неділя, 13 травня 2007 15:37

В Петербурзі неофашистами вбито викладача єврейської гімназії (ФОТО)

 
Студент 6-го курсу біологічного факультету Санкт-Петербурзького державного університету Дмитро Никулінський був знайдений із численими ножовими пораненнями обличчя і шиї вчора вдень в під"їзді власного будинку. Крім занять в університеті, студент викладав природознавство в єврейській гімназії та біологію в Анічковому ліцеї.

Головний рабин Росії Берл Лазар звернувся до правоохоронних органів з проханням узяти під особливий контроль розслідування вбивства Дмитра Нікулінського. "Вбивство вразило всю єврейську общину Росії і матиме трагічний резонанс у світі", - мовиться в заяві Берла Лазара.

Рабин відзначає, що це перший за останні роки в Росії випадок загибелі єврея в результаті озброєного нападу. На його думку, очевидно, що такі акції стають можливими там і тоді, де і коли націоналісти й екстремісти залишаються безкарними, мають можливість вільно збиратися, пропагувати свої людиноненависницькі гасла, носити свою уніформу. Лазар вимагає від влади прийняти найжорсткіші заходи для припинення існування в Росії неофашистських і екстремістських організацій.

Проблема міжнаціональної ворожнечі стала однією з найбільш суспільно-значущих для сучасної Росії. Міжнародна організація Amnesty International звинувачує Кремль у потуранні ксенофобськім настроям у країні. За даними московської неурядової організації "Сова", минулого року відбулося 28 вбивств і 366 нападів на грунті національної нетерпимості, хоча Amnesty International вважає, що реальні цифри значно вищі, оскільки влада часто вважає за краще класифікувати такі випадки як "хуліганство".

Згідно з проведеним 2-3 грудня опитуванням ВЦИОМ за рік зросла частка респондентів, що вважають, що "росіяни повинні мати більше прав, оскільки складають більшість населення" - 36% в 2006 році. Третя за впливовістю точка зору - що "Росія має бути державою російських людей" - її розділяють 15% опитаних.

Жителі Москви та Санкт-Петербурга налаштовані найрадикальніше, серед них 22% вважають, що гасло "Росія для росіян" давно пора здійснити. Ще 21% респондентів вважають, що тільки росіяни по крові можуть називатися росіянами.

(За матеріалами NEWSru і И-РЕПОРТЕР).

Зараз ви читаєте новину «В Петербурзі неофашистами вбито викладача єврейської гімназії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі