вівторок, 31 жовтня 2017 12:32

Вбиство Аміни Окуєвої: все, що відомо
10

Автор: Ładna Kobieta
  Аміна Окуєва
Аміна Окуєва

В ніч на 30 жовтня на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області невідомі обстріляли чеченських добровольців Аміну Окуєву та Адама Осмаєва. Від поранення в голову загинула Аміна. В Осмаєва поранення в ногу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилася нова інформація про вбивство Окуєвої

Аміна перебувала на пасажирському сидінні. За кермом був Осмаєв, їхали додому. Вогонь з автомата по них відкрили з кущів. Коли почався обстріл, Осмаєв намагався проскочити переїзд на швидкості.

"Судячи з усього, терористів було двоє. Один чекав на повороті з Одеської траси і давав сигнал другому, який засів у кущах зі зброєю", - каже радник глави МВС Антон Геращенко.

Реконструкція нападу

Осмаєв та Окуєва їхали Одеською трасою до Глевахи. При в'їзді до селища, позашляховик Nissan Patrol повернув ліворуч, перетнув залізничний переїзд. Проїхав 100 метрів вперед, повернув направо й вирулив на дорогу, затиснуту між промисловою зоною і густою лісопосадкою, пише Українська правда.

Автор: Украинская правда
  Приблизна реконструція нападу на родину Окуєвої та Осмаєва
Приблизна реконструція нападу на родину Окуєвої та Осмаєва

На цьому відрізку шляху у 250 метрів, судячи з усього, й пролунали постріли. Після стрілянини Осмаєв, який сидів за кермом, зміг проїхати кілька сотень метрів вперед, і завернув ліворуч – на дорогу, що йде в бік села Малютянка.

За даними поліції, вели вогонь з автоматичної зброї. У джип, судячи з його зовнішнього вигляду, прилетіло щонайменше десять куль. Більшість з правої сторони, де сиділа Окуєва. Це підтверджує припущення про те, що кілер переховувався саме в лісопосадці. Водночас, за свідченнями очевидців, вони чули кілька автоматних черг, які тривали 5-7 секунд.

Хто така Аміна Окуєва

Аміна Вахітівна Окуєва народилася 5 червня 1983 року в Одесі. Пізніше мешкала у Москві та Грозному. Під час 2-ої Чеченської війни повернулась в Україну. Закінчила Одеський медичний університет за спеціальністю "хірургія". Працювала у одеській лікарні.

У 2012 році познайомилась з Осмаєвим. Виховувала сина. Шлюб з Адамом для Аміни другий — вперше заміж вийшла, живучи в Москві.

З початком Євромайдану вступила до самооборони, де була лікарем 8-ї Афганської сотні.

Аміна Окуєва
Фото: Ładna Kobieta
Аміна Окуєва
Аміна Окуєва
Аміна Окуєва
Аміна Окуєва

У липні 2014-го вступила до лав батальйону "Київ-2" фельдшером. Потім перевелась у снайпери. Брала участь в обороні Дебальцевого, виконуючи бойові завдання поблизу Чорнухиного у Луганській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мусульманам не дозволили створити окремий батальйон

У кінці року була спікером міжнародного батальйону ім. Джохара Дудаєва. Спершу його очолював Іса Мунаєв, але після загибелі у війні на Донбасі, командиром став Адам Осмаєв.

Хто такий Адам Осмаєв

Адам Осмаєв втік з РФ у 2011-му. Переховувався в Україні від переслідувань з боку російських спецслужб та кадировців. Активно обстоював ідею визволення Ічкерії від окупації та відновлення державної незалежності цієї країни. Брав участь у житті чеченської діаспори. У 2012-му його арештувала СБУ. Звинуватили у підготовці вбивства президента РФ Володимира Путіна.

Автор: УПА
  Адам Осмаєв
Адам Осмаєв

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не видасть Росії обвинуваченого у замаху на Путіна

Слідство стверджувало, що Осмаєв ще з двома особами – одним чеченцем та одним громадянином Казахстану - збирався саморобною 150-кілограмовою бомбою підірвати Путіна або коли той прибув би в Україну з оголошеним заздалегідь візитом, або вже у Підмосков'ї, заклавши вибухівку по маршруту пересування російського президента.

Видати Осмаєва росіянам українська сторона не змогла, оскільки його екстрадицію заблокував Європейський суд з прав людини.

Осмаєв вийшов на волю у 2014 році після амністії, яку проголосила Верховна Рада. Одразу пішов добровольцем на фронт.

Перший замах

1 червня 2017 року на столичному Подолі кілер Олександр Вернер здійснив замах на життя Осмаєва та Окуєву. Унаслідок цього поранення отримали Осмаєв та кілер. При зустрічі Вернер дістав пістолет "Глок" і вистрілив у груди Осмаєву. Після цього його дружина з нагородного пістолета марки ПМ чотири рази вистрілила в нападника. Правоохоронці виявили на місці події 9 відстріляних гільз, що свідчить про неабияку перестрілку. До замаху вони тричі зустрічалися з кілером, оскільки він представлявся журналістом, який готує матеріал про подружжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський кілер стріляв в українських добровольців

Вбивця виявився російським громадянином на ім'я Артур Денісултанов, також відомим у кримінальних колах Санкт-Петербурга злочинним авторитетом на прізвисько Дінго й особистим кілером Рамзана Кадирова. 7 червня йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб без права на заставу. Він відразу почав давати свідчення.

Версії: помста чеченців

У МВС розглядають основні дві версії: робота російських спецслужб або помста чеченців, які підтримують главу Чечні Рамзана Кадирова.

"Основних версій дві. Це дії російських спецслужб - вбивство з метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації, створення атмосфери терору і жаху в країні. Друга версія - це дії осіб, які перебувають на території Чеченської республіки. Це помста Адаму за те, що він пішов проти Рамзана Кадирова. Також будуть розглядатися інші версії", - заявив вранці 31 жовтня нардеп Антон Геращенко.

Автор: ТСН
  Аміна Окуєва та Адам Осмаєв на Донбасі
Аміна Окуєва та Адам Осмаєв на Донбасі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали основні версії та алгоритм дій убивць Окуєвої

Такоє є версія, що вбивство пов'язане з попереднім замахом на нардепа Ігора Мосійчука. Окуєва працювала його офіційною помічницею. Відповідні відомості є на сайті Верховної Ради. Разом у них було багато спільних проектів, об'єданих, за словами політика, єдиною метою - сприяння у визволенні історичної батьківщини Окуєвої та Осмаєва.

"Обидва злочини скоїла одна й та сама "група чеченських терористів". Точніше, не чеченських, а кадировських, тому що, як завжди наголошувала Аміна, завжди слід розрізняти справжніх патріотів своєї батьківщини, справжніх чеченців, і тих, хто свідомо пішов на співпрацю з російською владою, тобто кадировців", - каже нардеп Ігор Мосійчук.

Похорон

Аміну Окуєву 1 листопада поховали на кладовищі у Дніпрі. Прощання провели у вузькому родинному колі, навіть не запрошуючи друзів, аби уникнути терактів.

Автор: ТСН
  Похорони Аміни Окуєвої в Дніпрі
Похорони Аміни Окуєвої в Дніпрі

Окуєву поховали у савані з дотриманням усіх мусульманських традицій. Згідно з ними, на похованні були присутні лише чоловіки, мати добровольця весь час перебувала у авто.

Багато чоловіків прийшли з закритими обличчями, з пресою всі відмовились спілкуватись. Після похорону чоловік аміни Адам Осмаєв у оточенні автоматників на машині одразу покинув територію.

Могила Окуєвої розташована поруч з могилою комбата батальйону імені Джохара Дудаєва Іси Мунаєва, який загинув під Дебальцевим у 2015 році. Такою була воля самої загиблої.

П'ять цитат Аміни Окуєвої

Про своє життя:

"У мене не буде дітей, я не буду займатися домашніми справами. Своє життя я присвятила боротьбі за свободу України і Ічкерії. Я зробила свій вибір, і я не боюся смерті, це в руках Аллаха. Я боюся тільки одного - що не встигну зробити все що в моїх силах".

Про РФ:

"Доки ця країна зберігає імперські погляди - не тільки на Україну, а й на весь світ, вона ніколи сама не відмовиться від захоплених територій. Тому всі цивілізовані країни світу повинні зосередити зусилля на тому, щоб цей імперський лад зник, а на цьому місці з'явилася нормальна демократична держава".

Про участь у війні на Донбасі:

"Нашою ціллю завжди були кадирівці. Щойно дізнавалися про їхнє місце перебування, одразу виїжджали. Зазвичай це кадрові російські військові чи ФСБшники. Раніше сиділи переважно в тилу й мародерствували. Зараз їх небагато".

Про свою батьківщину Чечню:

"Там люди залякані, постійно перебувають у стані стресу і шоку. Росії вдалося довести репресії до такої стадії, що бояться кожного стуку в двері. Постійно відбуваються зіткнення між кадирівцями і чеченськими повстанцями. Коли під час воєн туди проривалися іноземні журналісти, російські спецслужби вбивали їх у збочений спосіб, а провину звалювали на чеченських бійців. Це те саме, що зараз звинуватили наш батальйон у вбивстві Бориса Нємцова".

Про життя після фронту:

"Яка я жінка? Я — боєць! У бою мені не страшно. Більше нервуюся в тилу, бо ворогів багато — десь у підворітні постраждати не хотілося б. Але ходжу без охорони. Я — багатофункціональний учасник батальйону. Працюю зі ЗМІ, беру участь у бойових виходах. Хоч і не так часто, як хотілося б".

Реація соцмереж:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це вирок системі" - реакція соцмереж на вбивство Окуєвої

25 жовтня о 22:05 на вул. Адама Міцкевича, 8 підірвали мопед. У цей час з будинку виходив нардеп-"радикал" Ігор Мосійчук з охоронцем та політолог Віталій Бала. Загинув охоронець нардепа Руслан Кушнір та перехожий Михайло Морміль. До лікарні також потрапила киянка Надія Тарасенко.

Зараз ви читаєте новину «Вбиство Аміни Окуєвої: все, що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі