субота, 19 березня 2011 15:59

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

В Японії вже виявили радіацію у водопровідній воді

У водопровідній воді на території п'яти центральних префектур головного японського острова Хонсю - Токіо, Сайтама, Тіба, Гумма, Тотігі - виявлений радіоактивний йод, а у двох із них - Тотігі і Гумма - радіоактивний цезій.

Про це повідомило міністерство науки та освіти Японії, роз'яснивши, що "їх рівень не впливає на здоров'я людини".

Раніше фахівці виявили підвищений рівень радіації в молоці і шпинаті в районі поблизу аварійної АЕС, заявив у суботу генеральний секретар уряду Японії Юкіо Едано.

У обох продуктах рівень радіації може бути небезпечний для здоров'я, зазначив він.

Радіація в молоці була виявлена ??в 30 кілометрах, а заражений шпинат - в 80 кілометрах на південь від АЕС. Зупинити продаж продукції розпорядилося міністерство охорони здоров'я Японії. Фахівці визначили, що в продуктах був знайдений радіоактивний йод.

Радіоактивний йод має невеликий термін "життя" - приблизно 8 днів, його природне розкладання настає протягом декількох тижнів і становить ризик для здоров'я людини в короткостроковій перспективі, зазначає МАГАТЕ.

Зазначимо, у Японії триває напружена ситуація навколо аварійних АЕС. За останніми даними, найбільш небезпечна ситуація зберігається навколо третього енергоблоку японської АЕС "Фукусіма-1".

Зараз ви читаєте новину «В Японії вже виявили радіацію у водопровідній воді ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі