожує від 11 до 15 років тюрми.

З 2014-го цей підрозділ намагався "заразити" понад 1,5 тис. урядових комп'ютерних систем. Основними цілями злочинців були:

- контроль над об'єктами критичної інфраструктури (електростанції, системи тепло- й водопостачання);

- викрадення та збирання розвідувальних даних, зокрема інформації з обмеженим доступом (сектор безпеки й оборони, державні установи);

- проведення акцій інформаційно-психологічного впливу;

- блокування інформаційних систем.

Тривають слідчі дії щодо притягнення працівників ФСБ до відповідальності за іншими статтями Кримінального кодексу про шпигунство, несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів і створення шкідливих програм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ховала вибухівку в борошні - СБУ спіймала шпигунку окупантів

Контррозвідники СБУ викрили на Донеччині членів агентурної мережі, що діяла під кураторством ФСБ РФ. Координував її один із бойовиків розвідувального підрозділу ДНР.

Зараз ви читаєте новину «Встановили хакерів ФСБ, які скоїли тисячі кібератак на держоргани України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі