понеділок, 12 березня 2007 16:47

Вдова Гонгадзе: Нагородження Потебенька від Ющенка - це ляпас мені в обличчя

Вдова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава Гонгадзе вважає нагородження президентом Віктором Ющенком екс-генпрокурора Михайла Потебенька орденом Ярослава Мудрого заохоченням до злочинної діяльності.

"Нагороду президентом Потебенька за "внесок у розвиток правової держави" я сприйняла як відвертий ляпас в обличчя", - сказала Мирослава в інтерв"ю ІМІ.

На її думку, Потебенько є одним з тих, хто винен у смерті Гонгадзе. "Саме до Потебенька Георгій звертався з офіційним листом щодо стеження за ним", - нагадала вдова.

"Тоді Генпрокуратура практично проігнорувала цю заяву, що у результаті, як показало розслідування та судовий процес над причетними до вбивства, призвело до смерті Георгія", - пояснила вона.

Гонгадзе вважає, що "своїм рішенням нагородити Михайла Потебенька президент Віктор Ющенко амністував можливих злочинців". "Для мене нагорода Михайлу Потебеньку від президента Ющенка - це знак схвалення та заохочення подібної злочинної діяльності у майбутньому", - додала вона.

Коментуючи намір Потебенька судитися з тими, хто сумнівається в його ефективності під час розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, вдова журналіста висловила думку, що Потебенько повинен судитись з Європейським Судом з прав людини, який визнав діяльність ГПУ до грудня 2004 року неефективною.

На її переконання, "Генпрокуратура, керуючись рішенням Європейського Суду з прав людини, повинна була також порушити кримінальні справи проти колишніх генпрокурорів – зокрема, Михайла Потебенька та Генадія Васильєва".

Гонгадзе вважає, що "навіть у сьогоднішній Верховній Раді повинно знайтись декілька достойних людей, які могли б виступити з ініціативою" щодо механізмів відкликання державних нагород.

"Я вважаю, що закривати очі на подібні рішення президента чи інших посадовців, або навіть пробачати такі дії, означає просто не поважати себе. Якщо, звичайно, це поняття в Україні ще чогось варте", - додала вона.

17 лютого 2007 року Ющенко нагородив радника Генпрокуратури Михайла Потебенька орденом Ярослава Мудрого. Ця нагорода була приурочена до його 70-річчя та офіційно мотивувалася "за внесок у розбудову правової держави".

Під час керівництва у Генпрокуратурі Потебенько не зреагував на лист Гонгадзе про стеження за ним, він категорично відкидав достовірність записів Миколи Мельниченка. Його діяльність у ті роки також критикував і Ющенко, нагадує видання.

Зараз ви читаєте новину «Вдова Гонгадзе: Нагородження Потебенька від Ющенка - це ляпас мені в обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі