понеділок, 21 березня 2011 08:21

В Японію відправлять ще один авіалайнер за українцями

В Японію відправлять ще один авіалайнер за українцями

Україна має намір відправити до Японії другий літак для евакуації своїх громадян з цієї країни.

Про це в інтерв'ю телеканалу ICTV сказав посол України в Японії Микола Кулінич.

"Я думаю, що найближчим часом буде направлений другий авіалайнер", - сказав посол.

При цьому він уточнив, що українська сторона чекає підтвердження, "це буде найближчими днями".

За його даними, виявили бажання залишити Японію більше 100 українців.

"Найближчим часом у нас шквал звернень і я думаю, що найближчим часом ми відправимо другу групу", - сказав він.

Посол закликав родичів українців, які перебувають в України не панікувати, бо рівень радіації в Токіо, за даними фахівців, не перевищує допустимі норми.

"У Токіо рівень радіації збільшений, але не критичний", - сказав він.

Він закликав родичів українців не панікувати: "Апокаліпсису тут немає, ніякого кінця світу немає, життя налагоджується".

"Я думаю, що в найближчі день-два ми повернемося, якщо не до попереднього, то, як мінімум, до нормального функціонування всіх служб, поставок і так далі", - підсумував посол.

Відповідаючи на питання про ситуацію на АЕС у Фукусіма, посол відповів: "На жаль, ситуація стабільно критична".

"Можливо, завтра будуть подавати електроенергію, зробили підводку, будуть подавати енергію на охолоджувачі. Можливо, завтра ситуація стабілізується, як мінімум, такі прогнози висловлюють керівники країни. Але масштаб такий... чотири реактори. Він дуже великий", - додав він.

Коментуючи велику кількість охочих залишити країну серед іноземців посол сказав, що може пояснити це панічними настроями, "тому що ні з чим подібним не стикалися".

"Адже ми розуміємо, ми ж пережили Чорнобиль", - додав посол.

Як повідомлялося, в ніч на п'ятницю, 18 березня, з Токіо до Києва прибув Боїнг-737 з 137 пасажирами на борту. Фахівці обстежили українців, які повернулися з Японії, на предмет радіації і прийшли до висновку, що ознак радіаційного забруднення у них немає.

Нагадаємо, в Японії 11 березня сталась серія потужних підземних поштовхів. Епіцентр підземних поштовхів розташовувався поблизу східного узбережжя головного японського острова Хонсю, за 130 км на схід від м. Сендай, 373 км на північний схід від столиці Токіо. Після цього на узбережжя країни обрушилося цунамі. Хвиля цунамі пройшла близько 10 км від узбережжя вглиб країни. Крім того, в Японії сталось і декілька потужних повторних підземних поштовхів.

Землетруси призвели 12 березня до вибуху на атомній електростанції в префектурі Фукусіма і до витоку радіації на підприємстві. В межах 30 км від АЕС була оголошена евакуація. Сьогодні влада Японії заявили відразу про два вибухи водню на третьому реакторі атомної електростанції АЕС у префектурі Фукусіма.

Зараз ви читаєте новину «В Японію відправлять ще один авіалайнер за українцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі