вівторок, 02 січня 2018 18:50

Вбивство Ноздровської: все, що відомо на цей час
8

Автор: Facebook|Ірина Ноздровська
  Загибла юристка Ірина Ноздровська
Загибла юристка Ірина Ноздровська

2 січня близко 300 активістів зібралися біля стін Головного управління МВС України в Київській області з вимогою знайти причетних до вбивства адвоката Ірини Ноздровської.

Жінка пропала безвісти 29 грудня. Поверталась додому маршрутним автобусом з Києва.

Ірина Ноздровська останні 2 роки вела справу своєї сестри в Обухівському районному суді, де розглядали справу Дмитра Россошанського. За її участю його засудили до 7 років позбавлення волі.

Місце злочину

Тіло Ірини Ноздровської знайшли 1 січня близько 12:00 в річці Кізка біля села Демидів Вишгородського району Київської області. В поліцію зателефонував місцевий житель. На Ірині був тільки бюстгальтер. На шиї у неї були колото-різані рани.

Одним з перших про загибель Ноздровської повідомив 1 січня голова громадської організації "Націонал-патріотичний рух України" Михайло Ковальчук. Після цього він посварився з екс-радником глави МВС Іллею Кивою. Кива обурився тим, що Ковальчук повідомив про загибель Ноздровської в ​​присутності її доньки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі неочікувані подробиці у справі про вбивство Ноздровської

1 січня у Вишгородському районі зібралися активісти, щоб розшукувати Ноздровську, але на той момент поліція отримала інформацію, що її тіло знаходиться в річці. Кива додав, що жінку, можливо, скинули з моста в річку. За словами Киви, основна версія загибелі Ноздровської, яку розглядає поліція, – вбивство, пов'язане з її професійною і правозахисною діяльністю.

Офіційних результатів розтину на цей час немає.

Акція 2 січня

2 січня о 12:00 в Києві на вул. Володимирській,15 під головним управлінням поліції у Київській області збирається близько 300 людей. Вимагають знайти вбивць правозахисниці Ірини Ноздровської та справедливо розслідувати справу.

За 20 хв. до будівлі під'їжджає чорний джип руху "Національний корпус" з колонками. На багажнику везуть 5 гумових шин. Як тільки машина під'їжджає, з управління до людей виходить начальник поліції Київщини Дмитро Ценов. Його обступають зі всіх сторін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди вимагають покарати вбивць Ірини Ноздровської: до управління поліції привезли шини

"На сьогодні після огляду місця події тіло направили для проведення судово-медичної експертизи з метою встановлення характеру тілесних ушкоджень, причини смерті потерпілої і проведення ряду оперативних заходів. Нами відпрацьовані понад 20 камер, які стоять на шляху руху Ірини з місця роботи до дому", - розповідає він.

Несподівано на поліцейського кидається один з мітингувальників. Пробує вдарити його, але інші учасники відтягують.

Дмитро Ценов запрошує ініціативну групу до управління, аби поговорити спокійно. В приміщення йде 10 людей у супроводі журналістів. Активісти домовляються з Ценовим, що дочці і батькам Ноздровської нададуть державну охорону.

Також формують групу з 10 осіб за участю фахівців – юристів, адвокатів, які контролюватимуть процес і виступатимуть арбітрами у розслідуванні.

Версії

Правоохоронці розглядають 4 основні версії у розслідуванні вбивства юристки Ірини Ноздровської. Слідство допитало вже близько 50 осіб.

Нерозділена любов

Поліція 1 січня викликала на допит колишнього нареченого убитої правозахисниці Ірини Віталія Сергеєва. Але він відмовився надати свідчення, повідомляє "Громадське".

Підставою такої підозри став запис із камери спостереження, на якому вони із сином виходять зі свого будинку в Києві о 21:00 29 грудня, в день зникнення Ірини.

"Поліція вважає, що підставою для злочину могло стати нерозділене кохання, оскільки Ірина з Віталієм раніше розійшлися. Правоохоронці також вилучили наше спільне авто і забрали у Гостомель на експертизу", - розповідає його батько Віктор Сергеєв.

Екс-наречений Віктор Сергеєв каже, що у вечір зникнення Ірини син був вдома. А останні 3 дні провів у селі Демидів з батьками Ірини.

Віталій Сергеєв каже, що відмовився надавати свідчення. Після приїзду адвоката до відділку поліції, Сергеєв послався на статтю 63 Конституції, яка дозволяє не свідчити проти себе. До цього його питали про стосунки з Іриною.

"З Іриною ми познайомились на роботі. Я фахівець цивільного захисту, а вона в юридичний відділ прийшла до нас працювати. Зустрічалися ми з листопада 2016-го до червня 2017 року. У неї була така робота, яка займали весь її час. І ми так між собою вирішили, що немає сенсу. Не можна нам бути разом", - розповів Сергеєв.

Він стверджує, що востаннє бачив Ноздровську в серпні 2017 року біля метро.

Професійна діяльність

Ірина Ноздровська займалась захистом свої родини в аварії, в якій загинула її 26-річна сестра Світлана Сапатінська. 30 вересня 2015 року її збив на власному авто в селі Демидів Вишгородського району Київської області екс-поліцейський Дмитро Россошанський. Перебував у стані наркотичного сп'яніння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Женітьби не буде. Посадимо вбивцю по максимуму, як гласить закон"

Cправу одразу спробували зам'яти - дядько винуватця ДТП на той момент був главою Вишгородського районного суду. Але попри всі заяви, її розслідували - в травні Дмитро Россошанський отримав 7 років в'язниці.

27 грудня захист винуватця ДТП в Апеляційному суді Київської області майже добився його звільнення з-під варти за амністією. Однак суд ухвалив відправити справу на перегляд і продовжив йому арешт на 60 діб. Про це Ноздровська писала у Facebook.

Автор: Facebook
  Дмитро Россошанський під час суду
Дмитро Россошанський під час суду

Хуліганство або зґвалтування

Юрист Ірина Ноздровська не зверталася до правоохоронних органів з повідомленнями про погрози на її адресу.

"Зараз розглядають основні чотири версії. Це її професійна діяльність. Інша, більш конкретизована, - по останній справі за фактом ДТП. Наступна - хуліганство. І ще одна - її (Ноздровську. -Gazeta.ua) хотіли зґвалтувати", - каже спікер поліції Микола Жукович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство Ірини Ноздровської: нові подробиці

Ірина Ноздровська з загиблою сестрою Світланою Сапатінською
Фото: Facebook|Ірина Ноздровська
Останнє повідомлення Ірини Ноздровської у Facebook
У Ірини Ноздровської залишилася 18-річна дочка Анастасія
Ірина Ноздровська  на одній з акцій протесту проти судді, який покривав його родича
Ірина Ноздровська з племіннецею

Офіційна реакція

Розслідування вбивства одразу на контроль взяв начальник поліції Київщини Дмитро Ценов. Згодом про контроль заявив глава Нацполіції Сергій Князєв.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що розслідування вбивства Ірини Ноздровської – це тест для держави на здатність захистити жінок-активісток.

Посольство США в Україні наголосило в своєму коментарі з приводу вбивства юристки Ірини Ноздровської на необхідності притягнути до відповідальності винних.

Група активістів почала збирати підписи для відставки голови МВС Арсена Авакова та планує звернутися до Генпрокуратури, аби очільник відомства Юрій Луценко гарантував незалежне слідство.

Реакція соцмереж

Зараз ви читаєте новину «Вбивство Ноздровської: все, що відомо на цей час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі