четвер, 22 жовтня 2020 19:10

Убивство Шеремета: що могло вплинути на рішення суду по Антоненко

Убивство Шеремета: що могло вплинути на рішення суду по Антоненко
Військового й музикатна Андрія Антоненка залишили під вартою до 19 грудня. Він - один із підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета влітку 2016-го. Фото: facebook.com/leonid.masl0v

Шевченківський районний суд міста Києва продовжив запобіжні заходи підозрюваним у вбивстві журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко, Яні Дугарь та Андрію Антоненко. Останній залишився під вартою до 19 грудня. Це обурило громадськість. І під судом почалися сутички між активістами й силовиками.

Саме цей етап судового процесу чітко не виписаний у кодексі. Тому виникають складнощі зі зміною міри запобіжного заходу, пояснює адвокат Сергій Старенький.

"Є дві умови обрання запобіжного заходу – обґрунтування підозри і існування ризиків. На цьому етапі в суду є лише обвинувальний акт, в якому прокурор посилається на якісь докази винуватості. І суд має вірити цьому документу, бо пред'являти докази прокурор не має права. Разом із тим прокурор не може збирати докази існування ризиків, бо його повноваження завершилися разом із досудовим слідством. Тож у понад 90 відсотків випадків у таких справах запобіжний захід залишається незмінним", - сказав адвокат у коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство Шеремета: Аваков триматиме Антоненка до останнього

Разом із тим, наголошує, що ризики не можуть бути сталими чи збільшуватися. Вони можуть тільки зменшуватися.

"Є багато рішень Європейського суду, де йдеться саме про ці моменти. Приміром, якщо свідок допитаний, то обвинувачений на нього ніяк не вплине. Так само, як і не знищить будь-які докази, бо вони вже зібрані. То ж саме із вивчення доказів потрібно починати слухання. Тоді й суду легше буде працювати. Він зможе оцінити, які докази вини чи невинуватості є. І це може вплинути в подальшому на зміну міри запобіжного заходу", - додав Старенький.

Якби суд зараз змінив міру запобіжного заходу, то прокуратура могла б подати апеляцію. А там пояснити, що змінилося, які ризики відпали, і які є докази – було б важко.

Музикант та військовослужбовець сил спеціальних операцій Андрій Антоненко вже понад 10 мІсяців перебуває за ґратами. Його, дитячого кардіохірурга Юлію Кузьменко і військову медсестру Яну Дугарь, звинуватили в убивстві журналіста Павла Шеремета влітку 2016-го. 21 жовтня в Шевченківському райсуді столиці відбулося чергове засідання за справою. Під будівлею почалися зіткнення з поліцією. Суд продовжив запобіжний захід Антоненку у вигляді тримання під вартою, Кузьменко знову зобов'язали носити браслет, а Дугарь залишається під заставою. Розгляд справи відклали до 17 листопада. Також суд відмовив у допитах посадовців, про які просив захист обвинувачених, зокрема, президента Володимира Зеленського, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, його заступника Антона Геращенка та двох колишніх генпрокурорів.

Зараз ви читаєте новину «Убивство Шеремета: що могло вплинути на рішення суду по Антоненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі