неділя, 27 січня 2013 00:21

У процесі скандальних виборів громадської ради при донецькій ОДА помер чоловік

У процесі скандальних виборів громадської ради при донецькій ОДА помер чоловік
Фото: vinnitsaok.com.ua

25 січня в Донецьку під час засідання Громадської ради при Донецькій обласній державній адміністрації помер 75-річний Омельянчук Анатолій Іванович з громадської організації, пов'язаної з федерацією футболу. За попередніми даними у чоловіка стався інфаркт. НП передував конфлікт із захопленням трибуни і взаємними образами присутніх. Загиблий чоловік спостерігав за перепалкою з боку, але йому не вчасно надали медичну допомогу.

Про це Gazeta.ua розповіли декілька учасників зборів.

- Ми просили, щоб і наших представників з організацій "Влада народу!" І "Союз порятунку Донбасу" ввели в цю раду, але нашу заяву не розглянули. У запалі конфлікту не помітили, що людина втратила свідомість. Потім викликали йому відразу дві "швидких", але вони не могли потрапити до чоловіка близько півгодини. Їх не пропускали у двір. Допомогу намагалися надати своїми силами, але людина померла прямо в кріслі, - розповіла правозахисниця з Красноармійська Ольга Квітка.

Скандальні збори відбувалися в приміщенні Центру слов'янської культури на вулиці Куйбишева, яке розташовується на території, що охороняється Донецького металургійного заводу, що завадило прибуттю допомоги.

- Чомусь було складно потрапити на територію цього Центру (колишнього Палацу металургів). Нам, учасникам зібрання, доводилося пробиратися манівцями - там скрізь величезний паркан, охоронці. Хтось у залі навіть запропонував винести вмираючу людину за паркан, щоб вона змогла потрапити в машину "швидкої допомоги", - розповіла представниця "Просвіти" Марія Олійник.

Установчі збори тривали протягом усього робочого дня. У результаті був обраний склад постійно діючої ради при облдержадміністрації з 60 осіб. Подали свої кандидатури представники 271 організації. Марія Олійник, яка увійшла в нову раду, вважає, що шанс був у всіх, хто подбав про своєчасну подачу документів.

Однак, ті хто не пройшли в раду, стверджують, що представник Донецької облдержадміністрації Вадим Фомін, який керував зборами, провів до складу громадських працівників-маріонеток. Один з учасників конфлікту - Дмитро Верзілов запевняє, що в раду ввели представників профспілок і чиновників.

-Влада взяла під свій контроль і фактично знищила громадську раду, не допустивши до її складу ті громадські та правозахисні організації, які виступають з критикою стосовно антинародній політиці партії регіонів, - заявив Gazeta.ua Верзілов.

Разом зі своїми однодумцями Верзілов захопив трибуну і виступив з викривальною промовою. Під час його виступу із залу лунали нецензурні вигуки його політичних опонентів. У тому числі відомого українофоба Олександра Хрякова, якого теж не включили до складу ради.

- Будь-яка громадська організація, що існує більше 2 років, могла реально висунути свого представника, а далі вирішувало голосування. Я сподіваюся, що нова громадська рада при ОДА буде більш корисною. А та, що була раніше, за 2 роки жодного разу не розглянула жодного питання, важливого для жителів області, - говорить Марія Олійник.

Громадська рада при ОДА - це консультативно-дорадчий орган. Такі ради створюються в усіх областях України згідно Постанови Кабміну від 3 листопада 2010 року "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики". Ця рада повинна забезпечити участь громадян в управлінні державними справами, здійснення контролю за діяльністю органів виконавчої влади. Але вона є консультативним органом, рішення ради носять лише рекомендаційний характер. Установчі збори проходять раз на 2 роки.

Зараз ви читаєте новину «У процесі скандальних виборів громадської ради при донецькій ОДА помер чоловік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі