середа, 27 серпня 2008 19:44

Українські пірати під зеленим стягом

  Дніпропетровського рейдера Геннадія Корбана в пресі досить часто іменують «приватовцем»
Дніпропетровського рейдера Геннадія Корбана в пресі досить часто іменують «приватовцем»

Дніпропетровського рейдера Геннадія Корбана в пресі досить часто іменують "приватовцем", натякаючи на його тісні зв"язки з однією добре відомою фінансово-промисловою групою. Втім, самі власники "Привата" цей зв"язок ніколи відкрито не визнавали, туманно говорячи швидше про "деякі інтереси", ніж про співпрацю. Але іноді на поверхню спливають такі факти, що говорити про "інтереси" вже недоречно. Швидше мова йде про безсторонню змову з метою наживи.

2004 року якесь підприємство "Укрспецбудпроект" (далі просто "будівельники"), отримує у власність 40% акцій херсонської фабрики "Красень". Отримує досить сумнівним шляхом і намагається зайти на фабрику через традиційні для рейдерських захоплень "збори акціонерів". Мовляв, акціонери фабрики рішили продати "Укрспецбудпроекту" акції свого підприємства, та ще і в такому чималому об"ємі. Сумнівність продажу полягає в тому, що статут фабрики забороняє продавати свої акції кому-небудь без згоди основних акціонерів.

Після "лівих" зборів акціонерів послідувала спроба силового захоплення фабрики. Захоплення благополучно відбили за допомогою пожежних гідрантів. Почалися судові тяжби. Юристи "Красеня" наполягали на незаконності продажу своїх акцій і вимагали визнати фатальні "збори акціонерів" недійсними. Відчувши, що захоплення зривається, і можна втратити гроші, "Укрспецбудпроект" погодився на мирову угоду.

Фабрика зобов"язалася викупити у "будівельників" свої акції за 2 мільйони гривень. А "Укрспецбудпроект" зобов"язався передати цінні папери після отримання всієї суми. На час виплати, акції були передані на зберігання в "Приватбанк", про що фабрика отримала відповідні документи. Мирова угода була закріплена рішенням Амур-Нижньодніпровського суду 2005 року.

У січні 2008-го на рахунки "будівельників" перейшли останні платежі, і "Красень" звернувся в "Приватбанк" з проханням перереєструвати власника акцій відповідно до раніше укладеної угоди. Проте з банку прийшла досить дивна відповідь, що це зробити неможливо, оскільки в день перереєстрації "Укрспецбудпроект" загубив свої сертифікати на 40% акцій.

Як "будівельники" могли втратити сертифікати, якщо документи зберігалися в "Приватбанку", залишається незрозумілим.

Власникам "Красеня" нічого не залишалося, як звернутися в "Державну комісію з цінних паперів і фондового ринку" з проханням дати правову оцінку діям банку-хранителя. Комісія природно прийняла сторону "Красеня", оскільки вимоги юристів підприємства були цілком законними і обґрунтованими.

Озброївшись висновком комісії, представники "Красеня" звернулися до Обласного господарського суду з вимогою визнати операцію такою, що відбулася і передати фабриці 40% куплених у "Укрспецбудпроекта" акцій. Господарський суд також прийняв сторону фабрики.

І тут починається найцікавіше. Доки "Укрспецбудпроект" намагався захопити фабрику "Красень", його самого захопили. "Поглинання" здійснив сумнозвісний в Україні рейдер Геннадій Корбан.

І Геннадій Корбан мабуть задумався. Адже маючи на руках і акції, і сплачені за них гроші, можна кинути "Красень" і залишити собі все! Безпринципний рейдер вирішив відмовитися від мирової угоди.

Проігнорувавши рішення суду, "Укрспецбудпроект" подає апеляцію до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з вимогою визнати договір недійсним.

Не дивлячись на всю абсурдність позову, судова колегія апеляційного суду під головуванням судді О.В. Чус стає на бік "будівельників". Судове засідання за розповідями очевидців було схоже на дешевий фарс. Представник "Красеня" у той момент був на лікуванні і на засідання з"явиться не зміг. Відповідно, попросив суд клопотанням перенести засідання. Проте суддя відмовила цій цілком законній вимозі і вислухала тільки представників "Укрспецбудпроекта" і "Приватбанку". Після цього судова колегія віддалилася на нараду. Обговорення справи супроводжувалося таким гучним скандалом, що його було чути навіть в залі. Мабуть колеги пані О.В. Чус були не цілком упевнені в законності вимог корбановких "будівельників". Як би там не було, але суд ухвалив рішення на користь "Укрспецбудпроекту", в черговий раз довівши, що українське правосуддя керується не законами, а не зрозуміло чим.

Сьогодні власники "Красеня" сподіваються, що їм все ж таки вдасться добитися справедливості і отримати вже сплачені акції власного підприємства. Проте, знаючи, як судять наші суди, можна не сумніватися, що справа матиме ще не одне продовження. У цій історії не зовсім зрозуміле інше - навіщо поважаному банку бруднитися в рейдерських схемах Геннадія Корбана. Адже навіть для нього ці 2 мільйони гривень не сума. А банк ризикує своєю репутацією, яку, як відомо, заробляють роками, а втрачають - в одну хвилину.

Зараз ви читаєте новину «Українські пірати під зеленим стягом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі